*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliye Sosyal Yardımlar Artıyor 1.589 TL Maaş  (Okunma sayısı 786 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliye Sosyal Yardımlar Artıyor 1.589 TL Maaş
« : Mayıs 18, 2017, 01:30:06 ÖS »
Engelliye Sosyal Yardımlar Artıyor 1.589 TL Maaş



Sosyal yardımların yoksulluğun engellenmesi ve muhtaç durumdaki kişilerin hayata tutunmaları açısından önemi çok büyük. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre 2016'da toplam 32 milyar TL sosyal yardım yapılmış. Bu yardımlardan toplam 3 milyon 154 bin hane yararlanmış. Düzenli yardımlar içinde şartlı eğitim, sağlık ve gebelik yardımları, eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar, ihtiyaç sahibi asker ailelerine yönelik yardımlar ve 2022 sayılı Kanun kapsamında yapılan engelli aylığı, 65 yaş aylığı gibi yardımlar var. Ülkemizde sosyal yardımların kapsamı önemli ölçüde genişledi. Sosyal yardımlardan pek çok sosyal kesim faydalanabiliyor. Yazımızda engelli maaşı ve evde bakım parasının kimler tarafından alınabileceği var...

KİMLERİ KAPSIYOR?

Engelli aylığı alabilmek için bir takım şartlar söz konusu. Bu şartlardan ilki sağlık kurulu raporuyla engelli olduğunun tespit edilmesi. Engelli aylığı bağlanabilmesi için aylık bağlanacak engellinin 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor. Sigortalı olarak çalışan veya SGK’dan gelir veya aylık alan engellilere aylık bağlanmıyor. Ayrıca engelli aylığı bağlanacak kişinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Bu sınır 2017 yılı için 423.58 TL seviyesinde.

EN AZ YÜZDE 40 ŞARTI

Engelli aylığının miktarını belirleyen en önemli unsur engellilik oranı. Sağlık kurulu raporu verebilecek hastanelerden alınan raporla belirlenen engellilik oranının en düşük yüzde 40 olması gerekir. 2017 yılı için belirtilen diğer şartları sağlayan ve yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilere 1.059,64 TL, yüzde 70 ve üstü engellilik oranı bulunan ve başkasının bakımına muhtaç engellilere ise 1.589,47 TL düzeyinde aylık bağlanıyor.

SAĞLIKTAN YARARLANIR

Ayrıca engelli aylığı alanlar, genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar. Gelir testine girmeleri gerekmez. Engelli aylığı alanlar bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmasalar bile primleri SGK tarafından ödendiği için ücretsiz sağlık hizmeti alırlar.

Aylık bağlanabilmesi için nereye başvurulur?

Engelli aylığından yararlanmak için başvurular kişilerin ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Engelli aylığından yararlanmak isteyen kişiler SYDV’lerden aldıkları sevkle sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelere gidiyorlar. Alınan bu sevkle gidilen hastanede verilecek sağlık kurulu raporu için ücret alınmıyor. Raporda belirlenen engellilik oranı sonrası muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve engellilik oranına göre belirlenen engelli aylığı bağlanıyor.

Muhtaç asker ailelerine 500 TL

Düzenli sosyal yardımlardan biri de, çocuğu veya eşi askere giden ailelere yapılıyor. Bunun için öncelikle, asker ailesinin sosyal güvencesinin olmaması, evde bakım maaşı alınmıyor olması, dul eşe verilen sosyal yardımın alınmıyor olması ve yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık kriteri kapsamında aileye yardım yapılması kararının alınması gerekiyor. Gerekli koşulları sağlayan asker ailelerine de aynı şekilde 2 ayda bir 500 TL yardım yapılıyor. Yardımdan askere giden kişi evliyse eşi, bekâr ise öncelikle annesi, annesi hayatta değilse babası yararlanabiliyor.

Eşi vefat eden kadınlara yardım var

Eşi vefat etmiş kadınlara da sosyal yardım var. Bunun için, eşi vefat eden kadının hiçbir sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Bunun yanında eşi vefat eden kadın tekrar evlenirse de sosyal yardım bağlanmıyor, bağlanmışsa kesiliyor. Eşi vefat etmiş kadınlara gerekli şartları sağlamaları halinde 2 ayda bir 500 TL ödeme yapılıyor.

Bakana da ayda 960 TL destek

Öte yandan engelliye bakan kişinin de evde bakım parası alma hakkı var. Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması şartı var. Ayrıca engelliyle aynı adreste ikamet etmesi de şart. Bu şartlarla engellisine bakan kişiye aylık 960.58 TL ödeniyor. Bu paranın verilme nedeni engellinin bakımının daha kaliteli yapılması.

Ödemeler 3 ayda bir

Engelli aylıklarında ödemeler 3 ayda bir yapılıyor. Mart, haziran, eylül ve aralık aylarında yapılan ödemelerle 3 aylık tutarlar ödeniyor. Engellilerin ve 18 yaş altı engelli yakınlarının eline 3 aylık toplu para geçiyor. İlk ödeme Ziraat Bankası'ndan, diğer ödemeler herhangi bir PTT şubesinden yapılabiliyor. Yazan / Okan Güray BÜLBÜL

03.05.2017 - Akşam