*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde Engelli Eylemi  (Okunma sayısı 1871 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde Engelli Eylemi
« : Temmuz 03, 2015, 03:30:18 ÖS »
Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde Engelli Eylemi



Ülkede yaşayan engelli vatandaşlar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşadıkları sorunları gündeme getirmek amacıyla yürüyüş ve eylem gerçekleştirdiler.

“Hastanede Engellerle Karşılaşıyoruz”

Ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlar, ülkenin en büyük ve başkentte bulunan tek devlet hastanesi olan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde engellerle karşılaştıklarını ve sağlık hizmeti alamadıklarını anlattılar.

 “HASTANEDE GİDİP BAKINAMIYORUZ”

Engelliler, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde karşılaştıkları sorunları dün yürüyüş ve eylem gerçekleştirerek, protesto ettiler. Engelli vatandaşlar, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde engelli park yeri, hastanenin hiçbir servisinde engelli tuvaleti olmadığını ve poliklinik hizmetlerinden yararlanamadıklarını dile getirdiler.

Ülkede yaşayan engelli vatandaşlar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşadıkları sorunları gündeme getirmek amacıyla yürüyüş ve eylem gerçekleştirdiler.

Engelli vatandaşlar, ülkenin en büyük ve başkentte bulunan tek devlet hastanesi olan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde engelli park yeri, hastanenin hiçbir servisinde engelli tuvaleti olmadığını ve poliklinik hizmetlerinden yararlanamadıklarını dile getirdiler.

520 üyesi bulunan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyeleri, “Kaliteli Sağlık Hizmeti Herkesin Hakkıdır” sloganıyla hastanelerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için dün yürüyüş düzenlediler.

Dernek binasından başlayarak ellerinde “Her insan bir engelli adayıdır”, “Ben buradayım tuvaletim, park yerim nerede”, “siz sıkışınca oylar bizden, biz sıkışınca wc nerede”, “Kaliteli sağlık hizmeti herkesin hakkı”, “En büyük engel sevgisizliktir” yazılı pankartlarla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne yürüyen eylemciler, ana giriş kapısında basına açıklama yaptılar.

GÜNAY KİBRİT: “HASTANEDE YOK FARZEDİLİYORUZ”

Dernek Başkanı Günay Kibrit, derneğin misyonu gereği, üyelerinin toplumsal konularda yaşadığı sıkıntıları ilgili mercilere aktarma ve çözümü noktasında görüş ve öneri sunmayı görev edinmiş bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.

Kibrit, anayasanın 45. maddesinin “sağlık hakkını” düzenlediğini ve bunu “devlet herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir” şeklinde emrettiğini hatırlattı.

“SAĞLIK HAKKINDAN DA MAHRUM”

KKTC’de yaşayan engellilerin her alanda olduğu gibi sağlık hakkından da mahrum edildiğini söyleyen Kibrit, hastanede yaşadıkları yok farz edilişler ve sıkıntılar konusunda defalarca ilgili mercilere giderek bilgilendirdiklerini fakat kendilerine cevap verme lütfünde bulunulmadığını anlattı.

Kibrit, çok güzel ve anlamlı bir söz var. Engellilerin en büyük gücü sabrıdır diye artık bu sabır taşmıştır” dedi.

 “DEVLET HASTANESİ’NE GİREMİYORUZ”

Engelli bireylerin hastanede yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgiler veren Kibrit, en önemli sorunların başında engellilere ayrılmış park yeri bulunmaması olduğunu vurguladı.

Kibrit, park yeri bulsalar bile, tekerlekli sandalyeyle hastaneye güvenli şekilde ulaşabilecekleri kaldırım ve yol olmadığını, girişlerdeki rampalara ulaşsalar da, her yerde güvenlik görevlileri olmasına rağmen nedense her zaman rampa önüne park edilmiş bir araba bulunduğunu anlattı. Kibrit, “Kısacası Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne giremiyoruz” dedi

 “HASTANEDE BİR ENGELLİ TUVALETİ YOK”

Hastanede sadece girişi katında, kilitli tutulan ve daha çok personelin kullanımında olan tek engelli tuvaleti bulunduğuna işaret eden Kibrit, bu tuvaletin varlığından servislerdeki hemşirelerin bile haberdar olmadığını belirtti.

Kibrit, bu nedenle tuvalet ihtiyacını dahi karşılayamayan bir dernek üyesinin tedavisini yarıda keserek hastaneyi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

“POLİKLİNİK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMIYORUZ”

Yaptıkları girişimler sonucunda, engellilerin poliklinik hizmetlerinden öncelikli yararlanabilmesi için genelge yayınlandığını belirten Kibrit, ancak, uygulanması aşamasında denetimsizlik nedeniyle engellilerin kuyruklarda bekletildiğini ve “kapıcıların insanlıkla bağdaşmayan hareketlerine maruz kaldıklarını” savundu.

“OTOMASYON KABUSA DÖNDÜ”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, hastanede yeni uygulamaya giren otomasyon sistemi nedeniyle birçok vatandaş gibi engellilerin de ilaç yazdırmak için bir dizi zorluğu aşarak hastaneye geldiğini ama randevu alma uygulamasını bilmediği için ilacını yazacak doktor tarafından evine gönderildiğini anlattı.

Kibrit, engelliler için bir kabusa dönen “bugün git yarın gel” uygulamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“HERKESE EŞİT HİZMET”

Kibrit, konuşmasının sonunda, dernek olarak evrensel hasta haklarını ve Anayasa’nın 45. maddesinde yer alan sağlık haklarının yokmuşlar gibi davranılmadan herkese eşit şekilde verilmesini talep ederek, her alanda engellenen, yok sayılan engellilerin özellikle sağlık alanında yaşadığı bu sıkıntıların kabul edilemez olduğunu ve en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bu eylemin yapılacağı bilgisini alan yetkililerin kendisine ulaşarak sıkıntıların giderilmesi için en kısa zamanda çözüm bulunması yönünde adımlar atılacağının da müjdesini verdiklerini ifade eden Kibrit, duyarlılıkları için teşekkür ederek sözlerinin takipçisi olacaklarını belirtti.

ENGELLİ VATANDAŞLAR NE DEDİ?

RUHSAR VUDALI: “HASTANEYE GİREMİYORUZ”

 “Hastanede, görevli personel olduğu halde rampa önleri her zaman dolu olduğu için rampaları kullanıp hastaneye giriş sağlayamıyoruz. Resmi hizmet araçları hastane önüne park ettiği halde, bizi refakatçilerimizi 5 dakika sürede hastanenin kapısına indirmesine müsaade edilmiyor. Hastanede diğer bir sorun hastanede engelli tuvaleti olmaması ve yatılı hastaların bu nedenle tedavilerini yarıda kesip hastaneden ayrılmak zorunda kalmalarıdır. Hastane amirliğinden içeriye alınmamamız için talimat vardı ve hastane binasına zincirleri kaldırarak girebildik.”

İMREN DİNÇER: “FİZİK TEDAVİME GELEMİYORUM”

 “Sağlık konusunda bizlerin önünde çok engeller var. Birincisi hastanede engelliler için park yeri bulamıyoruz. Otoparkımız yok, bunu koruyabilen bir güvenlik görevlisi yok. Hastaneye her geldiğimde, engelliler için yapılan otopark zincirle kapalıdır. Zincir güvenlik görevlisi tarafından açıldığı zaman da, bu sefer de park yerinde başka araçların park edilmiş olduğunu görüyoruz. Fizik tedaviye gelmem gerekiyor ancak otopark çok uzak. Fizik tedaviden çıktığımda otoparka ulaşana kadar tüm yaptığım emekler gidiyor. O yüzden fizik tedavimi yapamıyorum. 2-2 buçuk yıldır fizik tedaviye gelemiyorum ve tüm vücudum geri gidiyor.”

ÖMER BULDUK: “HASTANEDE ENGELLİ PARK YERİ YOK”

“Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyelerimiz ve dernek başkanımızla birlikte Dr. Burhan Nalbant Devlet Hastanesi’nde yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek istedik. Bu yaşadığımız sıkıntılar bir engelli park yerimizin bulunmaması, rampaların önüne arabaların park edilmesine göz yumulması, hastane servislerinde acil bölümünde engelli tuvaleti bulunmaması bazı servislerde bulunmasına rağmen kilitli tutulması ve refakatçilerin engelli tuvaletini kullanması bizlere saygı göstermediklerini, bu vermiş olduğum örnekleri sıralayabilirim. İnşallah bizler de bu adanın bireyleri olarak hatırlanır ve gerekli desteği, özeni görürüz.”

ABDULLAH KESKİNEL: SESİMİZİ ARTIK DUYSUNLAR

 “Yıllardır Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde engelliler olarak yaşadığımız sorunlara bir çözüm bulunmaması nedeniyle bir eylem gerçekleştirdik. Engelli park yeri olmaması her yerde olduğu gibi hastanede de engelli rampaların önüne araçların park edilişine bir çözüm bulunmaması bizleri sıkıntıya ve zora sokuyor. Devlet Hastanesi’nde yalnızca bir tane engelli tuvaleti olması ve bunun da kilitli tutularak kullanımına izin verilmemesi de yaşanan sorunlar arasında. Bunların biran önce ortadan kaldırılması ve devletin çözüm üretmesi adına bugün burada eylemimizi gerçekleştirdik. Artık birileri engellilerin de bu toplumda hakkı olduğunu kabullenmelidir. Sesimizi artık duysunlar.”

EYLEMDEN NOTLAR:

Ülkede, engelli olarak yaşam süren ve her alanda engellerle karşılaşan vatandaşların dün gerçekleştirdikleri eylemine, hiçbir siyasinin katılıp destek vermediği dikkat çekti.

Eylem yapmak ve seslerini duyurmak amacıyla hastaneye gelen engelli vatandaşlarla, herhangi bir hastane yetkilisinin çıkıp görüşmediği görüldü.

Rampa bulunan yerlere dahi araçların park edildiğinden yakınan engellilerin eylem sırasında dahi rampa olan yerde park halinde bir araç olduğu gözlemlendi. ‘Rampa park yapılmaz’ levhanın eski ve yazılarının dahi silindiği görülürken, sürücülerin de buna uymadığı dikkat çekiyor.

Rampa bulunan yere park edilen araç sürücüsüne öfkelenen bazı basın mensuplarının ise, levhayı alarak, aracın üzerine koyduğu görüldü.

Eylemin sonlandırılmasıyla gazetemize konuşan bazı engelliler, hastanede karşılaştıkları engeller nedeniyle, fizik tedavilerini alamadıklarını ve fizik tedaviden yoksun kaldıklarını anlattılar.

Engelli bir gencin ise, aracın kapattığı rampadan geçmeye çalıştığı ancak bunu başaramadığı görüldü.

03.07.2015 - detay


Anahtar Kelimeler : AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI SOSYAL ÇALIŞMACI ZONGULDA K TÜM İLÇELER Taşra ÜNİVERSİTESİ VETERİNER HEKİM VAN TUŞBA Merkez MÜDÜRLÜĞÜ MİMAR
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri