Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Otizmle Yaşamaktan Değil Toplumun Anlayışsızlığından Yorulduk
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Otizmle Yaşamaktan Değil Toplumun Anlayışsızlığından Yorulduk (Okunma sayısı 815 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
Otizmle Yaşamaktan Değil Toplumun Anlayışsızlığından Yorulduk
«
:
Mayıs 08, 2016, 01:29:42 ÖÖ »
Otizmle Yaşamaktan Değil Toplumun Anlayışsızlığından Yorulduk
Annelerin çoğu aynı sorunları yaşıyor, ortak dertten yakınıyor: Otizmle yaşamaktan değil, toplumun anlayışsızlığından yorulduk.
Nisan ayı Otizm Farkındalık Ayı. Bir “farkındalığı” daha geride bırakırken “Bir gün değil, bizi her gün fark edin” diyen otizmli bireylerin anneleriyle Acıbadem’deki Otizm Akademi Eğitim Merkezi’nde buluştuk. İstanbul’da otizmli ve otizmli bir çocuğun annesi olmanın zorluklarını, sağlık, eğitim ve sosyal yaşamlarına dair sorunlarını ve beklentilerini konuştuk.
10 anne ile birlikte; Otizm Destek Eğitim Dermeği (ODED-DER) Başkanı Arzu Gökçe, eğitim merkezinin öğretmeni Rabia Aksu, 10 yaşında 6 dil bilen ve şimdi Kore diline merak saran otizmli Ceren’i dinledik. Her anne İstanbul’un farklı semtlerinde aynı sorunları yaşıyor. Gaziosmanpaşa’da 13 okul değiştiren Dilek İrican da bu sorunları yaşayan annelerden sadece biri, “Çocuğunuz özelse taksiye binin diyorlar. Gaziosmanpaşa’dan Fatih’e gidene kadar üç kere minibüs değiştirmek zorunda kaldım yolcular yüzünden. Bunu her alanda yaşıyoruz biz. Mesela anaokulları almak istemiyorlar. Alanlar yüksek fiyatlar istiyor. Üçüncü günde diğer veliler rahatsız oldu deyip çocuğu yolluyorlar. Biz 13 okul değiştirdik. Otizmle yaşamaktan değil toplumun anlayışsızlığından yorulduk. Her anne otizmli çocuk annesi olmaya aday. Bunu düşünerek davransınlar.”
‘OKULA YOLLAMAYIN DİYORLAR’
Otizmli bir çocuk için kaynaştırma dersleri oldukça önemli. Sınıflarda akranlarıyla derse giriyor, ortak kullanım alanlarını değerlendiriyor ve onlarla vakit geçirerek davranışlarını kontrol altına almayı öğrenebiliyor. Fakat anneler kaynaştırma derslerinde bile sorun yaşadıklarını belirterek, “Eğitimde eşitlik istiyoruz. Kaynaştırma zaten her okulda uygulanmıyor. Kayıt alanlar bile aldık ama gelmesin çocuk okula diyebiliyor. Kaynaştırmalar çocukların otizmli akranlarını tanıyıp anlamalarında oldukça önemli” diyor. Velilerden Selma Çinte de öğretmenlerin toplumun aynası olduğunu söyleyerek, “ Toplum ne kadar bilinçsizse öğretmen de o kadar bilinçsiz. Çocuk ani tepki gösterirse ben ne yapacağım diye soruyor. Nasıl öğretmenlik yapacağını soruyor. Koca okulda zaten olsa olsa 2 otizmli çocuk oluyor. Dört bir yanımız otizmli ama görmezden geliyoruz. Öğretmenlerde bile sorun yaşıyoruz” diye konuşuyor.
‘OTİZMLİ ÇOCUK İSTEMİYORLAR ’
Bazı özel okulların kaynaştırma öğrencisi istemediklerini belirten Aksu, “Bazı müdür ve öğretmenler otizmli çocuk istemiyorum diyebiliyor. Bütün normal öğrenciler gibi otizmli öğrencilerin de eğitim alma hakkı var. Bu onların özlük hakkı. Bunu bütün ailelerin bilmesi gerekiyor. Sizi bir okulda eğitim almaktan kimse alıkoyamaz. Eğer çocuğunuza iyi gelecek okulun orası olduğuna inanıyorsanız sonuna kadar savaşmalısınız” diyor.
10 YAŞINDA 7. DİLİNİ ÖĞRENİYOR
Ceren 10 yaşında. Kaynaştırma öğrencisi. Gölge öğretmenle çalışıyordu ama şu anda ortaokula geçeceği için öğretmeni her zaman yanında değil. O yüzden bir süredir geçiş döneminde. Çok uyumlu ve toplumsal becerisi yüksek. Ağır bir otizmden bugünlere geldi. Türkçe, Rusça, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, İngilizce biliyor, Korece öğreniyor. Annesi Otizm Destek Eğitim Derneği (ODED-DER) Başkanı Otizm Destek Timi Lideri Arzu Gökçe, Ceren’i göstererek, “Eğitim ile değişiyor her şey. Ama çok pahalı. Ceren’de 500 bin dolarlık bir yatırım var. Eğitimi için her şeyimizi sattık” diyor. ‘30 saate iki saat ’ Arzu Gökçe, “Otizm Eylem Planı’nda 68 madde var. Bu maddeler bizim çocuklarımızın hayatını kolaylaştıracak, çok kısıtlı olan eğitim saatlerini artıracak maddeler. Diğer çocuklar haftada 30 saat eğitim alırken otizmli bir çocuk 2 saat eğitim alıyor. Bu plan umudumuz. Hayata geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” diyor.
26.04.2016 - Habertürk
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Otizmle Yaşamaktan Değil Toplumun Anlayışsızlığından Yorulduk