Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
DÜNYA HABERLERİ
»
Dünya Haberleri
»
Somali'de İşitme Engelli Çocuklara Umut
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Somali'de İşitme Engelli Çocuklara Umut (Okunma sayısı 1443 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
«
:
Nisan 10, 2015, 12:35:58 ÖS »
Somali'nin başkenti Mogadişu'da ilk ve tek olma özelliği taşıyan işitme engelliler okulu, çocuklara yarına umutlu bakma fırsatı veriyor.
Okulun müdürü ve İşitme Engelliler Örgütü Genel Sekreteri Musa Ahmed, okulu küçük olması ve kısıtlı imkanlara sahip bulunmasına rağmen "işitme engelli öğrencilerin nefes alabildikleri bir yer" olarak tanımlıyor.
2006 yılında açılan ve ilk yıllarında eğitim kültüründen yoksun oluşları sebebiyle çok az sayıda öğrenci kaydı alabilen okulun hali hazırda 130 öğrencisi bulunduğunu ifade eden Musa, her öğrencinin aylık 5 dolar gibi çok cüzi miktarda bir ücret ödediğini belirtiyor.
"Çocukların ayrı ayrı psikolojik problemleri var. Bazıları ailelerinin yanlış muamelesi nedeniyle öğrenme yetisi bulunmadığını sanıyor. Kimisi ise sosyal hayata entegre olamayacağına ve evde kalması gerektiğine inanıyor" diyen Musa, öğrencilerin problemlerinin evlerinde başladığını, ailelerin, çocukların topluma kazandırılması konusunda karşı karşıya kaldıkları zorluklara yenik düştüklerini ifade ediyor.
Okulun bu çocuklara okuma yazma öğretip sosyal hayatla aralarında bir bağ kurmada yardımcı olduğunu belirten Musa, öğrencilerinden ikisinin okulda eğitimlerini tamamlayıp üniversiteye başladığını anlatıyor.
"Engeller, hayallerime sınır koyamıyor"
Evinin duvarları arasında geçirdiği 11 yılın ardından okula kaydolan işitme engelli Ahmed Mahmud, "Okula başlamadan önce çok sıkılıyordum. Ama bugün burada benimle ilgilenen, eğitimime özen gösteren, benimle oynayan insanlar buluyorum" diyor.
Engellerinin hayallerine sınır koyamadığını anlatmaya çalışan Mahmud, eğitimini tamamlayıp, tıp alanında ilerlemek istediğini, daha sonra da özel ihtiyaç sahipleri için bir merkez açma düşü kurduğunu ifade ediyor.
Mahmud gibi üniversite hayalleri kuran Safiye de okula başlamadan önce evde temizlik yaptığını, engelleriyle bir mahkum hayatı yaşadığını belirterek, "O zamanlar ümit vaaden bir gelecek düşünmezdim bile. Şimdi ise büyük hayallerim var. Allah hepsini gerçekleştirecek inşallah" diyor.
İşitme engelli matematik öğretmeni Muhammed Nur, okuldaki eğitim imkanlarının çok kısıtlı olduğunu, bu nedenle öğretmenlerin klasik yöntemleri kullandığını ve ders anlatırken fazlasıyla zorlandıklarını belirtti.
Nur, öğrencilerin işitme engeli bulunması nedeniyle özel bir program ve sisteme ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Okul yetkilileri, Somali hükümetinin işitme engellilere gereken önemi veremediğini ifade ediyor. Yetkililer, hükümetin başlattığı ve en az 10 bin öğrencinin istifade ettiği "Okula Git" kampanyası kapsamında işitme engellilerin yer almadığını belirtiyor.
Resmi verilere göre, başkent Mogadişu'da yaklaşık 800 işitme engelli bulunuyor.
01.04.2015 - AA
Anahtar Kelimeler : DAVET Vefat eden bir kişiden bağışlanan bir böbreğin bir hastaya nakledilmesi sürecinde ulusal bekleme listesinden sıra ile gönderilen hastalar çağırılır. Tetkikleri yapılır ve en uygun
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »