*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2020 Bakıcı Çalıştırana 980 Lira Devlet Desteği Bakıcı Parası Nasıl Alınır  (Okunma sayısı 495 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
2020 Bakıcı Çalıştırana 980 Lira Devlet Desteği Bakıcı Parası Nasıl Alınır



Bakıcı çalıştırana 980 lira devlet desteği ile bakıcı olarak çalışan kişilerin sosyal güvenceleri sağlanacak. Belli koşulları sağlayan bakıcı ve ev hizmetlerinde çalışan kişilerin bu teşvik ile tam zamanlı sigortalı hale gelmesi planlanıyor. Bakıcılara devlet desteği adı altında verilen bu hak, bakıcıya sosyal güvence sağlarken bakıcıyı çalıştıran ailenin de ferahlamasını sağlıyor.

Bu yardımdan faydalanmak için belli şartları gerek çalışanın gerekse de çalıştıranın sağlaması gerekiyor. Bakıcı devlet desteği nasıl alınır diyenler için öncelikle bu soruya cevap verelim. Bu süreçte eğer şartlarınız uyuyorsa SGK’ya çalıştığınızı bildirerek teşvik kapsamında yer alabilirsiniz.

Devlet Bakıcı Çalıştırana 980 TL Verecek

Devletten bakıcılara pirim yardımı kapsamında yürütülen bir proje ile ev işlerinden sorumlu kişilerin sosyal haklarının korunmasına karar verildi. Belli bir ücret ile belli bir süreyi aşacak şekilde bakıcı çalıştıranlara, çalışanlarının sosyal güvencelerini sağlayabilmeleri için en yüksek pirim olan 2018 yılı için 700 TL’den ödeme yapılıyordu. 2020 için ise bu prim 959,25 TL oldu. Eğer aksatılmadan ödenirse % 5 indirimle 831,35 TL ödeme yapılıyor. İşte devlet aşağıda bulunan şartlar sağlandığında bir de 150 TL asgari ücret desteği vermektedir. Böylece Asgari ücret üzerinden bakıcı çalıştıranlar 831,35 TL prim ve 150 TL asgari ücret desteği ile yaklaşık 980 TL lik teşvikten yararlanabilecek.  Ayrıca 1 Şubat ile 30 Nisan tarihleri arasında işçi alındığında Üç ay boyunca Asgari ücret Tutarında ki ücreti de devlet ödüyor.

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı

Çoçuk Parası Kaç Yaşına Kadar Ödenir? Çocuk Parası Ne Kadar?

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Bakıcı yardım parası tamamen kişilerin sosyal güvenlik masraflarını karşılamaktadır. Bu sayede çalıştıran kişiye sadece maaş ödemek düşmektedir. Hem çalışan kişi devlet güvencesi altında sigortalı olarak çalışmaya başlar hem de çalıştıran şahıs sigortalı bakıcı pirim yardımı sayesinde evinde sigortalı bakıcı çalıştırarak kanun ve yaptırımlara uygunluk gösterir.

Bakıcı Devlet Desteği Sadece Bakıcıları Mı Kapsıyor?

Bakıcı devlet desteği sadece bakıcıları kapsamıyor. Aslına bakılırsa ev işleriyle uğraşan hemen herkes bu yardımdan fayda sağlayabilir. Bu ev işlerini sıralayacak olursak, bakıcı yardımını kimler alabilir sorusuna da cevap vermiş olacağız.

Bakıcılar,
Evde yatılı kalan çalışanlar,
Ev işiyle uğraşan
Çocuk bakan
Bahçeyle uğraşan
Ev düzenli bakımıyla uğraşan
Temel ev işleyişini sağlayan.
Kısacası bakıcı sigorta yardımı sadece “bakıcı” rolünde olan kişilere verilmemektedir. Bu kapsamda yer alan tüm hizmet sektörüne yönelik olarak bu yardım sağlanmaktadır.

Para Yardımı Almak İstiyorum | Para Yardımı Nasıl Alınır?

Yaşlılık Para Yardımı 2022 sayılı Kanun 2020

Evde Bakım Maaşı 2020 Başvuru ve Şartları

Kimler Bakıcı Para Yardımı Alamaz?

Herkes ev ortamında süregelen işleri idame ettirmek için farklı birini çalıştırmaz. Bu süreçte bakıcı yardımı almak isteyen kişi eğer, çalıştıran sorumlunun 3. dereceye kadar akrabası ise bu durumda kişiye bakıcı yardımı yapılamaz. Bu durumdaki açıklama oldukça nettir.

Emekliye bakıcı yardımı da yapılmamaktadır. Kişi eğer emekliyse bu durumda emekli olan kişiye teşvik sağlanmıyor.

Bakıcı 980 Lira Destek Alma Şartları Nelerdir?

Kişinin daha önceden bir çalışma geçmişinin olması gerekiyor. Eğer yeni bir bakıcı aldıysanız teşvik ödemesi alamazsınız. Yeni bakıcıya teşvik yardımı alınamadığı gibi bu konuda da tarih şartı bulunmaktadır. 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 aralığında kişilerin işe alınmış olması gerekir.
Çalışanın işe girdiğinde Türkiye İş Kurumu tarafından kayıtlı olması gerekmektedir.
Çalışanın işe girmesi halinde ilgili tarihi takip eden 3 aylık geçmiş süreçte işsiz olması gerekmektedir.
Kimler İşsiz Kabul Edilir?
Mesleki anlamda eğitim alanlar, staj sürecinde olanlar, alınan maaş güncel asgari ücretin altındaysa ve üniversiteler bünyesinde açılan kontenjanlar dahilinde yarı zamanlı part-time çalışan öğrenciler de işsiz olarak sayılmaktadır. Kişinin 10 günden daha az sigortaya sahip olması gerekir.
Teşvik süresi temelde 12 ay olarak belirlenmiştir.
18 yaşından büyük olan kadınlar için süre 18 aya kadar uzatılmaktadır.
Ekstra bakıcı istihdamı şartı. Bu maddenin detaylarını yazımızın en son paragrafında bulabilirsiniz.
Bakıcıya Devlet Sigorta Teşviki Ne Kadar?

Bakıcı parası kaç TL sorusunu soranlar için de bazı cevaplarımız bulunuyor. Bir dönem itibariyle uygulanmak üzere hazırlanan bu plan kapsamında tek bir ödeme türü mevcut. Bakıcı teşvik ücreti miktarı tam olarak 2019 yılı maksimum sigorta ile birlikte asgari ücret desteği bedeli olan 980 TL’dir. Bu sayede ailenin sigorta yönünde yaptığı harcamalar tamamen yok edilir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardımlar

Evde Bakım Yardımı

2 Ayda Bir Dul Maaşı

Bakıcı 980 TL Devlet Yardımı Başvurusu

Bakıcı yardımı başvurusu için yapılması gereken tek şey bulunuyor. Bakıcınız eğer yukarıda yer alan ve resmi kurumlarca yayınlanan bu şartlara uygunsa, bakıcı ile alakalı kimlik ve çalışma belgelerini toplayıp ilinizde yer alan Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine gidin.

Bakıcı çalıştıran aileye devlet 980 TL destek veriyor!

SGK Müdürlükleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Bakıcı teşviki almak istiyorum diyenlerin yine şartlarının uygun olup olmadığını öğrenmek istemeleri durumunda il müdürlüklerine gitmeleri yeterli olacaktır.

Geçmiş Bakıcı Devlet Yardım Parası Alınabilir Mi?

Bakıcı parası almak için bazı şartların taşınıyor olması gerektiğini konumuzun en başında söylemiştik. Bu kapsamda geçmişte çalıştırılan ve şartlara uygunluk sağlayan kişiler adına geçmişe yönelik bakıcı yardım parası alma konusunda devletin ne yazık ki herhangi bir adımı bulunmuyor. Yani geçmişte çalıştırılan bakıcılar için sigorta teşvik ücreti alınamaz.

Yabancı Bakıcıya Devlet Desteği Var Mı?

Yabancı bakıcılara teşvik adı altında da bir proje yer almaktadır. Türkiye Vatandaşı olan bakıcılara bu olanaklar sağlandığı gibi yabancı uyruklu bakıcılar için de benzeri uygulamalar yapılmaktadır. Kişi yabancı uyrukluysa ve ilgili bakıcı yardım parası alma şartları arasında her birine uygunluk gösteriyorsa, bu durumda kişiye yani kişinin patronuna ödeme yapılır.

Yabancı uyruklu bakıcıya pirim desteği alabilmek için iki temel şartın sağlanması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu bakıcının veya ev işi görevlisinin Türkiye yetkili makamlarından aldığı oturum izninin var olması gerekir.
Yabancı uyruklu bakıcının yine Türkiye yetkili makamlarından alacağı çalışma iznine sahip olması gerekmektedir.
Sigortasız Çalışan Çalıştırılan Bakıcıya Devlet Bakıcı Parası Veriyor Mu?

Sigortasız bakıcıya 980 TL bakıcı yardımı verilmemektedir. Bu yardımın temel amacı, çalıştıran kişinin sigorta masraflarından muaf tutulmasını sağlamaktır. Bu sayede kişi masraflarını büyük oranda azaltma fırsatı bulurken, yine çalışan bakıcı da sigortalı iş sahibi olmaktadır.

Asgari Ücretle Çalıştırılan Bakıcıya Aylık Ne Kadar Sigorta Pirimi Ödenir?

Asgari ücretli bakıcı pirim ücretleri konusunu ortadan kaldırmak maksadıyla başlatılan bu kampanya ile kişilerin yani bakıcı çalıştıran ailelerin ödemek zorunda olduğu bakıcı sigorta pirimleri devlet tarafından ödenmektedir.

Peki, şartlara uygun olmayan ve sigortalı olarak bir ailenin yanında çalışmaya devam eden sigortalı bakıcı için ne kadar pirim ödenmelidir? İşte cevabı aşağıda yer alıyor.

Ödemesini aksatan veya süreç itibariyle aralıklar veren aileler aylık 959,25 TL ödeme yaparak, bakıcılarının sigorta pirimini ödeyebilirler.
Ödemesini belli bir süre itibariyle düzenli ve eksiksiz yapanlar ise 831,35 TL pirim ödemesi yapmak zorundalar. Bu sayede bakıcı sigortalı çalışan niteliği kazanıyor.
Devletten Bakıcı Pirim Desteği Almak İçin Kaç Bakıcı Çalıştırmak Gerekir?

Bakıcı teşvik parası alma şartları arasında da yer alan bu konuya daha yakından bakalım. İlk kez kişi istihdam yoluyla bakıcı aldıysa bu durumda bakıcı yardım parası ödemeleri başlar. Ancak kişi bir sene öncesinde hali hazırda çalıştırılan bakıcı görevlisini işinden alı koyup kovarsa, bu durumda ne yazık ki bakıcı devlet desteği adı altında ödeme yapılmamaktadır. Aşağıda bakıcı devlet desteği haber videosu bulunmaktadır. İzleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Evde mevcut olarak çalışan birisi için de yine bazı şartlar bulunmaktadır. Eğer ev ortamında çalışan bir bakıcı varsa, aynı veya benzer bir pozisyonda yapılacak olan bakıcı alımı ile bu destek kapsamında sağlanan olanaklardan yararlanılabilir.

Bakıcı ücretleri bir hayli yüksek tutarlar ile seyrederken, bakıcı ile çalışmak zorunda kalan ailelerin yardımına koşan devlet desteği ile ciddi bir istihdam açıklığı giderilmiş oldu. Bakıcı çalıştıran aileye devlet desteği sayesinde aile bütçesine aylık en az 980 TL ,  kazandırılıyor.

Çalışan Annelere 650 TL Kreş Yardımı

Şartlı Gebelik ve Doğum Yardımı Nedir ? Nasıl Alınır ?

(ŞSY) Şartlı Sağlık Para Yardımı Nedir, Nasıl Alınır?

Kreş Yardımı Nedir ? Nasıl Alınır ?
Kaynak

Etiketler : ayrıca hasta olup iyileşebilirler ancak engellilik iyileşecek bir durum değildir kayseri sözlü ve yazılı iletişimde engelliler ve sağlıklı kişiler şeklindeki tanımlamalar yanlıştır engelli bireyler engelli