*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler Akranlarıyla Okuyacak  (Okunma sayısı 1899 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler Akranlarıyla Okuyacak
« : Şubat 17, 2014, 03:38:57 ÖS »
Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler Akranlarıyla Okuyacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel  eğitime ihtiyacı olan bireylere yönelik eğitim imkanlarının artırılması ve daha  etkin hale getirilmesi için özel eğitim kurumları ve rehberlik hizmetlerine  ilişkin yönetmelik taslağı hazırladı. Bakanlık taslağı paydaşların görüşüne açtı.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği taslağı paydaşların  görüşüne açıldı. Görüşlerin alınmasının ardından yönetmelik yeniden gözden  geçirilerek son hali verilecek.

Taslakta, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin akranlarıyla birlikte  kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarından daha etkin bir şekilde yararlanması  amacıyla düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği  olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde artık özel eğitim okulu ve  özel eğitim sınıfı açılmamasına karar verildi. Böylece bu öğrenciler kaynaştırma  ve bütünleştirme uygulamalarından yararlandırılarak akranlarıyla birlikte eğitim  görmesinin sağlanması amaçlanıyor. Taslağa göre, hafif düzeyde zihinsel  yetersizliği olan öğrencilerin gittiği okullara veya sınıflara yeni öğrenci kaydı  yapılmayacak.  Halen kayıtlı öğrenciler ise mezun oluncaya kadar eğitimlerini bu  okullarda veya sınıflarda sürdürecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerden çeşitli nedenlerle okula hiç  kayıt yaptırmamış olanların eğitim sistemine dahil edilmeleri ve eğitim  imkanlarından yararlanmaları için tamamlama programı uygulamasına yer verildi. 10  yaşına girmiş ve 18 yaşını tamamlamamış, okula hiç kayıt yaptırmamış bireyler;  eğitim uygulama ilkokullarına yerleştirme kararı verilenlerin, okullara devamının  sağlanması amacıyla tamamlama programları düzenlenecek. Bu programın  yürütülmesine ilişkin planlama okul yönetimince yapılacak. Programda, toplumsal  uyum becerileri, hayat bilgisi, dil ve konuşma gelişimi, okuma yazma, matematik,  beslenme eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi, trafik ve ilk yardım zorunlu  dersler arasında yer alacak. Bu derslerin öğretim programları temel alınarak  ?Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlanacak. Program günlük 6 ders  saati olmak üzere 12 haftada tamamlanacak. Programı bitiren öğrenciler ilkokulu  tamamlamış sayılacak ve ortaokula kaydedilecek. Programın uygulanacağı sınıf  mevcutları en fazla; orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olanlar için 8,  otistik öğrenciler için 6 öğrenciden oluşacak.

Refakatçi ücretsiz taşınacak

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için velinin kendisinin ya da  veli tarafından sağlanacak bir kişinin öğrenciye destek olması amacıyla okulda  veya sınıfta bulunabilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Okul veya kurum  müdürlüklerince refakat edilmesine karar verilen bireyin, velisi veya vasisi ya  da yazılı olarak yetkilendirdiği kişi ücretsiz taşıma hizmetinden  yararlandırılacak.

Özel yetenekli öğrencilerin velisi veya vasisinin eylül ayında yazılı  talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda, her tür ve kademede  birer defa olmak üzere sınıf yükseltme yapılabilinecek. Ayrıca bu öğrenciler için  BİLSEM modelinin ortaokul ve lise düzeyinde 81 ilde yaygınlaştırılmasına yönelik  de düzenlemeler yapıldı.

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) sunulan hizmetlere erişimin  ve hizmetlerin niteliğinin arttırılması, bu hizmetlerin daha sistematik şekilde  sunulması,  insan kaynaklarının daha etkin kullanımının sağlanması amacıyla  RAM'lar yeniden yapılandırılarak yeni birimler oluşturulması öngörüldü. Bu  kapsamda RAM'lar, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri birimi,  özel eğitim  hizmetleri birimi, eğitim programları ve materyalleri birimi, araştırma, izleme  ve değerlendirme biriminden oluşacak.

Sunulan hizmetlerin ülke genelinde standardını oluşturmak ve daha  sistematik bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla psikososyal önleme, koruma  ve müdahale hizmetlerine ilişkin hükümler de taslak metinde yer aldı.

27.01.2014 - Milliyet

Anahtar Kelimeler : RABBİM EVİNİZDE HUZURU BEREKETİ EKSİK ETMESİN.