*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Batman’da Bakım Maaşı Alan Yüzlerce Engellinin Hakkı İptal Oldu  (Okunma sayısı 415 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Batman’da Bakım Maaşı Alan Yüzlerce Engellinin Hakkı İptal Oldu



Aralarında 13 yıldır engellilik bakım maaşı alanlarında yer aldığı yüzlerce kişi rapor şoku yaşıyor. Batman’da 400 civarında bakım maaşı alan vatandaşın yenilenen sağlık raporu sonrası ağır bakımlılık yükümlülüğünü taşımadıkları gerekçesiyle maaşları iptal oldu. Daha önce hastaneden aldıkları raporlara göre maaş alan çok sayıda vatandaş ve yakınları, raporlarını yeniledikten sonra sisteme düşen yeni raporlar nedeniyle maaş hakkını kaybettiler. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden aldığımız bilgilere, “daha önce yenilenen raporlar sisteme düşmüyordu. Çeşitli nedenlerden ve bazıları da çocuklarını rehabilitasyon merkezlerine göndermek için güncel rapor almak zorundaydı. Bu sefer raporlar sisteme düşünce maaşları kesildi. Bu konu tamamen hastanelerin kurul kararına bağlı bir durumdur” dediler.

RAPORLAR VE ŞARTLAR DAHA DA AĞIRLAŞTI

Öte yandan daha önce hastaneden alınan rapordaki duruma göre aylık bağlanan vatandaşların yenilenen rapor kriterleri de daha da ağırlaştı. Ayrıca raporda ‘tam bağımlı, kısmi bağımlı ve bağımsız’ olarak kategoriler yer alıyor. Bu kez maaş tam bağımlı ve 50 üzeri olanlara veriliyor. Bu nedenle sistemin değiştiği ve yeni raporların uygunluğuna göre maaş kesintilerinin olduğu bilgisi verildi.

KİMLER ALABİLİR?

Ağır bakım maaşı almanın şartları konusunda bilgi veren yetkililere göre; evlerde bulunan engelli, yaşlı veya ağır hasta olup bakıma muhtaç yakınları için alınacak evde bakım maaşı bazı şartları sağlama durumunda verildiği belirtildi. Evde bakım ücreti almanın şartları ise şu şekilde; “Bakım maaşı almak için baktığınız kişinin tek başına yemek yeme, tuvalet ve giyinme gibi günlük temel ihtiyaçlarını sağlayamıyor olması gerekmektedir. Ayrıca engelli bakım maaşını alabilmek için Devlet Hastanesinden alacağınız engelli raporunuzun olması ve raporda hasta kişinin en az yüzde 50 engelli sayılması gerekiyor. Alacağınız bu raporda ‘Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Var, Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var(BÖGV) ve Özel Koşul Gereksinimi Var’ gibi ifadelerden en az birinin mutlaka geçmesi gerekmektedir. Kişinin tek başına hiç bir ihtiyacını karşılayamadığından başkasının bakımına muhtaç olması gerekmektedir. Ayrıca evde bakım maaşı alabilmek için bir de gelir kriteri vardır. Buna göre evde bakım maaşı alacak kişinin yaşadığı evde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekmektedir. Yani 2021 yılı gelir sınırı 1705.06 TL olarak belirlenmiştir.”

batmangazetesi.com.tr


ETİKETLER BatmanEngelliEngelli MaaşıEngelli RaporEvde Bakım Maaşı Yaşlı Bakım Kardeşim Olur musun Açılış Toplantısı
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri