*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyabetlilerde Uzuv Kesilmesine Son Veren Tedavi  (Okunma sayısı 2149 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Diyabetlilerde Uzuv Kesilmesine Son Veren Tedavi
« : Ocak 17, 2014, 03:22:45 ÖÖ »
Diyabetlilerde Uzuv Kesilmesine Son Veren Tedavi



Hollanda ve Almanya'da diyabet hastalığı nedeniyle sağ bacağı diz hizasından kesileceği söylenen 60 yaşındaki Sıdıka Gün, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bülent Ertuğrul'un, 3 yıl önce geliştirdiği tedavi yöntemiyle iki ayda sağlığına kavuştu. Doç. Dr. Ertuğrul, bugüne kadar bu tedavi yöntemiyle 17 hastanın ayağını kesilmekten kurtardıklarını söyledi.
 
Hollanda'da yaşayan, diyabet hastası Sıdıka Gün'ün, ayağında oluşan yara nedeniyle bu ülkedeki bir hastanede ayak parmaklarından biri kesildi. Ayağındaki dolaşım yetmezliği nedeniyle Gün'ün ayağındaki enfeksiyon ilerlemesi kontrol edilemedi. Hollanda ve Almanya'da gittiği doktorlar bacağının diz altından kesilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Gün, bir de Türkiye'de doktora muayene olmak istedi. Hastalığı ile ilgili internette araştırma yaparken Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bülent Ertuğrul'un farklı bir tedavi yöntemi uyguladığını öğrenip, irtibata geçti. Geçen Kasım ayında Aydın'a gelen Gün'ü muayene eden Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, 2001 yılında ilk kez kendilerinin uyguladığı 'Epidermal büyüme faktörü' adı verilen tedavi yöntemiyle tedaviye başladı. Gün, iki ay gibi bir sürede sağlığına kavuştu.
 
'17 HASTAYI AYAĞINI KESİLMEKTEN KURTARDIK'
 
Uyguladıkları bu tedavi yöntemiyle bugüne kadar 17 hastanın ayağını kesilmekten kurtardıklarını belirten Doç. Dr. Ertuğrul, "Tedavi hastanın ayağına özel bir ilaç karışımının enjekte edilmesiyle başlıyor. Yaranın büyüklüğüne göre 1 ile 3 ay arasında bekleniyor. Bu sürede ilacın etkisini göstermesiyle birlikte normal tedavisine devam ediyoruz. Toplamda en geç 4 ay gibi bir sürede hastayı sağlığına kavuşturuyoruz. Tedavi sürecinde Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ile birlikte oluşturduğumuz bir ekiple çalışıyoruz" dedi.
 
'500 BİN HASTA VAR'
 
Gün'ü sağlığına kavuşturan Doç. Dr. Ertuğrul, Türkiye'de diyabetik ayak rahatsızlığı ile ilgili çok hasta olduğunu belirti. Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, "Burası uygulama ve araştırma hastanesi olduğundan çok ciddi bilimsel araştırmalar yapılıyor. Türkiye'de diyabetik ayak rahatsızlığı ile ilgili oldukça vaka var. Daha öncede Almanya'daki bir Türk hastanın ayağının kesilmesini önledik. 2011 yılından bu yana uyguladığımız tedavi yöntemiyle buna benzer 17 hasta, ayağı kesilecek ve engelli olacakken, buradan yürüyerek çıktı" dedi.
 
Ayak kayıplarının gerek Türkiye, gerekse dünyada önemli bir sorun olduğunu vurgulayarn Doç. Dr. Ertuğrul, "Kaba bir hesaplama ile ülkemizde ayağında enfeksiyonu bulunan yaklaşık 500 bin şeker hastası olduğu öngörülebilir. Yapılan çalışmalar, kazalara bağlı olmayan ayak ampütasyonlarının en önemli nedeninin şeker hastalarının ayak yaraları ve buna bağlı olarak oluşan ayak infeksiyonları olduğunu göstermektedir. Günümüzde şeker hastalarının ayaklarında oluşan infeksiyonların tedavi edilemeyeceğine ilişkin yaygın ancak hatalı bir inanış var. Bugün tüm dünyada şeker hastalığının ayak komplikasyonu nedeniyle her 30 saniyede bir ayak kaybı yaşanmaktadır. Ancak ayağına ampütasyon uygulanan bir hasta gerek ekonomik gerekse sosyal anlamda kendisinin tek başına üstesinden gelemeyeceği birçok sorunla karşılaşmaktadır" diye konuştu.
 
Doç. Dr. Bülent Ertuğrul kimdir?
 
Doç. Dr. Bülent Ertuğrul uzmanlığını 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nden, Doçentliği'ni 2012 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nden aldı. 10 yılı aşkın süredir diyabetik ayak yaraları, mantar enfeksiyonları, dirençli bakteriyal infeksiyonlar, yoğun bakım infeksiyonları konularında başarılı çalışmalarına devam eden Bülent Ertuğrul'un, bilimsel çalışmaları ile ilgili olarak çok sayıda yerli ve yabancı bilimsel dergide 50'nin üzerinde yayını bulunmaktadır. Ertuğrul ayrıca, Uluslararası Diyabetik Ayak Çalışma Grubu'nun (The International Working Group on the Diabetic Foot) üyesi ve konu ile ilgili uluslararası tedavi rehberlerinin hazırlanmasında görev almaktadır.
 
14.01.2014 - DHA


Anahtar Kelimeler : AVRUPA BİRLİĞİ İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM EĞİTİM, KÜLTÜR, SAĞLIK DAYANIŞMA DERNEĞİ: GEVHERNESİBE, kocasinan Kayseri