*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tekerlekli Sandalyeyle Suriye'deki Savaştan Avrupa'ya Kaçış  (Okunma sayısı 1338 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Tekerlekli Sandalyeyle Suriye'deki Savaştan Avrupa'ya Kaçış



Tekerlekli sandalyesi ile Suriye'deki savaştan Avrupa'ya kaçabilen Nujenn Mustafa, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada engelli mültecilerin dramına ışık tuttu.

Çok sayıda politikacı, insan hakları savunucusu ve gazetecinin bulunduğu toplantı salonunda tüm gözler bir kişiye çevrildi: Nujeen Mustafa. Bugün 18 yaşında olan Suriyeli kızın öyküsü, bundan iki yıl kadar önce tüm dünyada büyük ses getirmişti. Nujeen, kız kardeşiyle birlikte tekerlekli sandalyesiyle Akdeniz’i geçip, birkaç ara durağın ardından Almanya’ya ulaşmıştı. Genç kız, zorlu macerasını Avrupa Parlamentosu binasında düzenlenen toplantıda bir kez daha anlattı.

Nujeen Mustafa akıcı bir İngilizce ile "Bir genç olarak savaş koşullarını yaşamak zaten yeterince kötü“ diyerek söze başladı. Halep’te doğup büyeyen bir Kürt olan genç kız, asıl ailesinin kendisi yüzünden güvenli bir bölgeye götürülemeyeceğinden endişe ettiğini anlattı. Nujeen bir süre Halep’e düşen bombalar arttıkça ve IŞİD kente daha da yaklaştıkça, giderek daha fazla Suriyelinin Avrupa’ya geçmeye çabalarını gözlemlemiş. Ama bir gün sıra ona da gelmiş. Nujeen bir gün erkek kardeşlerinin,  kendisine ve kız kardeşine "Artık buradan kaçma vaktiniz geldi. Yoksa çok geç olabilir" dediğini, bunun üzerine de Halep’ten ayrılmaya karar verdiklerini aktardı.

 ‘Tekerlekli sandalyem yük oldu‘

Kız kardeşiyle birlikte önce Türkiye’ye giden Nujeen, neresi olduğunu bilmediği bir sahilden şişme botlara binip Yunanistan’ın Midilli adasına doğru yola çıkmış. “Tekerlekli sandalyem yük oldu. Botun ağırlığını azaltmak için onu denize atmalarından çok korktum. Ama neyse ki buna gerek kalmadı“ diye konuşuyor.

Ama asıl zorluğu, “Balkan güzergâhı“ diye adlandırılan hat boyunca yaptığı yolculuk esnasında yaşamış.  Temel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda bile büyük sıkıntılar çektiğini aktaran 18 yaşındaki engelli kız, “21’inci yüzyılda tuvalete gitmenin bile bazı insanlar için lüks olması çok acı“ diyor.

31.03.2017 - dw.com