*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kimler 1800 günle malulen emekli olur?  (Okunma sayısı 1214 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kimler 1800 günle malulen emekli olur?
« : Mart 18, 2015, 01:06:55 ÖS »
Kimler 1800 günle malulen emekli olur?

Malulen emeklilik konusunda en fazla kafa karıştıran konulardan biride 10 yıl 1800 günle emekli olmak ve yıl (hizmet yılı) aranmaksızın 1800 günle malulen emekli olmak. İlk önce kısaca kimlerin malulen emekli olacağı konusuna değinip sonrasında sosyal güvenlik kurumu kanunu gereği 1800 günle emekliliği açıklayalım.

Kimler malulen emekli olur?

5510 Sayılı Kanun gereği, ilk sigortalılık ( ssk, bağkur, emekli sandığı) tarihinden önce maluliyet düzeyinde sakatlığı olmayan (ki burada zikredilen maluliyet düzeyi yüzde 10’dur) ancak sonradan sakatlık oranı maluliyet düzeyi ve üzerine (%60) çıkan kişiler 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün prim gün şartını yerine getirmek koşuluyla malulen emekli olur.
Malulen emekli olacak kişi başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartı ile malulen emekli olur.

Geldik zurnanın zırt dediği noktaya. Nedir bu “başka birinin sürekli bakımına muhtaç” tanımı? Burada da “maluliyet tespit yönetmeliği imdadımıza yetişiyor. Maluliyet tespit yönetmeliğinden başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma durumu şu şekilde açıklanmış.

MADDE 12 – (1) Sigortalıların ve kadın sigortalıların malul çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğu durumlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.
b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
ç) İki elin kaybı.
d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.
g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.
ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.
h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar.

Diye tanımlanmış.

Kısaca bu tanıma uyan ve başkasının bakımına muhtaç olan sigortalılar 10 yıl şartı aranmaksızın 1800 gün primle emekli olurlar.

Daha anlaşılır kılmak adına bu uzun açıklamayı sadeleştirerek tekrar edelim.

Başka birinin bakımına muhtaç derecede engelli veya hasta olan kişiler çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmeleri ve en az 1800 gün prim gün şartını tamamlamaları halinde malulen emeklilik şartları nı yerine getirir ve malulen emekli olurlar.

Malulen emeklilik başvurusunu nasıl yapılır?

Bulunduğunuz ildeki sgk (sosyal güvenlik kurumu) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 25,26 ve 27 nci maddeleri gereği malulen emeklilik talebinde bulunacaksınız. Kurum (sgk) sizi malulen emeklilik için uygun olup olmadığınızın anlaşılması için sağlık kurulu vermeye yetkili bir hastaneye sevk eder. Hastane sizdeki hastalık /engel durumlarını tespit edip direk ankara’ya maluliyet dairesine gönderir. Maluliyet dairesindeki kurul bulguları inceler inceleme sonucu maluliyet durumunu yerine getirdiğinize kanaat getirirlerse tarafınıza maluliyet aylığı bağlanır.

Bir dip not: Her ne kadar başkasının bakımına muhtaç kişilerde yıl şartı aranmaksızın 1800 günde malulen emekli edilir denilse de ben zikredilen 1800 günü yıla dönüştürdüğümde 4 yıl 11 ay 10 gün ettiğini gördüm. Bunu şunda yazdım hemen her yerde 1800 gün için 5 yıl ettiği söyleniyor. Matematiğim çok güçlü değil ama benim hesaplamam sonucu bu çıktı.