*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SORU ARŞİVİ GEBELİK VE KRONİK HASTALIKLAR  (Okunma sayısı 722 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
SORU ARŞİVİ GEBELİK VE KRONİK HASTALIKLAR
« : Aralık 30, 2017, 05:17:04 ÖS »
SORU ARŞİVİ GEBELİK VE KRONİK HASTALIKLAR
 
Soru

Yaşım 30. Halen 17.haftalık gebeyim. İlk gebeliğimi yaşıyorum. Fakat çocukluğumdan beri ben de tenya (şerit) var. Bu bebeğimi nasıl etkiler?

Cevap

Tenya enfeksiyonları ülkemizde yaklaşık %3 oranında gözlenmektedir. Nasıl tanı konduğunu ve bugüne kadar tedavi görüp görmediğinizi belirtmemişsiniz. Ancak bir gaitada parazit yumurtası araştırması yaptıktan sonra (şeritleri kendiniz gördüyseniz gerek yok) tenyalara etkili niklozamid içerikli ilaçlardan doktorunuzun önerisine göre gebeliğinizin bu döneminden sonra kullanmalısınız.


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Karım 2,5 aylık hamile. Fakat midesi sürekli ağrıyor. Bunun sebebi gastrit gibi bir mide hastalığı olabilir mi?  Eğer öyleyse ilaç kullanamayacağımız için hamilelik süresince bunu çekmeye mecbur mu? Önerileriniz nedir?

Cevap

Mide ağrısı ile mide yanmasının ayrımını iyi yapmak gerek. Eğer problem midenin bulunduğu bölgede ağrı ise ve bu gebelik öncesinden beri varolan bir şikayetse bu durumda bir mide ve/veya oniki parmak barsağı ülseri olabileceğinden bir dahiliye uzmanı ile irtribata geçmelisiniz.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Yaşım 30, 28 haftalık gebeyim, ilk gebeliğim. Sormak istediğim son hemogramımda hemoglobin değerim 8,9 çıktı. Bugüne kadar demir hapı kullanıyordum. Doktorum bebeğin gelişimi açısından kansızlığın kötü etkisi olacağını söyledi ve bu nedenle 2 ünite kan verilmesi gerektiğini söyledi, fakat allerji geliştiği için 1 ünite alabildim. Öğrenmek istediğim bu seviyedeki kansızlık doğuma kadar bebeği nasıl etkiler,nasıl bir tedavi gerekli.
İlginiz için teşekkür ederim.

Cevap

Kronik (uzun zamandan beri varolan) kansızlıklarda hemoglobin değeri 8'in altına düşmediği sürece kan vermeyi uygun görmüyoruz. Bunun yerine enjeksiyon yoluyla ya da ağız yoluyla demir tedavisi vererek vücudun kanı kendisinin oluşturmasını tercih ediyoruz. Kansızlığınızın bebeğinizi etkilemesi oldukça zor. Çünkü bebek ihtiyacı olan demiri herzaman tümüyle alır ve siz dışarıdan ne kadar düşük demir alırsanız alın bebek sizi "tüketerek" bu ihtiyacını karşılar. Ancak gebelikte kansızlığın yarattığı tehlike daha farklı: Gebelikte yaşanan tüm belirtiler (halsizlik, çarpıntı, uykusuzluk, üşüme gibi) kansızlığın seviyesiyle birlikte daha şiddetli hissedilir. Ayrıca doğum esnasında da aşırı kanamanız olursa kansızlığın sizde yaratacağı riskler artabilir. Bu yüzden doğuma kadar gerekli demir tedavisini görmelisiniz.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru 

29 haftalık gebeyım ve ılk gebelıgım. Benım sorum alerjık nezle ıle ılgılı. Nısan ve mayıs aylarında ozellıkle benım saman nezlesı dıye de bılınen alerjık nezlem var, bununla ılgılı olarak bebegın zarar gormemesı ıcın yapabılecegım bırsey var mı acaba?

Cevap

Allerjik rinit oldukça sık rastlanılan bir hastalıktır. Sizin de herhalde yaşayarak edindiğiniz tecrübelere göre bildiğiniz gibi özellikle toz, polen ve mite gibi etkenler "tetikleyici" olabilmektedir. Önerimiz bu etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmanız. Eğer belirtileriniz çok şiddetli oluyorsa doktorunun size muayene sonrası vereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Allerjik rinitin bebekte veya gebeliğin seyrinde bir problem yaratması çok ender görülen ve benim karşılaşmadığım bir durumdur. Ancak uykusuzluk, iştahsızlık ya da psikolojik problemler oluşturduğunda gebeliğinizin konforunu azaltabilir.