*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ayrımcılığı Karşı Eşit Muamele Yasası 10 Yılda ne Getirdi?  (Okunma sayısı 1517 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ayrımcılığı Karşı Eşit Muamele Yasası 10 Yılda ne Getirdi?



Almanya’da cinsiyet, milliyet, din, yaş ve engelli ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranılmasını öngören, ayrımcılığı cezaya tabi tutan eşit muamele yasası (AGG) 10 yılda ne getirdi?

Almanya’da Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi (ADD) 10 yıl sonra yaptığı bilançoyu kamuoyuna açıkladı. Buna göre yasayla en başta insanlar ayrımcılığın ne olduğu konusunda bilinçlendi. Ayrımcılığa karşı şikayetlerin, davaların sayısı arttı. Eğlence kulüplerinin önünde siyah veya yabancı olduğu için içeri alınmayanlar, açtıkları çok sayıda davayı kazanmaya başladı. İş yerlerinde erkek iş arkadaşlarından daha az ücret alan kadınlar, mahkemeye giderek hakkını arıyor. Ayrımcılık yaşayan insanların yüzde 60'ı buna karşı duruyor. Ancak eşit muamele yasası 10 yıldır var olmasına rağmen, halen Türk adı taşıdığı için ev bulmakta zorlanan, dışlanan ayrımcılığa maruz kalanlar oluyor.

REFORM GEREKİR

Bu nedenle yasanın sertleştirilmesi gerekiyor. Bu konudaki öneriler şöyle:

* Mevcut yasaya göre bir işyerine başvuruda ayrımcılığa uğrayanların iki ay içinde tazminat davası açması gerekiyor. Bu süre en az altı aya, zaman aşımına uğrama süresi üç yıla çıkarılmalı.

* Sadece şahıslar değil, dernek ve kurumlar da ayrımcılığa karşı dava açabilmeli.

* Yasanın kötüye kullanılması önlenmeli. Bazı kişiler yaşları gereği ayrımcılığa uğradıkları gerekçesiyle şirketi dava etmek için bilinçli iş başvurusunda bulunuyorlar. Bunun önüne geçilmeli.

* Bu nedenle şirketler bir kişinin başvurusunu niçin geri çevirdiklerini gerekçelendirmeli.

* Şirketler ayrımcılığa uğrayan grupları teşvik etmeli. Ayrımcılığa uğrayan göçmen kökenli insanların işyeri bulması teşvik edilmeli.

10.08.2016 - Hürriyet