*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Pandemi Süreci Engellileri Anlamak için En Uygun Zaman  (Okunma sayısı 440 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Pandemi Süreci Engellileri Anlamak için En Uygun Zaman
« : Aralık 12, 2020, 03:18:08 ÖÖ »
Pandemi Süreci Engellileri Anlamak için En Uygun Zaman



Engelliler Haftası nedeniyle aralık ayı meclis toplantısında söz alan siyasi parti temsilcilerine, “Tek farkımız, hayatımızı farklı yaşamamız” diyen Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin engelli Başkan Vekili Cemal Merdan, pandemi sürecinin aslında engellileri anlamak ve empati kurmak için en uygun zaman olduğunu belirtti.

Dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak, çocuk yaşta bel kemiğinin kırılması sonucunda engelli bir birey olarak hayatına devam ettiğini söyleyen Merdan, o dönemlerde meclis başkanı olacağını kimselerin hatta kendisinin bile hayal etmediğini söyleyerek, “Demek ki engelli bireye fırsat verilirse her şeyi yapabilir” ifadeleri ile, bu anlamda yöneticilere çok iş düştüğünü söyledi.

Engelli bir birey olarak yaşadığı durumu izah eden Zeytinburnu Belediyesi Meclis Başkanı Cemal Merdan, genel anlamda toplumun çokta yüzüne bakmadığı engelli bir insanın Zeytinburnu’nda 4 dönemden beri siyaset yaptığının altını çizerek, kendisine fırsat veren geçmiş dönem belediye başkanı Murat Aydın ve mevcut Başkan Ömer Arısoy’a teşekkür ederek, “Tek sebebi bakış açıları” dedi.

Kişilere engelli değil de, engellenen insanlar diye bakmak gerektiğini belirten Merdan, yaşam alanlarının tek tip insana göre dizayn edilmesinin en büyük sorun olduğunu belirterek, “İnsanlarda engel yoktur çünkü engel demek bir işi yapamamak demektir. Hangimiz her işi tam olarak yapabiliyoruz, ya da pandemi ortamında neleri yapamıyoruz diye düşünmek gerekiyor” dedi.

Herkesin yapamadığı işler olduğunu, herkesin birbirinden farklı ve de eksikliklerinin olduğunu ifade eden Merdan, “Önemli olan birbirimiz anlamak, engellilerinde birinci sınıf insan ve yaşama hakkı olduğunu düşünmek. Tek farkımız, hayatı farklı yaşamamız” diyerek, konuşmasını sürdürdü.

Bu çerçeveden bakınca aslında yöneticilere çok iş düştüğünü de söyleyen Cemal Merdan, “Sokaktaki sorunları çözmemiz için, sokakta farklı yaşayan insanlar olduğunu ve onlarında eğitim, sağlık, barınma gibi temel haklarının olduğunu bilmemiz lazım. Bunun için korku veya acıma duygusu değil, empati yapmamız yeterlidir” dedi.

Toplum olarak yardıma muhtaç engelli bir çocukla, engelsiz bir çocuğu yan yana gören kişilerin, engelli çocuğa yardım etmeyi tercih ettiğini söyleyerek, “Öncesinde belki ama şimdilerde devletimiz engelli çocuğa ya da bireye maddi destek veriyor. Yardıma muhtaç olan aslında engelli değil engelsiz çocuktur. Engelli çocuğun önüne engel koymamak, yaşamı onlar içinde dizayn etmek yeterlidir” diyerek devam etti.

Zeytinburnu Belediyesi’nin engelli bireylere bakış açısı olarak ender belediyelerden biri olduğunu söyleyen Cemal Merdan, ilçe belediyesi düzeyinde ilk engelli merkezi olan Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi AKDEM’in çok iyi işler yaptığı da söyleyerek, “Bize bilgili ve yürekli yöneticiler lazım” dedi.

Toplum engellilere acıyarak baktığını ve bunun da su istimallere neden olduğunu belirterek uyarıda bulunan Cemal Merdan, CHP’nin de engelli bir birey olan Avcılar Beleye Başkanı Turan Hançerli’yi aday göstermesinden yana büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, engellilerin önündeki engelleri kaldırmanın, engelliler için en büyük destek olacağını söyledi.

zeytinburnuhaber.org


Etiketler : dönemine girecek ve size faydası dokunabilecek sağlam kişiler kayseri hayatınıza katılacaktır. Eğlence hayatınıza bir süreliğine ara verebilir veya eğlenceye hayatınızda çok daha az
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri