*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SİZ DİYALİZ HASTASI OLAMAZSINIZ  (Okunma sayısı 2969 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
SİZ DİYALİZ HASTASI OLAMAZSINIZ
« : Şubat 08, 2014, 01:05:51 ÖS »
SİZ DİYALİZ HASTASI OLAMAZSINIZ



Evde periton diyaliz yapan hastalar daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürüyor. Onları görenler, "Siz diyaliz hastası olamazsınız" diyerek şaşkınlıklarını dile getiriyor.

Böbrek yetmezliği olan hastaların tedavi merkezine gitmeden evlerinde uygulayabilecekleri tedavi yöntemi ‘Periton diyalizi’ni kullanan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Peki uyurken tedavinizi gerçekleştirebileceğiniz ve bu sayede gündelik yaşamınızdan vakit kaybetmeyeceğiniz ‘Periton diyaliz’ nedir, nasıl kullanılır?
Böbrek yetmezliği denilince akla ilk gelen tedavi yöntemi ‘Hemodiyaliz’ ülkemizdeki böbrek hastaları tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor. Peki hastaneye ya da bir merkeze gitmeden evde kendi tedavinizi yapabileceğiniz ‘Periton diyalizi’ ile tanıştınız mı?
‘Hemodiyaliz’de haftanın üç günü hastaneye veya ilgili bir merkeze giderek makinaya bağlanan böbrek hastaları, ‘Periton diyalizi’ ile evde kendi tedavilerini gerçekleştirebiliyorlar. ‘Periton diyalizi’ hakkında sorularımızı yanıtlayan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Periton Diyalizi Hemşiresi Sevginar Şentürk ve tedavi gören hastalarına göre ‘Periton Diyalizi’ hastaların yaşam kalitesini arttırıyor. 
EVDE TEDAVİ
‘Periton Diyalizi’ ile hastaların daha bağımsız yaşadıklarını anlatan Türkiye’nin ilk periton diyaliz hemşirelerinden Sevginar Şentürk, bu sayede hastaların işlerini ve okullarını aksatmadığını ve hemodiyalizin aksine her gün yapılan tedavi ile hastanın kendini yorgun, bitkin hissetmediğini vurguladı. Tedavinin her yaş grubundan hasta tarafından kolaylıkla uygulanacağını dile getiren hemşire Şentürk, “Diyaliz böbrek yetmezliğinde böbreğin görevini üstlenen bir tedavi şekli. Hemodiyaliz ve periton diyaliz olmak üzere iki yolla uygulanıyor. Hemodiyaliz, mutlaka hastane koşullarında haftanın üç günü dört saat makinaya bağlanılarak uygulanan bir tedavi. Hastaya bir damar girişi yapılarak bu makinadaki pompa vasıtasıyla kan temizleniyor. Periton diyalizi ise, her gün yapılan bir işlem. Burada ise kişi kendi karın zarını kullanıyor. Daha fizyolojik bir olay. Hastanede de tedavi yapılabiliyor. Biz burada hastalara eğitimini veriyoruz. Nelere dikkat edilmeli, bir sorunla karşılaştığında ne yapmalı, diyete nasıl uymalı, sosyal yaşamında nelere dikkat etmesi gerekli. Ancak periton diyalizin hastaya sağladığı en büyük rahatlık evde hasta tarafından kolaylıkla yapılabilmesidir” diye konuştu.
SGK KARŞILIYOR
Hemşire Şentürk, evde hasta tarafından uygulanan tedaviyi şu şekilde anlattı: “Hastanın karnına küçük, plastik bir kateter takılıyor ve bu katetere bir zarar gelmedikçe ömür boyu kullanılabilir. Karın zarını bir filitre olarak düşünürsek eğer; karın boşluğuna özel bir serum veriliyor. Bu serum belli bir süre bekliyor. Bu sırada karın zarından, vücuttan atılması gereken zararlı maddeler atılıyor. Bizim yaptığımız iş; karın boşluğunu bir havuz olarak düşünürsek bu havuzun suyunu günde 3-4 kez değiştirmek. Kateter, karındaki sıvıya bir bağlantı yaparak, sıvıyı boşaltıp yeni sıvıyı veriyor. 15-20 dakika süren bir işlem. Makina SGK tarafından karşılanıyor”
HEM EL İLE HEM DE MAKİNAYLA UYGULANABİLİR
‘Periton Diyalizi’ tedavi yönteminin de iki yolla yapılabileceğini anlatan hemşire Şentürk, “Hem el ile hem de makinayla yapılabiliyor. Periton diyalizi makinasına bağlanan hastalar bu yöntemden çok memnun. Hasta gece yatmadan önce kendini makinaya bağlıyor bizim yaptığımız işemi makina otomatik olarak sekiz saatte yapıyor. Böylece hasta gündüz tamamen serbest kalıyor. Makinanın işlem bitince kendini durdurma özelliği var. Hasta uyumak için harcadığı sürede tedavisini tamamlamış oluyor. Makinanın dili Türkçe ve bir aksilik olma durumunda da alarm veriyor” şeklinde konuştu.
DOKTORUNUZA DANIŞIN
‘Periton diyalizi’ne giren hastaların diyetlerinde de daha esnek davranabileceklerinin altını çizen hemşire Şentürk, “Normalde diyaliz hastalarının protein almaması gerekir. Ama periton diyalizinde protein de yasak değil, diyet daha esnek. Böbrek hastalarından tek isteğimiz periton diyalizi hakkıdna mutlaka doktorlarına danışmaları” dedi.
TEK ŞART TİTİZ DAVRANMAK
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde otuz erişkin oniki çocuk periton diyalizi tedavisi gören hasta olduğu bilgisini veren Şentürk, hastalara diyaliz yönteminin nasl yapıldığını anlatıp daha sonra da evlerini ziyaret ederek kontrollerini yaptıklarını belirtti. Hemşire Şentürk, evde makinanın olduğu odanın şartlarının nasıl olması gerektiğini şu şekilde sıraladı: “Diyaliz makinasının kullanıldığı odada çok fazla eşya olmaması gerekir. Temizliğe her tedavi yönteminde olduğu gibi dikkat edilmeli, titiz bir ortamda tedavi uygulanmalıdır. Odada fazla eşya olmaması temizlik yaparken de bıkkınlık oluşturmaz ve kişinin oda temizliğinde daha rahat olmasında katkı sağlar. Bizler hastanın bu önerilerimize ne kadar uyup uymadığını belirli aralıklarla kontrol ediyor, ihtiyaçlarını soruyoruz. Makinaya bağlanmadan enfeksiyonlara imkan tanımamak için ellerin iyice yıkanması gerekmektedir.”
UYGULAMA DOĞRUYSA RİSK YOK
Tedavi yöntemini uygulayan hastanın özgüveninin yükselerek, psikolojik açıdan da rahatlama sağladığına değinen Şentürk, “Çevredeki insanlar, ‘Sen de mi hastasın? Evde bunu nasıl yapıyorsun? Tehlikeli değil mi?’ şeklinde tepkiler veriyorlar. Bugüne kadar hastalarımızdan aldığımız tek şikayet; çevredeki insanların endişeli tepkisi. Hasta tıbbi anlamda hiç bir sorun yaşamıyor. Mikrop kapılmasından korkuyorlar. Karın zarının iltahaplanması endişesi yaşıyorlar. Elbetteki burada tıbbi bir işlem yapılıyor. Ancak temizlik koşullarına dikkat edildiği takdirde mikrop kapma riski normal bir insanın dışarıdan mikrop kapma riskinden daha fazla değil” diyerek, dikkat edilmesi gereken tek kuralın temizlik olduğunu vurguladı.   
HABERİN DİĞER YARISINA SPOTLA GİRİLECEK
‘Periton diyalizi’ uygulayan hasta ve hasta yakınları ise bu tedavi yöntemi ile tanıştığından çok memnun olduğunu ve sıkıntısız bir şekilde yaşamlarına devam ettiklerini anlattılar.
ÜÇ AYLIK SENEM BEBEK PERİTONLA BÜYÜYOR
Doğuştan böbrek hastası olan üç aylık bebek Senem Kurt, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Periton diyalizi’ne bağlanarak tedavi görüyor. İki buçuk aylıkken tedaviye başlayan ve hemodiyalize bağlanan Senem bebeğin annesi son bir haftadır Periton diyalizi yaptıklarını ve çok memnun kaldıklarını söyledi. Senem bebek çok küçük olduğundan hastanede bakım altında diyalize giriyor ancak yaşı ilerlediğinde ve ailesi makina kullanımı eğitimini tamamladığında o da diğer periton diyalizi tedavisi gören böbrek hastaları gibi evde tedaviye devam edecek.
‘SEN DİYALİZ HASTASI OLAMAZSIN’ DİYORLAR
Böbrek yetmezliği sekiz yıl önce tesbit edilen Fatma Gökçen(33), bir yıl boyunca gördüğü hemodiyalizin ardından başladığı Periton diyalizini şu kelimelerle ifade ediyor: “Maalesef ilk olarak hemodiyalizle tanıştım. Son iki senedir periton diyaliz uyguluyorum ve son derece memnunum. Akşam uyurken sekiz saat boyunca makinaya bağlanıyorum ve sabah her insan kadar dinç uyanıyorum. Hemodiyalize girerken çok bitkindim, çıkınca ölü gibi yatıyordum. Baş ağrısı, bitkinlik, halsizlik yapıyordu. Şimdi ise bu sıkıntıların hiç biri yok. Sosyal hayatım düzene girdi, çalışıyorum, bisiklete biniyorum. İnsanlar, ‘Sen diyaliz hastası olamazsın’ diyorlar. Geçenlerde bir haftalığına şehir dışına çıktım. El diyalizimi yanıma alıp seyahat ettim. Periton diyalizin hayatımı nasıl değiştirdiğini anlatamam. Kesinlikle her hastanın periton diyalizi ile tanışması gerekir.”
“HASTANEYE GİDİP GELMEK BİZİM İÇİN İŞKENCE OLURDU”
Bir yıldır abisinin ve annesinin yardımıyla periton diyalizine bağlanarak yaşayan görme engelli Hülya Atalay(45)’ın annesi şu şekilde konuştu: “Akşamları uyurken makinaya bağlanıyor. Hemodiyalize bağlansaydı Hülya’nın engeli sebebiyle sürekli hastaneye gidip gelmesi çok zor olacaktı. Şimdi ise evde ben ya da abisinin yardımıyla evinden çıkmadan tedavi görüyor. Hemşire hanımlar kontrol ziyaretlerine geliyorlar. Bugüne kadar ne ağrısı ne de başka bir şikayeti olmadı. Gündüz hayatımıza aynı şekilde devam ediyoruz.”
“BİLSEYDİM GİRMEZDİM”
Hastalık teşhisi onyedi yıl önce konulan Meral Demir(35), tetkikler sonrasında hemodiyalize başlanmış ardından arkadaşlarının tavsiyesi üzerine ‘Periton diyaliz’ ile tanışmış bir böbrek hastası. Periton diyalizle kendini daha dinç ve güçlü hissettiğini söyleyen ve bu sebeple kısa süre içerisinde çalışmaya başlayacağını dile getiren Demir, “Daha önce bilseydim hemodiyalize girmezdim, çok memnunum. Her gün uyguluyorum. Hiç saat sıkıntısı çekmiyorum. Hemodiyalizden çıkınca çok halsiz hissediyordum. Şimdi hiç bir yan etkiyi hissetmiyorum. İnsanlar bu faydaları bilse hemodiyalize hiç girmez. Ben de bilseydim girmezdim. Yapılması gereken tek şey; temiz ortam sağlamak. Makinam yatak odamda, yatağımın başucunda duruyor. Temiz ortam sağlamakta hiç zorlanmıyorum” diye konuştu.


Siz diyaliz hastası olamazsınız


Kaynak medyasaglik.com ulaşmak için tıklayın.

Anahtar Kelimeler : Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Periton Diyaliz böbrek organ bağış