*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bursa’da "1. Ulusal Engelliler Sempozyumu" Düzenlendi  (Okunma sayısı 720 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bursa’da "1. Ulusal Engelliler Sempozyumu" Düzenlendi
« : Ocak 29, 2016, 12:32:21 ÖS »
Bursa’da "1. Ulusal Engelliler Sempozyumu" Düzenlendi



Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Engelliler Federasyonu tarafından düzenlenen "1. Ulusal Engelliler Sempozyumu" ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları erişebilirliğin son halini konuştu.

2005 yılında çıkartılan 5378 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği engelli bireylerin erişim ve ulaşım sıkıntılarının çözülmesi ve "Engelliye Şiddeti Reddediyorum" kampanyasına dikkat çekmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Engelliler Federasyonu işbirliğinde "1. Ulusal Engelliler Sempozyumu" düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin, Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın, kamu kurumu yöneticileri, oda temsilcileri, dernek başkanları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dezavantajlı olan vatandaşların da tüm nimetlerden yararlanabilme için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Herkesin belirli bir yaştan sonra engelli olacağını belirten Altepe, geleceği hazırlamak için yapacak işleri olduğunu ifade etti. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı amaçladıklarını dile getiren Altepe, "Engellileri dört duvarın arasından çıkararak hayatın içerisine katılmalarını arzuluyoruz. Tüm şehirlerimizin engellilere yönelik düzenlenmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Her alanda erişebilirliğin sağlanmasını istiyoruz. Hayatın, üretimin, aktivitelerin içerisinde olmalarını arzuluyoruz. 1. Ulusal Engelliler Sempozyumu ile erişilebilirliğin son hali ilgili kurumlar tarafından masaya yatırılmış olacaktır. Toplantıda, engelli bireylerin şehirde yaşadıkları sıkıntılar konuşulacak. Bütün yapılar ve ulaşım araçları engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde tasarlanabilir ve geliştirilebilir. Bu yöndeki çalışmaların hızla tamamlanması gerekiyor" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'ne, ilçe belediyelere ve tüm kurumlara önemli görevlerin düştüğünü hatırlatan Altepe, engellilere yönelik faaliyetlerin hızla arttırıldığını, ekiplerin belirli sürelerde engelli ailelerini ziyaret ederek taleplerini, beklentilerini, isteklerini dinlediğini, kendilerinin de bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlattı. Engelli istihdamına da önem verdiklerini dile getiren Altepe, "Fiziki alanların düzenlenmesi için tüm binalarda çalışmalar sürüyor. Bursa Kent Konseyi bünyesindeki Engelliler Meclisi çalışmalarını sürdürüyor. Yaptıkları çalışma ve projeleri bizlere iletiyorlar. Bizler de bu yönde çalışmalarımız yapıyoruz. Engelsiz Mobil Eğitim Projesi (Benmep) kapsamında engellilerin eğitilmesi ve meslek sahibi olması için çalışıyoruz. 800 kişi bundan istifade etti. Ampute spor tesislerimizi yapıyoruz. Yeni yaptığımız stadyumda da engellilere yönelik düzenlemeler yapıldı. Sadece engellilere ait koltukların olması da büyük ilgi gördü. Engelli taşıma hizmetlerinde iyileştirmeler yapılıyor. Özel halk otobüslerinin bu konuda iyileştirilmesi için baskıyı artırdık. Eski araçlar değişecek ve hizmetin, kalitenin artması, iyi davranılması için düzenlemeleri yapıyoruz. Engelli Yaşam Merkezi de Türkiye'ye örnek olacak şekilde projelendiriliyor. En kısa zamanda inşaata başlayacağız" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Ergün Güngör ise, şehirden sunulan tüm hizmetlerden engelli veya engelsiz tüm vatandaşların yararlanması gerektiğini belirtti. Denetleme ve izleme yönetmeliği doğrultusunda ekipleri oluşturduklarını ve çalışmaların sürdüğünü anlatan Güngör, açık alanlar, bina ve taşıt olmak üzere 3 komisyon oluşturulduğunu ifade etti. Güngör, iki senede Bursa'da 1200 bina, 350 açık alan, 400 taşıtın denetlendiğini, karşılaşılan sıkıntıların en kısa zamanda çözülmesi için mücadele ettiklerini söyledi.

Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın ise engelli erişebilirliğiyle ilgili birçok çalışmanın yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Valilik ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bursa'da üçüncü çalışmayı yaptıklarını hatırlatan Atlıakın, mekansal engellerin aşılabileceğini, önemli olanın ise ruhsal olarak engellerin kaldırılması olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından oturum bölümüne geçildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin tarafından "Yasal mevzuatta ülke genelinde yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları" konulu sunum yapıldı. Engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları sıkıntıları görsel paylaşımlarla aktaran Metin, olması gereken iyileştirmeleri de anlattı. Sempozyum kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz tarafından "Engel gruplarının karşılaştığı zorluklar ve hizmet ihtiyaç öncelikleri" sunumu yaparken, Bursa Mimarlar Odası, Bursa Şehir Plancıları Odası ve Bursa Peyzaj Mimarları Odası tarafından "Fiziki erişilebilirlikte karşılaşılan uygulama zorlukları", Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından "Erişilebilirlikte Bursa'da Gelinen son durum" konularında sunum yapıldı.

29.01.2016 - hedefhalk.com



Etiketler: üncü maddesinde Engelli Doğuştan veya sonradan bedensel zihinsel ruhsal duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak