Engelliler TOKİ Tarafından Özel İndirimli Evlere Sahip Olabilir
Hayatlarının geri kalan kısmını engelli bireyler olarak geçirecek olan vatandaşlarımız için birçok yaşamsal destek ve sosyal yaşam hakları devletimiz tarafından kanun ve yasalar ile güvence altına alınmaya başlanmıştır. Son yıllarda düzenlemeye konulan bu kanunlar ile ilgili olarak tamamen engelli vatandaşlarımızın hayat standartlarını daha yükseklere çekmek ve engellerini birlikte paylaşma adına gerçekleştirilmektedir.
Engelli vatandaşlarımıza yönelik yapılan çalışmalar sadece devlet bünyesinde değil, aynı zamanda birçok özel teşebbüs ve kuruluşların kendi içerisinde yapmış olduğu sosyal sorumluluk projesi adı altında gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Birçok firma tarafından engelli olan vatandaşlarımız için özel indirimler, avantaj ve kampanyalar düzenlenerek daha kaliteli bir hizmet almaları sağlanmaktadır. Ama en fazla desteğin yine devlet eliyle kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde sağlandığını söylemek gerekir.
Engelli vatandaşlarımız için kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde sağlanan imkânlara bir yenisi de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanmıştır. TOKİ olarak bilinen kamu kuruluşu, engelli olup ta başını sokabilecek bir evi bulunmayan vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaktadır. Evsiz veya kira da oturan engelli vatandaşlarımız TOKİ tarafından belirlenen şartlar altında özel indirimli evlere sahip olabilmektedir. Bu vatandaşlarımız kira öder gibi TOKİ konutlarından ev sahibi olmakta ve kendi evinin kirasını uzun vade içerisinde ödedikten sonra sahip olabilmektedir. Böylece hem engelli vatandaşlara gerekli desteğin sağlanması hem de hayallerinde olan bir ev sahibi olabilme arzusunun yerine getirilmesi sağlanmaktadır.
TOKİ, engelli vatandaşlarımıza sağlamış olduğu fırsatları “alt gelir grubu” sınıfı düzeyinde değerlendirerek şehit aileleri, dul, malul ve yetimlere sunmuş olduğu fırsatları en az %40 engeli bulunan vatandaşlarımızın TOKİ konutlarından faydalanması sağlamaktadır. Başkanlık tarafından belirlenen bazı şartlar ise;
•Projelerin yapıldığı il ve ilçe sınırları içerisinde engelli vatandaşlarımızın en az 3 yıl ikamet etmeleri,
•Daha önceden bu kişiler adına herhangi bir şekilde TOKİ bünyesinden ev satın alınmaması,
•Engelli vatandaşımızın başvuru yapacağı tarih itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması,
•Engelli vatandaşımızın yaşamış olduğu hanenin aylık geliri 2.600 TL’yi geçmediğini bildiren maaş belgeleri,
•TOKİ konutlarından ev sahibi olmak isteyen engelli vatandaşımızın tam teşekkül bir hastaneden en az %40 engelinin bulunduğu gösteren raporun bulunması.
Yukarıdaki şartları sağlayan engelli vatandaşlarımız diledikleri zaman Toplu Konut İdaresi Başkanlığının hazırlamış olduğu evlerden birine sahip olabilme fırsatını yakalamaktadır.
TOKİ bünyesinde yapılan evlerden birine sahip olmak isteyen engelli vatandaşlarımız ancak kendi ikametgâhlarının bulunduğu ildeki konutlardan birine sahip olmaktadır. Bu sebeple, bağlı bulunduğu ildeki Toplu Konut İdaresi, başvuru şartlarını kendi imkânlarına göre değiştirebilmektedir. Özellikle ülke genelinde bulunan birçok TOKİ konutlarında belirlenen engelli indirimi veya avantajı yapılan daire sayısının ancak %5 kadarını bu vatandaşlarımıza sunmaktadır. Ama bu oran bazı illerde %10’lara kadar çıkarılabilmektedir. Yine aynı şekilde konutlara başvuracak olan engelli vatandaşlarımız için o ildeki Toplu Konut İdaresi tarafından başvuru özür oranını daha yükseklere çıkartılarak “%50’li gibi bir orana sahip olanlar başvursun” diyebilmektedir. Bu yüzden TOKİ bünyesinden ev sahibi olmak isteyen engelli vatandaşlarımız veya aileleri bu şartları çok iyi bir şekilde gözden geçirerek başvurması gerekecektir.
13.03.2017 - engelliler.gen.trAnahtar Kelimeler : AHMET BALDÖKTÜ CAMİİ KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ KAYSERİ AVCILAR ATICILAR VE DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ KAYSERİ BEŞİKTAŞLILAR DERNEĞİ