*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Şehitlerimizin Yakınları ile Gazilerimizin Sosyal Güvenceleri  (Okunma sayısı 798 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Şehitlerimizin Yakınları ile Gazilerimizin Sosyal Güvenceleri




Fetullahçı terör örgütü üyeleri 15 Temmuz 2006 tarihinde şimdiye kadar hiç yaşanmamış alçaklıkta bir kalkışmayla darbe girişiminde bulunmuştur. Aziz milletimizin canını hiçe saymış, kahramanca mücadele etmiş ve bu alçak darbe girişimini Allah’ın izni ve inayetiyle engellemiştir.


Fetullahçı teröristler 237 vatandaşımızı şehit etmiş, 2 binden fazla vatandaşımız da gazi olmuştur. PKK’dan bile daha tehlikeli olan İslam düşmanı bu teröristlerin kalkışmasında şehit ve gazi olan vatandaşlarımıza sosyal sigorta, sosyal yardım, sosyal hizmet ve sosyal yardım yapılması adına Hükümetimiz tarafından bir Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmıştır.


Yayınlanan Kararnameyle darbe kalkışmasında yaralanan (gazi) vatandaşlarımıza gazi hakları hayatını kaybeden (şehit) vatandaşlarımıza ise şehit hakları verilmiştir. Kararname esas itibariyle bu hakkın kısa bir çerçevesini çizdikten sonra şehir ve gaziler için daha önceden düzenlenmiş olan kanunlara yollamada bulunmuştur.


ŞEHİT VE GAZİLERİN SOSYAL SİGORTA HAKLARI


Şehitlerimizin aile bireyleri olan eşi, çocukları anne ve babalarına sunulacak olan sosyal sigorta ödemesi Vazife malullüğü maaşı olacaktır. Şehit olan veya malul hale gelen gazilerimizin kendilerine veya aile bireylerine SGK tarafından maaş bağlanacaktır.


Maaş işlemlerinde şehit ve gazilerimizin öğrenim durumları esas alınacak ancak şehit askerlerimiz gibi yüksek derece ve kademe üzerinden maaş hesabı yapılacaktır. Buna göre, en düşük aylık 3.203 TL olacak, öğrenim durumu artışına bağlı olarak bu miktar yükselecektir.


Yine şehitlerimizin aile bireylerine ödenecek olan vazife malullüğü maaşı her hangi bir kesintiye tabi tutulmayacaktır. Bir anlamda hak sahibi hissesine bakılmayıp hak sahibi bir kişi bile olsa bu miktar tam ve eksiksiz ödenecektir.


SOSYAL TAZMİN ÖDEMELERİ


Şehitlerimizin aile bireyleri ile gazilerimize yapılacak olan bir diğer ödeme sosyal tazmin olacaktır. Bu tazminat nakdi tazminat ödemesi olarak adlandırılmaktadır. Şehitlerimizin mirasçılarına 88.596 TL, bakıma muhtaç gazilerimize 177.192 TL, diğer gazilerimize ise malullük derecelerine göre 66.447 TL ile 22.149 TL arasında ödeme yapılacaktır. Kalıcı olamayan yaralı kahramanlarımıza ise 17.719 TL tutarı geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre Nakdi Tazminat ödemesi yapılacaktır. Bu miktarlar ilgili yasalarda en yüksek devlet memuruna ödenen maaşın katları biçiminde belirlenmektedir.


EK SOSYAL TAZMİNAT ÖDENMESİ


Şehit olan kamu görevlilerimizin aile bireylerine ve bakıma muhtaç malul olan memur gazilerimize en yüksek devlet memuru (Başbakanlık Müsteşarı) aylığının 30 katı tutarında yani 128.916 TL emekli ikramiyesi ödenecektir.


Sivil şehitlerimizin aile bireylerine, bakıma muhtaç malul sivil gazilerimize 150.613 TL, diğer sivil malul gazilerimize ise 101.885 TL ödenecektir.


SOSYAL HİZMET SUNULMASI


Gazilerimize bakım ücreti ödenecektir. Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilerimize asgari ücretin net tutarının iki katı tutarında yani 2354,92 TL, aylık bakım ücreti verilecektir. Gazilerimizin tedavilerinden hiçbir ek sağlık ödemesi alınmayacak, her türlü tıbbi cihaz bedelsiz sunulacaktır.


DİĞER SOSYAL HİZMET VE YARDIMLAR 


Şehit yakınları ile gazilerimize ve yakınlarına kamuda sınavsız istihdam hakkı verilecektir. Şehitlerimizin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi kamuda istihdam edilecektir. Malul gazilerimizin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi kamuda istihdam edilecektir. Şehit yakınları ile gazilerimize, 2016 yılı için 94 Bin TL tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkını verilecek.


Şehit ve gazilerimizin çocuklarına ilköğrenimde 1.398 TL, lisede 2.098 TL, yükseköğrenimde ise 2.797 TL tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecektir. Ayrıca, maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek ödeme yapılacaktır. Ayrıca şehitlerimizin yakınları ile gazilerimize ücretsiz seyahat su ve elektik bedellerinde indirim gibi bir dizi ekonomik destek sunulacaktır. Allah İslam düşmanlarına fırsat, devletimize de zeval vermesin. Yazan: Ahmet Faruk

03.08.2016 - Yeni Akit