*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşaret Dilini Yaygınlaştıran Öğretmen Sema Bahar Karakeçe  (Okunma sayısı 1492 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İşaret Dilini Yaygınlaştıran Öğretmen Sema Bahar Karakeçe



İşitme engelli anne ve babasından doğuştan işaret dilini öğrenen Sema Bahar Karakeçe, işaret dilinin yaygınlaşması için öğretmen oldu.

Tokat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan işaret dili kurs ilgi görüyor. Kursu anne ve babasından işaret dilini öğrenen 22 yaşındaki Sema Bahar Karakeçe, veriyor. Denizli'de annesi Fatma Karakeçe'nin doğuştan ve babası Oğuz Karakeçe'nin 1,5 yaşındayken havale geçirmesi sonucu işitme engelli olduğunu ifade eden 22 yaşındaki Sema Bahar Karakeçe, dedesi, dayısı ve teyzesinin de işitme engelli olduğunu söyledi. İngiliz dili ve edebiyatı bölümünü mezunu olmasına rağmen işaret dili eğitimi vererek yaygınlaştırmak isteyen Karakeçe, adeta kendini işitme engelli bireylere adadığını kaydetti. Çocukken öğrendiği işaret dilini öğretmek için kurslara katılarak eğitmen olan Karakeçe, Kütahya'dan sonra Tokat'ta kurs vermeye başladı. Babasının 1,5 yaşındayken işitme engelli olması nedeniyle kardeşi ile kendisinde işitme engeli olmadığını ifade eden Karakeçe, anne ve babası işitme engelli olduğu için bu dile daha iyi hakim olduğunu belirterek, "Banka, hastane gibi yerlerde işaret dili tercümanı olmadığı için annem ve babam benimle birlikte gitmek zorunda kalıyorlar. Çocukluk yıllarında 4. sınıfta bile kooperatif toplantısında tercümanlık yaptım. İşaret dilini bilmeyen herkese öğrenmesini tavsiye ediyorum. Her an her yerde insanların karşısına işitme engelli bir birey çıkabilir" dedi.

"İŞİTME ENGELLİLER İÇİN VARIM DEMEK İSTİYORUM"

İşitme engelli bireylerin iletişim kuramayınca kendilerini toplumda dışlanmış hissettiklerini ifade eden Karakeçe, "İşaret dili bildiklerini bir insanı görünce iletişim kurdukları için çok mutlu oluyorlar. Otobüste, banka da, hastane de özellikle belediye gibi yerlerde, böyle kurumlarda çok sıkıntı çekiyorlar. O yüzden ben de öğrencilerimin bu şekilde herkesin işaret dilini öğrenmesini istiyorum. Kendimi de aslında işitme engelliler için varım demek istiyorum. Yani onlar için çalışmak gerçekten beni mutlu ediyor. İşaret dilini ailemden öğrendim. Onun için de kendimi geliştirmek için eğitimlere katıldım. Sınavlara da girdim. O şekilde belgelerimi tamamladım. Şimdi de eğitmenlik yapıyorum, tercümanlık da yapıyorum aynı zamanda" diye konuştu.

Tokat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yunis Yazıcı ise 4 tane işaret dili kursu açtıklarını belirterek, "Önceki yıllarda işaret dili öğreticisi, hocası konusunda biraz sıkıntımız vardı. Sağ olsun hocamız il dışından gelerek bu sıkıntımız giderdi" ifadelerini kullandı.

Engelli vatandaşlarla daha iyi iletişim kurarak hizmet verebilmek için kursa katılan ebe, polis, sağlık memurları da kurstan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

04.11.2015 - İHA