*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Engelli Toplantısı  (Okunma sayısı 517 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Engelli Toplantısı
« : Temmuz 18, 2020, 12:23:05 ÖS »
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Engelli Toplantısı



İş gücü piyasasında normalleşme sürecinin hızlandırılması, Kovid-19 salgını gerekçesiyle iş akitlerinin feshedilmesini engelleyen uygulama ile kısa çalışma uygulamasının uzatılması, Soma'daki maden işçilerinin kıdem tazminatlarının ödenmesine ilişkin düzenlemelerin de bulunduğu "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" ile Yükseköğretim Kanunu'nun kamu kuruluşları ve vakıflarda görevlendirme düzenlemesi kapsamında Türkiye Bilimler Akademisinde görevlendirilenlerin sosyal ve mali hakları emsalleri ile eşitleniyor.

Teklifle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle Cumhurbaşkanı'nın kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişletiliyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı 31 Aralık 2020 tarihi korunarak, kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek.

Teklifte ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesinin teşvik edilmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Buna göre, Kovid-19 salgını kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Toplu taşıma araçlarının engellilerin erişilebilirliğine uygun olmasının sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülükleri düzenleyen hükümler uyarınca, ilk kez denetlenerek eksikliği olduğu tespit edilenler ile daha önce tespit edilip süre verilenlere; karşılanması gereken yükümlülüklerin yeni koronavirüs salgını sebebiyle aksaması dolayısıyla, yükümlülüğün maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilecek.

Görüşmelerden notlar

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, engelli vatandaşların sorunlarına değindi, engellilerin bütün sorunlarının kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

Daha önce yüzde 40'tan fazla engeli olan vatandaşların demiryolu ulaşımından ücretsiz yararlandıklarını anımsatan Çakırözer, "Pandemi süreci gerekçe gösterilerek bu uygulama sessiz sedasız bir şekilde kaldırıldı. Sadece engelli oldukları için bu vatandaşların seyahat hakkının kısıtlanmasını doğru bulmuyorum. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekir." dedi.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, engelli vatandaşların seyahatlerinin kısıtlanmasının söz konusu olmadığını, salgın nedeniyle tren seferlerinde yüzde 50'ye varan düşüşler olduğunu, sorunun da bundan kaynaklandığını söyledi.

Keşir, bakanlık yetkilileriyle görüştüğünü ve sorunun en yakın zamanda çözüleceğini ifade etti.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM çatısı altında Dijital Mecralar Komisyonu kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplumun beklentisine uygun bir düzenmelenin yapıldığını vurguladı.

Sosyal medyanın insanların haysiyetiyle oynandığı bir mecra olmaması gerektiğine işaret eden Aydemir, atılan bu adıma "özgürlüklerin kısıtlanması" olarak bakılmaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA  17 Temmuz 2020



Etiketler : dostluklar ve parasal konularda bir takım gecikmeler kontrol dışı gelişmeler kayseri kayıplar da söz konusu olabilir en iyi tarafı kendi içinize dönmeniz kendinizi ruhsal psikolojik alanda
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri