*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Schengen Devletleri Konsolosluklarında Parmak İzi Dönemi  (Okunma sayısı 1226 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Schengen Devletleri Konsolosluklarında Parmak İzi Dönemi



Türkiye'deki tüm Schengen devletleri konsoloslukları 25 Eylül'den itibaren dijital fotoğraf ve parmak izi bilgilerini içeren Vize Bilgi Sistemi'ni (VBS) kullanacak. Yetkililer bu bilgilerin kaydı için son güne kadar beklenilmemesini, herhangi bir sorun yaşanmaması için ilgili büyükelçiliklere, konsolosluklara ve yurtdışı temsilciliklere erkenden başvurulması gerektiğini söyledi. Başvuru sırasında kişilerden biyometrik verileri (parmak izleri ve dijital fotoğraf) istenecek. Parmak izi alınmasının, birkaç dakika süren basit bir prosedür olduğunun altını çizen yetkililer, yeni uygulamanın özellikle bayram tatilini yurt dışında değerlendirmek isteyenler ile yakın zamanda yurt dışına çıkmak isteyenleri yakından ilgilendirdiğini belirtiyor.

5 yıl geçerliliği var

 Vize Bilgi Sistemi'ne kayıt için kişilerin yurtdışı temsilciliklerine giderek biyometrik bilgilerini vermesi yeterli olacak. Yetkililer, bayrama yakın tarihlerde yoğunluktan dolayı sıkıntı yaşanmaması için başvuruların bir an önce yapılmasının önemine değiniyor. Daha önce vize alımı sırasında istenen tüm evrak ve bilgiler, yeni uygulama için de geçerliliğini koruyor. Sözkonusu uygulamadan; 12 yaş altı çocuklar, parmak izi alınması imkansız olan fiziki engelliler ve Schengen ülkesinin davetlisi resmi heyet üyeleri muaf tutulacak. Alınan parmak izi bilgileri, 5 yıl süreyle geçerli olacak.

Schengen vizesi nedir?

 Avrupa Birliği'nde 1995'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu sözleşmeye taraf ülkeler, aralarındaki sınırlarda yapılan kontrolleri kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen'e üye ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.

Ayrıca, AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde, diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.

17.09.2014 - Yeni Asır


Anahtar Kelimeler : ENGELLİLERE VERİLEN MAAŞ ŞARTLARI DEĞİŞTİ