Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
ATSO'dan Engelli Kotası Düşsün Önerisi
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: ATSO'dan Engelli Kotası Düşsün Önerisi (Okunma sayısı 1176 defa)
kayseriengelliler
Administrator
Hero Member
İleti: 7022
ATSO'dan Engelli Kotası Düşsün Önerisi
«
:
Haziran 17, 2015, 03:31:46 ÖS »
ATSO'dan Engelli Kotası Düşsün Önerisi
ATSO'nun 'sağlık sektöründe engelli kotası düşsün' önerisine engellilerden tepki geldi. Engelliler bu talebin açık bir ayrımcılık olduğunu düşünüyor
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 'sağlık sektöründe engelli kotası düşsün' önerisine engellilerden tepki geldi. 50'nin üzerinde işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Bu zorunluluğun sağlık sektöründe uygulanmasının mümkün olmadığı görüşüne tepki gösteren Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural, bu talebi 'açık bir ayrımcılık' olarak nitelendirdi.
RAPOR TARTIŞMA YARATTI
Tartışmanın fitilini ATSO'nun Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi'nin raporu ateşledi. Meslek Komitesi'nin, 'Engelli çalıştırma kotasının sağlık personelinde uygulanması mümkün değil' görüşü, Mayıs ayı raporlarına girmişti. Komite raporunda, sağlık personeli olarak engelli istihdam edilememesi nedeniyle, hastanelerin tüm engelli kotasını idari personel kapsamında istihdam etmeye zorlandığı belirtilerek, kanunun belirlediği alt sınırın tamamının idari personel kapsamında istihdam edilmesi halinde idari personelin yüzde 10'unun engelli olması gerektiği vurgulandı.
ENGELLEMESİNLER
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural, öneriye sert tepki gösterdi. Karavural, "Bu yüzde 3'lük kotayı bile kabul etmek istemeyen, düşürmek isteyenlerin olması üzücü" dedi. Bir engellinin en rahat çalışabileceği alanın hastaneler olması gerektiğini savunan Karavural, "Buralarda engellilerin çalışmasını engellemek doğru değil" dedi. 'İdari personel' nitelendirmesini de eleştiren Karavural, "Hastanede sadece doktor ve idari kadro mu var? Temizlik personelleri, danışma görevlileri de mi idari kadro olarak görülüyor. İdari kadroda engelli çalışmasının nasıl bir zararı var. İdari personelin manken olması mı gerekiyor, sportif vücutlu mu olması gerekiyor" dedi.
EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ
ATSO'nun önerisinin eşit yurttaşlık hakkıyla bağdaşmadığını ifade eden Karavural, "Eğer yeterli vasıfta personel bulunamazsa, bu alanda kurslar açılır. Engelliler gerekli alanlarda eğitilerek işlere uygun hale getirilir. Devletin bu konuda önemli destekleri var. Dışlamak yerine sisteme kazandırmamız gerekiyor. Çalıştırmama gerekçelerinin ortadan kaldırılması, çalıştırmamaktan daha insancıl" diye konuştu. Engelli istihdamında devletin özel sektörün önünde olduğuna dikkat çeken Karavural, "Son 2 yılda ciddi bir atılım var bu konuda. Özel sektör de bu konuda üzerine düşenleri yapmalı. Özel sektör teşvikler konusunda bilgilendirilmeli. Yüzde 3'ün üzerinde engelli çalıştıran işyerlerinde, kotanın dışında kalan engellilerin sigorta ödemelerini devlet karşılıyor. Kurslar konusunda ciddi destekler veriyor" ifadelerini kullandı.
Meslek Komitesi binde 9 istiyor
Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi, kayıt için sağlık kurulu raporu istenmesi nedeniyle hiçbir engellinin sağlık personeli yetiştiren okula kaydının mümkün olmadığına dikkat çekti. Özel hastanelerdeki personelin yüzde 70'i doktor ve yardımcı sağlık personeli gibi sağlık çalışanlarından, kalan yüzde 30'luk bölüm ise idari personelden oluşuyor. Meslek komitesi, engelli doktor ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmanın sağlanamaması nedeniyle, yasanın sağlık personelini kapsamaması ve sadece idari personel sayısının yüzde 3'ü oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğu uygulanmasını talep ediyor. Böyle bir tabloda, özel hastanelerde engelli kotası yüzde 0.9'a yani binde 9'a düşmüş olacak.
YASA GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Konunun meslek komitesi raporuna yansıması üzerine ATSO Başkanı Davut Çetin, konuyu Mayıs ayında ATSO meclisine taşımıştı. Başkan Çetin, "Engelli istihdamı hepimizin gönüllü olarak arzu ettiğimiz, yapmak istediğimiz bir uygulama, ancak bazı sektörlerde uygulamak neredeyse imkansız gibi" demişti. Çetin, sağlık sektörü gibi sektörler için yasanın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetmişti.
15.06.2015 - Sabah
Etiketler: aranmaktadır DÖKÜMHANE DÖKÜMHANE ve talaşlı imalat bölümüne yetiştirilmek üzere VASIFSIZ elemanlar alınacaktır, BAYLAN Su Sayaçları 10032 Sokak No. 16 Mülakat cumartesi
Kayıtlı
Diyalizle Yaşam
Engelliler Derneği Kayseri
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
ATSO'dan Engelli Kotası Düşsün Önerisi