*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AİHM’den Otistik Ozan’ın Davasına Onay  (Okunma sayısı 1212 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
AİHM’den Otistik Ozan’ın Davasına Onay
« : Mart 25, 2014, 12:34:56 ÖÖ »
AİHM’den Otistik Ozan’ın Davasına Onay

Otizmli olduğu için okula alınmayan 7.5 yaşındaki Ozan Sanlısoy’un davası AİHM tarafından kabul edildi. AİHM, müzisyen Ogün Sanlısoy’un oğlu Ozan’ın davası için hükümete 3 Temmuz 2014’e kadar cevap verme süresi tanıdı. Bu süre zarfında hükümet aileyle uzlaşma yoluna gidebilir. Ozan’ın annesi avukat Sedef Erken “Ülkemizde ilk defa bir engelliye eğitimde ayrımcılık davası AİHM’de açılmış oldu” diye konuştu.

15 BİN KİŞİ KATILDI

Ozan’a üç yaşındayken “atipik otizm”(PPD-NOS) teşhisi konuldu. Sağlık kurulunun yüzde 40 engellilik hali belirlediği Ozan’ın özel eğitim alabilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Beşiktaş Rehberlik Araştırma Merkezi’nce rapor düzenlendi. Aile bunun üzerine, kaynaştırma öğrencisi olarak Ozan’ın kaydını yaptırmak için evlerine yakın bir özel okula başvuruda bulundu, ancak okul bu talebi reddetti. Okul yönetimi Sanlısoy ailesine akademik başarı odaklı bir eğitim uyguladıklarını belirterek, gelişimsel sorunu olan hiçbir çocuğu almadıklarını söyledi. Aile bunun üzerine okulun genel müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu fakat konuyla ilgili takipsizlik kararı verildi. Anne Erken Ozan’ın eğitim hakkı için sosyal medyada kampanya başlattı, kampanyaya üç günde 15 bin kişi katıldı. Özel okula kayıt yaptıramayan aile, 7 yaşına giren Ozan’ı devlet okuluna kaydettirdi. Erken, Türkiye’de iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine AİHM’e başvurdu.

YAPICI BİR YAKLAŞIM GELİŞECEK

Taraf’a konuşan anne Erken, şunları söyledi: “Hem eğitim hakkının ihlali hem de yargının gerekeni yapmadığıyla ilgili şikayetlerimiz vardı. AİHM’in ihlal kararı vermesi durumunda Türkiye hatalı uygulamalarını değiştirmek durumunda kalacak. Ya da dostane çözüm gibi bir öneri getirebilir. Böyle bir şey olursa yine bu konudaki bütün hatalı uygulamaları düzeltme konusunda yapıcı bir yaklaşım gösterecek.”

21.03.2014 - Taraf

Anahtar Kelimeler : şöyle düşünün; yok mu çevrenizde deli bu oğlan, "deli bu kız ya" dediğiniz bir arkadaşınız. öyle olmadık şeyler yapıp, sizi neşelendiren, güldüren, gününüzü güzelleştiren.