Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
Sağlık
»
Sağlık
»
Kök Hücre ile Görme Engellilik Ortadan Kalkacak
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Kök Hücre ile Görme Engellilik Ortadan Kalkacak (Okunma sayısı 2105 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
Kök Hücre ile Görme Engellilik Ortadan Kalkacak
«
:
Eylül 27, 2013, 03:40:06 ÖS »
Kök Hücre ile Görme Engellilik Ortadan Kalkacak
Japonya’da, görme engelli hastaların kendi vücutlarından alınan kök hücrelerle görmeleri sağlanacak. Kök hücreler, sinirden kemiğe ve deriye vücudun her parçasına dönüşebiliyor.
Bilim dünyası, kök hücre ile organ geliştirme çalışmalarında son aşamaya geçti. Japonya, dünyadaki hayvan deneklerde elde edilen başarıyı, insanlarda uygulama cesaretini gösteren ilk ülke oldu. Japonya’da hükümet hastaların kendi vücutlarından alınan kök hücrelerle klinik uygulama yapılmasına onay verdi. Görme engelli altı hasta bu yöntem ile tedavi edilecek. Hastaların kendi vücutlarından alınan kök hücrelerle görmeleri sağlanacak. Japon hükümetinin onayı, kök hücre araştırmalarında önemli bir dönüm noktası olarak niteleniyor. Japonya’daki araştırmacılar, kök hücreyle, yaşlılıkla bağlantılı bir körlük türü olan makula dejenerasyonunun tedavisini deneyecek. Pluripotent kök hücreler olarak da bilinen erişkin kök hücreler, hastanın derisinden alınıyor ve reddedilme riski bulunmuyor. Japonya Sağlık Bakanı Norihisa Tamura, bu hücrelerin hastalarda kullanılabileceğini açıkladı. Uygulama, Kobe’deki Riken Merkezi Biyomedikal Araştırma Enstitüsü’nde yapılacak. Çalışma kapsamında ilk aşamada altı hastaya, görme yeteneklerini geri kazanmaları için hücre nakli yapılacak. Kök hücreler, sinirden kemiğe ve deriye vücudun her parçasına dönüşebiliyor. Kök hücrelere tıbbın geleceği olarak bakılıyor.
Nasıl yapılıyor?
İngiltere’de teknik yaklaşık bir yıl önce fareler üzerinde yapılan deneylerde kullanılmıştı. Çalışmada tekniğin, körlük tedavisinin mümkün olabileceği sonucuna varılmıştı. Londra Üniversitesi ile Moorfields Göz Hastanesi, sonucun, insanlarda körlüğü giderme yolunda umut verdiğini açıklamıştı. Fareler üzerindeki uygulamalar, gözde ışığı algılayan bölgenin, kök hücre kullanılarak tedavi edilebildiğini gösteriyor. Retina içindeki ışığa duyarlı alıcı sinir hücrelerine foto reseptör deniyor. Bu hücreler, ışığı elektrik enerjisine dönüştürerek beyne yolluyor. Ancak kimi zaman Stargardt hastalığı ya da yaşa bağlı hücre bozulması sonucu bu hücreler ölüyor. Foto reseptörlerini yaşatan destekleyici hücreleri kök hücre kullanarak değiştirme yolunda insanlar üzerinde klinik deneyler zaten yapılıyordu. Ama Londra’daki araştırma ekibi, deney farelerinde asıl, ışığa duyarlı hücreleri, yani foto reseptörleri değiştirerek körlüğü giderebildiklerini açıkladı. Bunun için laboratuvar ortamında retina üretimine olanak veren yeni bir teknik de geliştirildi. Bu teknik sayesinde, foto reseptör hücreye dönüşmek üzere programlanmış binlerce kök hücre, kör farelerin gözlerine enjekte edildi. Kök hücreler, gözün mevcut yapısına uyum sağladıktan sonra işlevlerini yerine getirmeye başlıyor. Nakledilen 200 bin kök hücreden sadece 1000’inin göze uyum sağladığı belirtiliyor. Bilim çevreleri kök hücre araştırmalarında en fazla ilerleme kaydettikleri alanların başında göz hastalıklarını sayıyor. Bunun bir sebebi, ışığa duyarlı hücrelerin elektrik enerjisini iletirken nispeten basit bir sürecin işliyor olması. Gözde bağışıklık sisteminin zayıf olması da vücudun kök hücreyi reddetmesi olasılığını düşürüyor. On binlerce kök hücre sayesinde görüş kalitesi artırılabilirken, aynı oranda kök hücre, örneğin karaciğer gibi daha büyük bir organın kendi kendini yenilemesine yetmiyor.
Japon araştırmacılar göz geliştirmeyi başardı
Japon araştırmacılar, embriyonik kök hücreleri kullanarak komplike bir organ geliştirmeyi başardılar. Yoşiki Sasai liderliğindeki araştırma ekibi, fareden aldıkları embriyonik kök hücrelerini kullanarak rudimentar gözü (tam gelişmemiş) geliştirmeyi başardı. Başta körlük olmak üzere göz ile ilgili sağlık problemlerinin çözümüne katkı sağlaması beklenen bu çalışmanın, tıp dünyası için pek çok açıdan büyük önem taşıdığı bildiriliyor. Geçmişte de pek çok araştırmacı benzer çalışmalar yürütmüş ancak kök hücrelerini kullanarak göz gibi karmaşık bir organı yaratmayı başaramamışlardı. Örneğin Londra Üniversitesi Gözbilim Enstitüsü’nden Profesör Robin Ali, yeni doğmuş bir fareden aldığı ışığa duyarlı hücreleri büyümüş bir fareye nakletmeyi başarmıştı. Ancak Profesör Robin Ali, başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği nakil operasyonuna rağmen, erişkin farenin görme kabiliyetinin gelişip gelişmediğinden hâlâ emin değil. Araştırma takımı daha sonra yüzen embriyonik kök hücre kümesi ve gözün kendi şeklini alması için gerekli olan hücreleri üretti. Yapılan çalışmanın sonucunda ise 2 mm. çapında, yani yavru farelerinki kadar büyüklükte göz elde edilmiş oldu.
27.09.2013 - Yeniçağ
Etiketler:KAYSERİ İŞİTME ENGELLİLER KORUMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ KAYSERİ SESSİZLERİN YENİ DÜNYASI ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ ZİHİNSEL ENGELLİLER YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
Sağlık
»
Sağlık
»
Kök Hücre ile Görme Engellilik Ortadan Kalkacak