*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Karar Süreçlerinde Engelliler de Masada Olacak  (Okunma sayısı 1483 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Karar Süreçlerinde Engelliler de Masada Olacak
« : Eylül 25, 2013, 12:44:15 ÖS »
Karar Süreçlerinde Engelliler de Masada Olacak



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'Engellilerle ilgili bir karar alınırken, kararın alındığı masada engellilerin de mutlaka olması gerekiyor' dedi. BM engelliler paneline katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2015 sonrası kalkınma gündemi ve engelliler için kapsayıcı kalkınma ikinci yuvarlak masa toplantısında konuştu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 2015 sonrası kalkınma gündeminin engellilik de dikkate alınarak oluşturulmasını amaçlayan toplantıya katılmaktan yana sonsuz memnuniyet duyduğunu ifade eden Şahin, 'Türkiye, engellilerin sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ortaya koyan ve kalkınma süreçlerinde engellilerin dikkate alınması hedefleyen eylem odaklı belgenin gerek hazırlık sürecine aktif olarak katılıp katkı vererek ve gerekse kabulünün yapılacağı bu toplantıda temsil edilerek konuya verdiği önemi açıkça ortaya koymaktadır.' dedi.
 
DÜNYAYI GÜVENLİ KILACAK
 
'Kadınıyla, erkeğiyle, engellisi, engelsiziyle, yaşlısı, genci ve hatta çocuğuyla dünyanın tüm beşeri potansiyeli küresel kalkınma sürecinin bir parçası haline getirilmediği sürece, kalkınma yolculuğunda başarıya ulaşmanın imkansızlığı yadsınamaz bir gerçektir' diyen Şahin, 'Bu anlayışın, hükümetler, uluslararası ve uluslarüstü kuruluşlar, ve engellilerin örgütleri de dahil olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri ve özel sektör tarafından da benimsenmesini sağlamak görevi bizlere düşmektedir. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin ortaya koyduğu, engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğunun kabulü bu anlayışı zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla, engelliliğin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri de dahil olmak üzere tüm politika ve programlara dahil edilmesi Sözleşmenin ortaya koyduğu bu anlayışın yaygınlaşması açısından büyük önem taşımaktır' ifadelerini kullandı.
 
Türkiye olarak bu konunun ulusal ve küresel düzeyde artan bir önem kazanmasından çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden şahin, engellilik konusunda daha ileri adımların atılmasını sağlayacak hak temelli ve anaakımlaştırılmış politikaların dünyayı her birimiz için daha umutlu ve güvenli kılacağına inandığını ifade etti.
 
STK'LAR GÜÇLENDİRİLİYOR
 
Şahin sözlerine şöyle devam etti: 'Sözleşme, engellilik ile ilgili yapılması gereken çalışmaları ve engelliliğin anaakımlaştırılması konusunu bir arada değerlendiren çok önemli bir belgedir. Biz de ülke olarak, Sözleşmeyi herhangi bir şerh koymadan onaylayarak, engellilere yönelik politika ve uygulamalarımızı bu anlayış doğrultusunda biçimlendirme kararlılığımızı ortaya koyduk.'
 
Türkiye'de engellilik konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ülkemizde tüm politika ve programların oluşturulması sürecinde engellilerin söz sahibi olmasının bizim açımızdan taşıdığı önemi ayrıca vurgulamak istiyorum. Engellilerle ilgili bir karar alınırken, kararın alındığı masada engellilerin de mutlaka olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda engelli örgütlerinin kapasitelerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası işbirliği ve kalkınma perspektifinin ülkemizin engelli hakları konusundaki çalışmalarına daha da ivme kazandıracağına inanıyor ve bu sürece aktif katılımla katkı sağlamak istiyoruz.'
 
 
24.09.2013 - Yeni Şafak