*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Validen Yardım İsteyen Engelli Memura Hakaret Davası  (Okunma sayısı 1152 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Validen Yardım İsteyen Engelli Memura Hakaret Davası
« : Ağustos 13, 2015, 04:28:26 ÖÖ »
Validen Yardım İsteyen Engelli Memura Hakaret Davası



Banka ve kredi borçları için valilikten yardım talebinde bulunan vatandaşa hakaret davası açıldı. Engelli memur Hasan Başar (47) BİMER başvurusu yoluyla Zonguldak Valiliği'nden yardım talebinde bulundu. BİMER'e yaptığı başvuruda “Eğer yardım talebime olumsuz cevap verirseniz namus ve şeref sözünüzü inkâr etmiş olacaksınız.” ifadelerini kullanan Başar'a kamu görevlisine hakaret davası açıldı ve maaştan kesilme soruşturması başlatıldı. Başar, “ifadelerimde hakaret olmamasına rağmen kendilerine namussuz ve şerefsiz demişim gibi bana kamu görevlisine hakaret davası açtılar.” dedi. Engelli memur Hasan Başar, Zonguldak valisine hakaret ettiği gerekçesiyle çalıştığı Zonguldak Kamu Hastaneler Birliği tarafından ‘maaşın 30'da biri' şeklinde bir aylık maaş kesintisi cezası aldı. Cezanın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne başvuran engelli memur hakkında Türkiye'ye emsal teşkil edecek bir karara imza atıldı.

Düşük gelirli vatandaş mahkeme masrafından muaf tutulabilir

Başar, yargıya müracaat için kendisinden istenen yaklaşık 200 TL'lik yargı ve tebligat harçlarını ödeme imkânı bulunmadığını belirterek ‘ücretsiz yargılanma' talebinde bulundu. Başar, dava dilekçesine maaş bordrosu ile borçlarını gösteren belge, sabit gider harcama suretleri ve muhtarlıktan aldığı fakirlik belgesini de ekleyerek mahkemeye teslim etti. Zonguldak İdare Mahkemesi, 8 Temmuz 2015 tarihli kararıyla Başar'ın ‘adli yardım' talebini oybirliğiyle kabul etti. Ekonomik gücü olmayan kişilerin yargı harcı, tebligat ücreti ve diğer masraflar alınmadan yargılanması yönünde karar verildi.

Mahkeme kararında, “06.07.2015 tarihinde sunulan bilgi ve belgelere göre maaşının büyük bölümünün banka kredilerine ve borçlarına gittiği, kalan bölümünün ise ailesinin ve kendisinin geçimini temine yetmeyeceği, nitekim Tepebaşı Mahallesi Muhtarlığı'nca düzenlenen fakirlik ilmuhaberiyle de bu durumun teyit edildiği görülmektedir. Bu durumda, 06.07.2015 tarihinde sunulan hususlar ve mali durumuna ilişkin belgeler, davacının adli yardım talebinde haklı olduğu yolunda kanaat uyandırdığından, istemin kabulü gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.” ifadesine yer verdi.

Mahkemenin kararının tüm Türkiye'ye emsal teşkil edeceğini belirten Hasan Başar, “Yargıdaki problemler yetmezmiş gibi bir de yargı harçları alınması, halkı yüzde yüz haklı olduğu davadan bile vazgeçiriyor. Yargıya müracaat başvurusu ücretsiz olursa herkes dava açar ve mahkemeler tıkanır diye bir düşünceyi doğru bulmuyorum. O zaman neden herkes savcılığa başvurmuyor? Bir insan mahkemeye başvuruyorsa mutlaka canı yanmıştır. Kimse keyif için dava açmaz.” dedi.

10.08.2015 - Zaman
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri