*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Mimarların Hedefi Engelleri Kaldırma  (Okunma sayısı 1252 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Mimarların Hedefi Engelleri Kaldırma
« : Şubat 08, 2014, 02:44:24 ÖS »
Mimarların Hedefi Engelleri Kaldırma



Mimar Mehpare Varol, eşini yakalndığı MS hastalığı yüzünden kaybetti. Hastalık sürecinde yaşadıkları, Varol’un uyanmasını sağladı ve bu sebeple “Mimarım Engelinin Farkındayım” adlı projeyi hayata geçirmeye karar verdi. Mehpare Hanım’a göre sadece tekerlekli sandalye kullanan engelliler değil, görme ve işitme engelliler için de yapılanmada eksik çok. Projede ise müthiş bir detay mevcut; tüm çocukların bir arada oynayabileceği parklar düzenlemek.
 
Öncellikle acı kaybınız için baş sağlığı diliyorum.Bu projeyi eşinizin yaşadığı sıkıntılardan sonra mı hayata geçirme kararı aldınız?
 
Maalesef insanoğlu ancak gündelik hayatını doğrudan ilgilendiren sağlık problemleri ortaya çıkınca koşulların değiştiğini anlıyor. Bu bir uyanış ise, ben de bu uyanışı eşimin rahatsızlığı döneminde yaşadım. Normal yaşantımızdan çıkıp bambaşka öncelikler gündemimiz olunca, gerek sosyal gerekse fiziki yaşantımızdaki engeller gözle görünür bir problem haline geldi. Bu doğrultuda kendi ofisimi dekore ederken, titizlikle engelleri ortadan kaldırmaya dönük adımlar atmayı bir borç bildim. Bu bilinçle “Mimarım Engelinin Farkındayım” ismiyle anılacak bir hareket başlatmak ve meslektaşlarımı bu konuda farkındalığa davet ediyorum.
 
Bu proje engellilere ne gibi faydalar sağlayacak, biraz bahseder misiniz?
 
Yönetmeliklerinde üzerine çıkacak projeler üretebilmesi için daha büyük bir titizlikle çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bu farkındalık projesiyle engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak projeler, mekânlar tasarlayarak, onların kimseye muhtaç olmadan rahatlıkla yaşamalarını hedefliyoruz.
 
Belirli çalışan sayısına sahip şirketlerin engelli çalıştırma zorunluluğu var ancak ofislerde çalışmalarına uygun koşullar bulunmuyor.
 
Çalışma ortamı ve şartları çoğu zaman engelli çalışanları zorluyor ve bu büyük engeli aşmak da işverenin elinde. Bu konuda, şirket sahiplerinin duyarlı olması ve şirketlerinde engellilere göre düzenlemeler yapmaları büyük önem taşıyor. Örneğin; bina giriş ve çıkışları engellilere uygun olmalı, ulaşımlarının kolay olması için servis hizmeti sunulmalı, binada engellilere özel tuvalet olmalı, çalışma ortamının fiziksel uygunluğu (masa, sandalye düzeni, ışıklandırma sistemi gibi) engelli çalışanların kullanım kolaylığı sağlayabileceği şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Aslında bunları yapmak çok da zor değil sadece niyet etmek ve kararlı olmak çözümün en büyük ve en önemli kısmını oluşturuyor.
 
Kamusal yaşam alanlarında engellilerin de topluma katılabilmesi için neler yapılabilir?
 
Yaşanılan konuttan kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmadığı bir gerçektir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel. Son yıllarda Avrupa uyum yasaları çerçevesinde bu konuda bazı tedbirler hayata geçirilmektedir.
 
Projede öncelikli olarak neler yapacaksınız?
 
Bu projeyi kendi bünyemizde geliştirip camiayla heyecanımızı paylaşma ve onları da projeye ortak etmenin araçlarını geliştirmekteyiz. Bir başlangıç olarak projelerimizde kapı genişliklerini yeterli büyüklüklere getirme ve dar ıslak mekân kapılarını dışarı açma gibi tedbirler alma yolundayız. Şubat ayında, bu konu özelinde, Almanya’dan gelen mimarlık bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarından oluşan bir grupla workshop düzenleyeceğiz.  27 bin metrekarelik bir konut projemizi pilot proje seçtik ve atölye konumuz  tüm alanın peyzaj projesi kapsamında engelliler için düzenlenmesi olacak. “Engel” dendiğinde, peyzaj içinde sadece rampa çözümleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Oysa bu workshop’ta görme engelli, zihinsel engelli gibi çeşitli engel gruplarının ihtiyaçlarına çözümler aranacak. Özelikle çocuk oyun alanlarının zihinsel engelli çocuklar için de geliştirilmesi çok önemli bir konu; tüm çocukların bir arada oyun oynayabilecekleri bir çözüm geliştirme niyetindeyiz.
 
Engelliler için alınan kararlar, düzenlenen projeler hep engelsiz kişiler tarafından dile getiriliyor. Bu tarz sosyal sorumluluk projelerinde kendilerinin de sözcü olması doğru olmaz mı?
 
Çok haklısınız. Projemize çeşitli deneyim ve fikirlerin katılımını önemsiyoruz. Şubat ayında gerçekleşecek olan workshop’ta bu konuyla ilgili olarak derin deneyimlere sahip, sosyal sorumluluk projelerinde görevler almış, kendisi de engelli olan birçok kişiyle birlikte çalışma hedefindeyiz.
 
Size destek veren kişi, kurum ve kuruluşlar var mı? Gönüllü olarak projede yer almak isteyenler neler yapabilir ve size nasıl ulaşabilirler?
 
Henüz projemiz emekleme aşamasında. Buna rağmen basının ilgisi ve konuyu gündeme taşıma çabaları bizleri motive ediyor. Bu açıdan basının hassasiyetine minnettar olduğumuzu sizlerin aracılığıyla söylemek istiyorum. Bu gibi desteklerin yanında Özürlüler Vakfı gibi STK’larla da yakın temastayız. Zaman içinde bu ilginin artacağı inancındayız. Konuyla ilgilenen ve destek olmak isteyenlerin doğrudan ofisimizle irtibata geçmesi yeterli olacaktır.
 
02.02.2014 - Akşam


Anahtar Kelimeler : Derman ol, yaren ol.Sessizlik sevdamızı yazalım.Kanatlı karınca olup uçalım...