*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Toplumun Yaşlılara Bakış Açısı  (Okunma sayısı 3078 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Toplumun Yaşlılara Bakış Açısı
« : Eylül 09, 2013, 01:56:28 ÖS »
Toplumun Yaşlılara Bakış Açısı



Yaşlılık dönemi tecrübeleri ve insanlığın yaşlılara bakış açısı.

Yaşlı nüfus her geçen gün biraz daha artmaktadır. İnsanların yaşlılara yaklaşım biçimi ve onlarla kurduğu iletişimden de anlaşılacağı üzere toplumda yardıma muhtaç bu kesime yardımcı olabilme anlayışı gençlerimiz arasında da hızla artmaktadır. Gerek kendi ailelerinde gerekse etraflarında yardıma ihtiyaç duyan kişilere anlayışlı bir şekilde yaklaşma potansiyeli gün geçtikçe artmakta çeşitli yardım programları ile yaşlılara destek olunmaktadır.

Özellikle unutkanlık problemi ile karşı karşıya kalan yaşlılarımız tıpkı bir çocuk gibi bakıma muhtaç olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Erken yaşlarda yaşlanma görülmesi aslında insanların kendi buluşlarının sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşlı profili antibiyotik kullanımı, teknolojik araç kullanımının yaygınlaşması, spor yapmanın azalması (toplu taşıma ya da kişisel taşıma araçlarının tercih ediliyor olması),….vb. sebeplerden dolayı hastalıklar artmakta ve beklenilenden daha kısa sürede insanlar yaşlanmaktadır. Yeni yeni gelişmekte olan toplumlar henüz yaşlılığın erken kapılarını çalacağı gerçeğini düşünmemektedirler. Çünkü üretilen araçların yan etkileri ile zaman içerisinde karşı karşıya kalacaklardır. Yaşlılar için zaman geçtikçe anlaşılacak olan bu durum sonucunda herhangi bir önlem alınamayacağı için aslında üzücü bir durumla karşı karşıya kalınılacağını bilmek insanları ikileme sürüklemektedir.

Yaşlılıkla beraber birçok hastalığın çıkması sonucu tıp bilimi ile uğraşanlar çeşitli çalışmalar yaparak hastalıkların önüne geçmeyi amaç edinmişlerdir. Geriatri bilimi son yılların bilim alanında yapılan en önemli bilimsel çalışmaları olarak bilinmektedir. Yaşlıların daha uzun süre yaşaması adına birçok çalışmalar yapan bilim adamları aslında yaşlıların daha kaliteli yaşama isteklerini göz ardı etmiş olduklarının farkında değillerdir. Yaşlılar için sosyal olarak mutlu olabilecekleri ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ekonomik olanakların onlara sunulması ile daha mutlu olacakları unutulmazsa daha başarılı çalışmalar yapılma yolunda ilerleme kaydedilebilinir. Günümüzdeki toplum yapısı yaşlılara fazla değer vermeyen kişilerden oluşmaktadır. Bu nedenle yaşlı insanlar bu dönemlerde huzur evlerinde yaşamayı tercih ederek ömürlerinin kalan kısmını daha iyi geçirme yolunu tercih etmiş olurlar. Yaşlılar için sosyal yardım kurumu olarak bilinen huzur evlerinde kişilerin kendileri gibi insanlarla bir arada yaşayarak daha mutlu olacakları düşünülmektedir.

Yaşlılık döneminde evlatları tarafından istenmeyen kişiler özellikle ekonomik problemler yaşama kaygısı taşımaktadırlar. Bu kişilerin hiçbir yerden yardım almadığı ispatlandığı durumda bu kişilere yaşlı aylığı bağlanarak kişisel ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanmaktadır. Böylece bireyler her türlü zorluk ile mücadele edebilme bilincinde kendi hayatlarını devam ettirebilmektedirler. Yaşlı insanların bu dönemde en çok takıldıkları konulardan biride bu döneme adepte olamadıkları için gençlik yıllarındaki gibi davranma isteklerinin ortaya çıkışıdır. Eski gücünün olmadığını kabullenebilmesi amacıyla ona psikolojik destekler verilmeli ve son günlerinde mutlu olması sağlanmalıdır. Kimileri de tamamen içine kapanmaktadır. Bu durum da yanlıştır. Ne çok içine kapanılmalı ya da 20’lik delikanlı gibi hareketli olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki yaşlanma sonucunda şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları sıklıkla baş gösterdiğinden dikkatli davranılmalı sağlıklı yaşanmaya özen gösterilmelidir. Yaşlılara tıpkı engelli bir birey gibi de davranılmamalı sadece destek olunmalı ihtiyaç duyduğu an yanında olunmalıdır.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Yaşlılık Maaşı