*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Almanya’da Engelli Göçmenler Yardıma Ulaşamıyor  (Okunma sayısı 1625 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Almanya’da Engelli Göçmenler Yardıma Ulaşamıyor
« : Ekim 22, 2015, 12:26:18 ÖÖ »
Almanya’da Engelli Göçmenler Yardıma Ulaşamıyor



IB, TDG ve AGAH, engelli göçmenlerin karşılaştıkları sorunlara dikkati çekmek için Frankfurt’ta ortak toplantı düzenledi. Toplantıda yapılan konuşmalarda Almanya’daki engelli göçmenlerin yardımlardan yeterince yararlanmadığı dile getirildi ve çözüm önerileri anlatıldı.

Uluslararası Birlik (IB) Engelliler Yardım Bölümü Başkanı Michael Thiele, Almanya’da yaklaşık 1.8 milyon engelli göçmenin yaşadığını söyledi.

Thiele, “Almanlar bile karmaşık bürokrasi dilinde dolayı yardım hizmetlerine ulaşmakta zorlanabiliyor. Ana dili Almanca olmayan kişilerin zorlukları daha fazla. Kültürel farklılıklar da engellilere yardımın ulaşmasında bariyer oluşturuyor. Birçok Türk aile engelli çocuğuna evde bakıyor. Bu aileler için çocuğun yatılı yardım alması, gösterdikleri mücadelede bir yenilgi olarak yorumlanabiliyor” dedi.

Hessen Yabancılar Çatı Kuruluşu (AGAH) Başkanı Enis Gülegen, kültürel bariyer konusuna dikkati çekti. Gülegen, “Türk ailelerde engellilik kader olarak yorumlanıyor. Engelli çocuğun bakımını evde yapan aileler için çocuklarını yatılı vermek, kabul edilebilir bir şey değil. Aileler güven sorunu yaşıyor. Göçmen toplumunun büyük bir kesiminin, yardımlar konusunda aydınlatılmaya ihtiyacı var” diye konuştu.

BİLGİN: EN ÜSTTE OLMALI

Türk Alman Sağlık Vakfı (TDG) Başkanı Yaşar Bilgin, engelli sayısının artmasının doktorlar için bir yenilgi olduğunu söyledi. Bilgin, “Göçmenlik ve engellilik, sosyal ve engellilere yönelik üretilen politik ajandanın en üstlerinde yer almalı” görüşünü dile getirdi.

NELER YAPILMALI?

Konuşmacılar, engellilerin yardımlara kolay ulaşması için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: Çalışma grubu ve bir dernek kurulmalı, daha iyi bir iletişim ağı oluşturulmalı, kültürel farklılıkların daha rahat anlaşılabilmesi için üniversitede özel bir bölüm açılmalı, göçmenlere anadilde hizmet verecek eleman istihdam edilmeli, engellilerin anadillerinde konuyla ilgili kitapçıklar hazırlanmalı....

21.10.2015 - Hürriyet