*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde Engelli Düzenlemesi  (Okunma sayısı 2450 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde Engelli Düzenlemesi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bina ve sitelerde konut sayısına bağlı olarak birden fazla kapıcı dairesi yapılması zorunluluğu getirdi.
 
Bakanlık, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği yayımlayarak kapıcı dairelerine yönelik bazı düzenlemelere gitti.
 
Buna göre, konut kullanımlı, katı yakıtla ısınan kaloriferli veya kalorifersiz binalar ile sitelerde, bağımsız bölüm sayısının 30'dan fazla olması durumunda bir kapıcı dairesi yapılması zorunlu hale geldi.
 
Sitelerde konut sayısının 75'i aşması halinde ise ikinci kapıcı dairesi yapılacak. Ayrıca 60'tan fazla konutu olan her bina için mutlaka ayrı kapıcı dairesi düzenlenecek.
 
Doğalgazlı Binalarda 151. Konuta İkinci Kapıcı
 
Yakıt olarak akaryakıt veya doğalgaz kullanılan binalarda da konut sayısının 50'den fazla olması halinde bir, 150'den fazla olması halinde iki kapıcı dairesi yapılması gerekecek. İlave her 150 konut için ek bir kapıcı dairesi yapılacak.
 
Sıraevler düzeninde, ayrık, ikiz nizamda, tek bağımsız bölümlü birden fazla müstakil konut binası bulunan parsellerde kapıcı dairesi yapılması mecburiyeti aranmayacak.
 
Kapıcı Daireleri Taşkın Riskinden Korunacak
 
Düzenlemeyle, kapıcı dairelerinin sel baskınlarından korunması için tedbir de getirildi.
 
Taşkın riski taşıyan alanlarda kalan binalarda düzenlenecek kapıcı dairelerinin kapı ve pencere boşluklarının alt seviyesinin ise hesaplanan dere kret kotunun en az 1,50 metre üzerinde olması şartı aranacak.
 
Binalara Asansör ve Atık Bacası Zorunluluğu
 
Öte yandan, binalara kapıcı dairesinin yanı sıra asansör ve atık ayrıştırma bacası zorunluluğu getirildi.
 
İmar planına göre 3 katlı binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör tesis edilmesi gerekecek. Mevcut yapılarda ise ön, yan ve arka bahçelere panoramik asansör veya mekanik platform yapılması sağlanarak, engelliler, yaşlı, hamile ve hastaların erişimi kolaylaştırılacak.
 
Bağımsız bölümü 20'den fazla olan 4'ten fazla katlı binalarda, evsel atıkların yerinde ayrıştırılması amacıyla atık ayrıştırma bacası kurulması zorunlu oldu.
 
Böylece bir yandan çevre dostu binalar oluşturulurken, bir yandan da atıkların sağlıklı şekilde ekonomiye kazandırılması ve enerjinin verimli kullanılmasının yolu açıldı.
 
 
10.09.2013 - cnntürk