*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Çarşamba Engelliler İçin Erişilebilir Değil  (Okunma sayısı 1366 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Çarşamba Engelliler İçin Erişilebilir Değil
« : Eylül 25, 2013, 12:34:04 ÖS »
Çarşamba Engelliler İçin Erişilebilir Değil

Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği (ÇA-BED) Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Deniz, Kaymakamlık ve Belediyesi binası başta olmak üzere ilçede bulunan eğitim kurumlarında engelliler için rampa ve asansör bulunmadığını açıkladı.

2007 yılında geçirdiği bir kaza sonrası hayatını tekerlekli sandalyede sürdürmeye başladiğini söyleyen Deniz, son yıllarda engellilerin hayatını kolaylaştıracak yasaların çıktığını ancak bu yasaların uygulanmadığına dikkat çekti. Çarşamba ilçesinde bulunan bazı kurumlarda engelliler için rampa ve asansör bulunmadığına dikkati çeken Kerim Deniz, "Son yıllarda çıkan yasalar, engelli hakları, ayrımcılıkla mücadele bunlar çok güzel. Çıkan bu yasaların sadece çıkmış olması önemli değil bunların uygulama noktasında ciddi problemler var. İlçemizde ulaşamadığımız bazı kurumlar ki! Kaymakamlık binasının asansörü yok, belediyemizin merdiven sorunu var. Halk eğitim merkezine hiçbir şekilde ulaşımımız yok. Kültür merkezimizi hiçbir bedensel engelli kullanamıyor. İlçemizdeki ilk, orta ve lise okullarının yüzde 98'inin engellilere uygun rampaları, asansörleri, uygun derslikleri ve tuvaletleri yok. Kapalı spor salonu, suni çim saha, toplu taşıma araçları engellilere uygun değil. İlçemizde bulunan siyasi parti temsilciliklerine hiçbir engelli vatandaşımızın ulaşması mümkün değil. İlçemizde bulunan hiç bir banka bedensel engellilerin kullanımına uygun değil. Samsun Valiliğinde yeni kurulan erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik komisyonunu göreve davet ediyorum. Bunların mutlaka denetlenip gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir" dedi.

Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği (ÇA-BED) Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Deniz, 2012 yılında ilçede eğitim başlayan yeni bir okula bir veli olarak çocuğunu götürdüğünü kaydederek konu ile ilgili şunları dile getirdi.

"Bizler Engelliler olarak diğer fiziki şartları aşabiliyoruz ama beyinlerde engel varsa ne yazık ki aşılması neredeyse imkansızlaşıyor. 2012 yılında ilçemizde eğitime başlayan yeni bir bina, yeni bir okul ve ben bir veli olarak çocuğumu bu okula götürüyorum bırakın okula ulaşmayı bahçesine bile giremiyorum, diğer velilerin yardımlarıyla bahçedeki fiziksel engelleri aşıyorum okulun rampası uygun değil onuda aşıyorum 4 katlı yeni bir okul asansörü yok ve müdür bey basını görünce birden burası devlet dairesi burada fotoğraf çekemezsiniz dışarı çıkın kimden izin adlınızda çekim yapıyorsunuz bu okulun projesini ben çizmedim bakanlık çizmiş diyor. Sorarım size bu projeyi kim çizmiş, kim bunu kontrol etmiş, kim bunu denetlemiş, kim buna kullanma izni vermiş, kim bu binayı teslim almış? Onlar mı engelli yoksa biz mi engelliyiz? Biz 'Engelliler' bir odada ömür geçirmek değil sokaklara çıkmak, parklara gitmek, spor yapmak, caddelerde bağımsızca dolaşmak, evlerimizden dışarı çıkmak istiyoruz. Sorarım size çokmu şey istiyoruz, neden bizlerin önüne engel koyuyorsunuz? Hizmet insana diyorsunuz. Biz insan değilmiyiz? Sosyal Politikalar ve Aile Bakanımız Sayın Fatma Şahin sizden bu konuda kamuoyuna bir açıklama bekliyoruz. Sosyal devleti ve yetkileri göreve davet ediyorum. Bu ülkede yaşayan on milyonun üzerindeki engellileri yok sayamazsınız çünkü biz varız. Biz insanız, biz adam gibi adamlarız."

24.09.2013 - Denge