*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Anne Fatma Güleş : 'Otizm Değil Dışlanma Hayatımızı Kararttı'  (Okunma sayısı 950 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Anne Fatma Güleş : 'Otizm Değil Dışlanma Hayatımızı Kararttı'



Keçiören Ufuktepe'de oturan Abdülkadir Güleş, otizm hastası olduğu için başvurduğu kurumlardan geri çevriliyor. Yüzde 90 otistik olan Güleş, özel eğitim merkezlerinin sosyalleştirme program ve alanlarına kabul edilmiyor. "Benim evladım günah keçisi değil otizm hastası" diyen anne Fatma Güleş, yaşadıkları dışlanmayı gözyaşları içerisinde Sabah Ankara'ya anlattı.

HEP OYALADILAR

Anne Güleş, yedi yaşındaki Abdülkadir'in öğrenme ve sosyalleşmesi için başta özel eğitim merkezleri olmak üzere başvurdukları birçok kurumdan geri çevrildiklerini söyledi. Beş yıldır tüm olumsuz dönüşlere rağmen oğlunun öğrenme ihtiyacı için mücadele verdiğini belirten anne, "Başvurduğum yerler genel olarak 'otizmli çocuklar için bir çalışmamız yok' diyorlar. Nereye gidip, neye başvurduysam kapılar yüzüme kapandı, imkânlar tükendi. Doktor yüzmeye gitmesi faydalı olur dediği için oğlumu, yüzme havuzuna yazdırmak istedim, beni önce oyaladılar sonra kayıt yapacağız dediler ama aradan üç ay geçti ses çıkmadı. En sonunda da otizmli çocuklar için yüzme kursumuz yok deyip geri çevirdiler" dedi.

OTİZİM DE BİR ENGEL!

Otizmin bir engel olarak görülmediğini vurgulayan anne Güleş, "Engelliler Günü kutlamaları var ama benim yavrum engelli olduğu için dışlanıyor. Anaokulunda sorun yaşıyoruz, öğretmen ve veliler istemiyor. Engelli deyince insanların aklına tekerlekli sandalye ve sarı şeritler geliyor ama otizm de veba değil bir engel" dedi. Belediyenin otistik çocuklar için bu tür kurslarının olmadığını söyleyen anne, "Bu kurslar genelde özel ve onlar da bizi kabul etmiyor. Devletimizden isteğim, otizimli çocuklar için düzenleme ve özel eğitimin artırılması" diye konuştu.

16 YILIN ARDINDAN GELEN İMTİHAN

Yaklaşık16 yıl boyunca çocuk sahibi olamadığını belirten Güleş, minik Abdülkadir'e iki yaşında Hacettepe Hastanesi tarafından otizm teşhisi konulduğunda yıkıldığını söyledi. Güleş, "Ben zamanla otizmle tanışıp alışmaya çalıştım ama yavrumun hastalığından daha fazla engel olan dışlanma hayatımızı kararttı, kapanan kapılar psikolojik olarak yıprattı bizi. Ama oğlum için ayakta kalmak zorundayım ve tek isteğim onun eğitim alıp sosyalleşmesi. İnkâr edemem devlet haftada 8 saat özel eğitim veriyor, ben sadece eğitimin artmasını, kurslara alınmasını istiyorum" dedi. Otizmin para ve eğitim olduğunu söyleyen anne, "Beni İncek'te Otizm Vakfı'na yönlendirdiler ama 2 bin 600 TL ücreti olduğu için gönderemedim" dedi.

16.05.2015 - Sabah


Etiketler: Göre Cevap Yüzdesi (%) TEŞKİLAT YAPILARI Bakanlıklar Teşkilat Yapısı Kurumlar Teşkilat Yapısı Belediye Teşkilat Yapısı Üniversiteler Teşkilat yapısı TOPLU TAŞIMA ERİŞİLEBİLİRLİK Toplu
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri