*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Samsun 2017’de Düzenlenecek İşitme Engelliler Olimpiyatı'na Hazırlanıyor  (Okunma sayısı 1068 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Samsun 2017’de Düzenlenecek İşitme Engelliler Olimpiyatı'na Hazırlanıyor



Samsun, 2017'de düzenlenecek İşitme Engelliler Olimpiyatı'na hazırlanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Sheraton Otel'de kahvaltı verdi. Yapımı tamamlanan Sheraton Otel'de düzenlenen kahvaltıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, ilçe belediye başkanları, daire başkanları, bürokratlar ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı. Kahvaltıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, "Bu kahvaltı sırası artık bana geldi. Epey zamandır ben kahvaltı vermedim. Bana gelen sırayı ben de Sheraton Otel'de gerçekleştireyim diye düşündüm" dedi.

Şehrin Büyükşehir hizmetleri ile ilgili konularda süratle çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, "Özellikle 2017'de şehrimizde olacak olan bir İşitme Engelliler Olimpiyatı'na, şehrimizin çok sportif alt yapı ile ilgili eksikliklerini tamamlamakla ilgili plan ve programlar içerisindeyiz. Bu sportif alt yapı ile ilgili ihtiyaçları küçümsemeyelim. Aşağı yukarı şu anda planlanmış olan 50 milyon lira civarında yatırımı gerektiriyor. Bir büyük buz pateni, bir büyük bowling salonu, bir büyük atıcılık, bir büyük okçuluk gibi tesislerin toplamı aşağı yukarı 50 milyon lirayı tutuyor. Bu zincire bir de bir başka spor alt yapısı olan Çarşamba'da planladığım golfu yetiştirmeye çalışıyoruz. Sportif alt yapı ile ilgili konu bir taraftan devam ederken, yani 2017 olimpiyatlarına şehrimizi hazırlama yönündeki çabalarımız devam ederken, bir taraftan da sanayi, üretim, alt yapı ile ilgili konularda da hızımızı hiç kesmeksizin devam ediyoruz" diye konuştu.

Tekkeköy ile Samsun arasında yürütülen raylı sistem uzatma çabasının şekillenmeye başladığını söyleyen Başkan Yılmaz, " Petrol Ofisi tesislerini geçer geçmez Çaykur'un hemen arkasında aşağı yukarı bin dönümlük bir deniz dolgusu inşaatına başladık. Orada bir liman gerisi, liman gerisi alan düzenlemesi ve liman alanı tazmin ve dolgu alanı tazmin etmek, bir takım depolama gibi hizmetlerin dolgu alanına taşınması ile ilgili olaya öncülük yapma üzere Büyükşehir Belediyesi olarak orada güçlerimizi kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

GÜLSAN SANAYİSİ'NİN KALDIRILMASI

2017 olimpiyatlarına giden sürecin Samsun için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Yılmaz, "Niye önemli bir dönüm noktası, bir de ondan 2 sene sonra 2019 işi var. 19 Mayıs 1919, 100. yıl dönümünde Samsun'da çok özel programlar organize edilebilir. Samsun'da bir Bakanlar Kurulu toplantısı söz konusu olabilir, Samsun'da bir başka sosyokültürel faaliyetler olabilir. Önemli sportif veya turizm faaliyetleri olabilir. Samsun'u 2019'a hazırlama yönünde bir çabalarımız var. Benim görev süremde 2019'un Nisan ayında bitiyor. Dolayısıyla bu dönem içerisinde 2019'a Samsun'u taşırkenki vereceğim bu gayret ve çabaları bu 2019 ölçekli formata bir hedef noktasına şehri koşturmak, şehri o perspektifteki hedeflediğimiz bir şehir imajına taşımaya yönelik çizgiler taşıması lazım. 2019 öncesindeki 2017 tarihini biz sanki 2019'un bir provası gibi hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu süreç içerisinde şehrin düzeltilmesi gereken, hakikaten şehrin problemi gibi gözüken unsuları 2017'ye planlama ve programa tabi tutmamız lazım. Şehrin estetik olarak çirkin gözüken bütün alanlarını 2017'ye kadar bitirmemiz lazım. Gülsan Sanayi de bunlardan bir tanesi. Gülsan Sanayi'de özellikle viyadük yapıldıktan sonra viyadükün üzerinden geçerkenki görüntü herkes tarafından müthiş bir eleştiriye, müthiş bir tepkiye dönüşüyor. Gülsan Sanayisi'nin oradan kaldırılması ile ilgili gereklilik ve ihtiyaç artık dayatma noktasına gelmeye başladı. Bunla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak gerekirse kaynak kullanarak, kredi kullanarak, ne yapmamız gerekiyorsa yaparak Gülsan Sanayi Sitesi'nin olduğu yeri büyük bir peyzaj alanına döndürmeye yönelik bir gayret ve çaba başlatmamız gerekiyor" dedi.

2019'a giden süre içinde şehrin görselliklerini çok ön plana çıkaracaklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"9 Mayıs 1919 100'üncü yılı gerekçesiyle ortaya koyacağımız proje ve programları size yeri ve zamanı geldikçe anlatacağım. Bunlardan bir tanesi bu Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastığını ifade ettiğimiz Kurtuluş Yolu İskelesi'nden başlayan Mıntıka Palas Oteli, Atatürk Heykeli'ni de içine alan sağ tarafta Yaşardoğu Spor Salonu, yıkmakta olduğumuz Büyük Otel'in olduğu alan ve Yafeya Otel'in önünden Cumhuriyet Meydanı'nı içine alan Kaptanoğlu Caddesi'ni de içine alan, Bulvar AVM'yi içine alan Öğretmenevi köşesine kadar içine alanı adeta ilmik ilmik işlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Tabanda, düşeyde, yatayda çevremizde her şeyi birlikte bir sanatsal el değmişliği hissettirebilecek düzenlemeyi orayı tabi tutmayı düşünüyoruz. Bu önemli bir projedir. Bu önemli bir iştir diye düşünerek iyi bir mimar, Emre Arolat ile konuşuyoruz. En son gelişlerinde 2 gün önce bana, 'Başkanım bir kere proje tabii ki bu alanı kapsasın. Bu projenin alanını biraz genişletmen lazım. Genişletirken bu Samsun'daki Kale Mahallesi'ndeki kaleyi, Saathane'deki Selçuklu ve Osmanlı eserlerini ve o eserlerin önünden Bedesten'e kadar gelen kaleyi açığa çıkarak Bankalar Caddesi'ni bunu içine dahil ederek iyi olur. Yukarıdan aşağı inen Lise Caddesi'nin gelip önünde kötü bir tren istasyonu ile beraber tıkanmasını, onun oradan aşağıya Sevgi Kafe'ye kadar veya Hayvanat Bahçesi'ne kadar kavuşmamasını bir eksiklik olarak görüyoruz' dediler."

AKILLI SOSYAL ŞEHİRLER

Vali Şahin ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"2017 marifetiyle Samsun'a getireceğimiz çok önemli bir kavram var. Smart social city (Akıllı sosyal şehirler) herhalde öyle tercüme edilebilir. Bu smart social city biz başta Samsun'a gelecek olan misafirlerimiz ve 2017'den sonra da Samsun'un bir akıllı sosyal şehir olması ile ilgili bir takım çalışmalar yapıyoruz. Sırf bununla ilgili bir masa, bir birim, amirlik, müdürlük kurulabilir. Çünkü önümüzdeki dönemde artık sistemler kablosuz hale gelecek. Önümüzdeki dönemde biz bilgilerimizi smart telefon dediğimiz telefonlardan alacağız. Bu işitme engellilerde geldiğinde çok fazla konuşamayacağı için daha çok dokunarak, yazarak anlaşacak. Onun için otellerinden çıkıp antrenman yapacakları, yarışmaya gidecekleri yerleri ellerindeki smart telefonlarla onlara rahat edebilecekleri bir imkan sunacağız. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Tekkeköy Kavşağı'na kadarki alan bizim 'smart social ciyt' olacak. Buralarda insanlar ellerindeki cihazlarla nerede lokanta, nerede trafik veya nasıl bir araya geliriz bunların tamamını elimizdeki aletle çözeceğiz. Bununda yolu özellikle fiber optik kablolarla şehri donatacağız. Belli yerlere wireless teknolojinin ADSL modemlerini yerleştireceğiz."

Kahvaltı programının ardından otel gezildi.

05.02.2015 - İHA