*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Eskrimin Öncüleri Oldular  (Okunma sayısı 1157 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engelli Eskrimin Öncüleri Oldular
« : Ağustos 20, 2015, 04:14:09 ÖÖ »
Engelli Eskrimin Öncüleri Oldular



4 Yılın sonunda federasyona bağlanan ´Engelsiz Eskrim Okulu´, Eylül ayındaki Macaristan´da yapılacak dünya şampiyonası için tam gaz çalışıyor.

19 yıldır eskrim branşıyla ilgilenen Eskrim Milli Sporcusu Kader Yıldırım, engelli eskrimin Türkiye´deki öncülüğünü yapıyor. Nilüfer Belediyesi Engelsiz Eskrim Okulunda Tekerlekli Sandalye Eskrim Antrenörlüğü yapan Yıldırım, branşın federasyona bağlanmasıyla ilk milli sporcularını da oluşturduklarını kaydetti.

TÜRKİYE´DE ESKRİMİN ÖNCÜSÜYÜZ

4 yıldır eskrim sporunun engelliler tarafından yapılmasına öncülük eden Eskrim Milli Sporcusu Kader Yıldırım, sporun ilk ortaya çıktığı dönemde federasyonu olmadan çalıştıkları için kaygılar yaşadıklarını açıkladı. O dönemde insanlara zamanla oturacak bir sistemin olduğunu söylediklerini aktaran Yıldırım,"İşimize 2011 yılında 18 kişiyle başladık ve çalışmaya devam ettik. 4 sporcu arkadaşla birlikte özel müsabakalara katıldık. Gittiğimiz müsabakalarda derecelerle dönünce artık adımızdan da söz ettirmeye başladık" diyerek konuştu.

4 KİŞİYLE DERECELER ALDIK

Kulüp ve federasyonu olmayan bir branş olarak başlarda çok zorlandıklarını ve başarılı sporcuları müsabakalara götüreceklerine dair sözler vererek çalıştıklarını anlatan Yıldırım, "İlk 1 buçuk yıl, 18 kişiyle çalıştık. Sonrasında fireler vermeye başladık. Bu süre içerisinde 4 arkadaşımla birlikte özel müsabakalara katıldık ve dereceler aldık. Bu şekilde adımızdan söz ettirdik. 2011-2012 yılında Samet Şahin Almanya´ya gitti ve erkekler flörebranşında 4. oldu. 2013 yılında Nimet Erdoğan, Samet Şahin, Hakan Akkaya Hollanda´ya gittik ve orada Hakan flöre ve epede 1. oldu. Samet Şahin epe de 2. flörede 3. oldu. Nebahat Yargıcı bayanlar flörede 3. oldu. Nimet Erdoğan 2. oldu" şeklinde konuştu.Hakan Akkaya´nın Fransa´da yapılan engelli engelsiz eskrim müsabakasına katıldığını aktaran Yıldırım, "O turnuva bizim için çok önemliydi. Engelli olmayanların da sandalyeye oturup müsabaka yapması orada olanlar için büyük bir şanstı" dedi.

ARTIK FEDERASYON ÇATISI ALTINDAYIZ

30 Haziran 2015 tarihinde Engelli Federasyonunun engelli branşları arasında 17.´si olarak açılan bir alan olduğunu belirten Yıldırım,"Biz, artık tekerlekli sandalye eskrim branşı var diyebiliyoruz. Önceden federasyona bağlı olmadığımızdan diyemiyorduk. Bu yüzden de bugüne kadar Nilüfer Belediyesinin Spor Kulübü ve Nilüfer Belediyesinin destekleriyle müsabakalara katılabildik. Bundan sonra bu yükü belediyeden alıp federasyonun çatısı altında milli sporcu olarak federasyonun desteğiyle yurt dışı müsabakalarına gideceğiz" şeklinde ifade etti. Engelsiz eskrim okulu ise şu anda Nilüfer Belediyesi´nin sağladığı duşlarından, soyunma odalarına, çalışma odalarından her şeyine kadar Türkiye´nin sayılı yerlerinden biri olma özelliği taşıyor.

HEDEF OLİMPİYATLAR

Eylül ayında Macaristan´daki Dünya Şampiyonasına katılacaklarının bilgisini veren Yıldırım, "Bu zamana kadar özel turnuvalara katılmıştık. Macaristan´daki müsabaka önümüzdeki şampiyonluk turnuvası için tecrübe olacak. Hedefte ilk 3´ün içinde olmak var. Bu turnuva aynı zamanda 2016 ve 2020 olimpiyatlarına yol gösterici olacak" diyerek konuştu. Bunun yanında Türkiye´de  engelli eskrimi yaymak, yaygınlaştırmak ve sporcu sayısını arttırmak istediklerinin altını çizen Yıldırım, "Şu anda engelli eskrim olarak Türkiye´de Bursa Nilüfer´de yapılıyor. Diğer illerde de yapılabilir engel kalmadı, federasyonumuz var, yaygınlaşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

MİLLİ SPORCULAR ÇIKARIYORUZ

Eskrimin diğer çalışmalara örnek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "İşe başladığımızda 2 maske ve 2 silahımız vardı. Küçük bir hemşire odasında çalışmaya başladık. Profesyonel sandalyelerimiz, platformlarımız yoktu. 1 buçuk yıl sadece 2 maske, 2 silah ve ahşaptan yaptırdığımız platformlarımızla çalıştık. Bizim çalışmamızda bir öykümüz var. Yılmadan sürekli çözüm üreterek çalıştık ve koyduğumuz hedefe doğru ilerlemeye çalıştık" dedi. Şu anda kurulu bir düzen ve belediyeyle birlikte destek veren bir federasyon varlığını yineleyen Yıldırım, "Türkiye´de milli sporcuları çıkaran bir bölgeyiz. Sıradan bir iş yapmıyoruz. Meslektaşlarımın katkılarının olmasını bekliyorum. Birlikten kuvvet doğar" diyerek belirtti.

HERKES ESKRİM YAPABİLİR

Nilüfer Belediyesi´nin çok katkıları olduğunu anlatan Yıldırırm, "Ekipmanlarımızı, platformlarımız, alanımızı belediye bize imkan sağladı. Bize gelecek kişinin sadece eskrim yapacağım demesi yeterli. Eskrim yapmasa bile fitness salonu var. Fitness ve diğer sporları da yapma şansı var. Bursa´nın neresinden olursa olsun bütün engelli vatandaşlar okulunimkanlarından yararlanabilir. Engelli aileleri de salı ve perşembe günleri fitness çalışmalarına katılabiliyor. Eskrimde yaş sınırı yok, 7´den 70´e herkes eskrim yapabilir" şeklinde konuştu.

İLK ENGELLİ MİLLİ ESKRİMCİ, AKKAYA

Türkiye´nin ilk Tekerlekli Sandalye Eskrim Milli Sporcusu olan Hakan Akkaya, haftanın 6 günü ve günde 4 saat çalışarak antrenman yapıyor. Şimdiye kadar 4 müsabakaya katıldığını ifade eden Akkaya, 1.´lik ve 3.´lük dereceleri olduğunu söyledi.Spora katılım oranının artmasını ve eskrimin gelişmesini ve yayılmasını istediğini anlatan Akkaya,"İlk milli eskrim sporcusu olarak da bu alanda başarılı olmak istiyorum" dedi.

18.08.2015 - A Gazete


Etiketler: Bizlerde belli titreşimlerin "kan-kemik-kas-sinir-doku vs." birleşimi ile organize olmuş enerji varlıkları olduğumuz kadar bizi canlı kılan özel bir enerji sistemi ile donanmış durumdayız.
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri