Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Türkiye’de Otizm İçin neler Oluyor? Paylaşım Toplantısı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Türkiye’de Otizm İçin neler Oluyor? Paylaşım Toplantısı (Okunma sayısı 1180 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
Türkiye’de Otizm İçin neler Oluyor? Paylaşım Toplantısı
«
:
Nisan 11, 2014, 10:37:41 ÖÖ »
Türkiye’de Otizm İçin neler Oluyor? Paylaşım Toplantısı
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri çerçevesinde “Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı’ndaki Gelişmeler ile Otizm Konusunda Türkiye’deki İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın katılımıyla 2 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
“Çok Boyutlu İhtiyaçlar İçin Çok Yönlü Çalışmalar Yapıyoruz”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, burada yaptığı konuşmada, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin engellilere sağladığı hizmetlerle ölçülebildiğini söyledi. Türkiye’de 2002 yılından bu yana engelliler alanında dünyaya örnek teşkil edecek birçok çalışmaya imza attıklarını belirten İslam, toplumun dezavantajlı tüm kesimlerine yönelik hizmetler üretmeye çalıştıklarını ifade etti.
İslam, otizmin pek çok alanda sorun yaşanan ve sayısının her geçen gün arttığı bir engellilik durumu olduğuna işaret etti. Bakan İslam, otizm tanısı almış bireye sahip ailelere, otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Bakanlığın otizm konusunu çok boyutlu olarak ele aldığını kaydeden İslam, “Biz bütün bu amaçlarla ‘otizm tanısı’ almış bireye sahip ailelere otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“Otizm, Farklı Boyutları Olan Bir Engellilik Alanı”
İslam, geçen yıl “Otizm Platformu”na üye sivil toplum kuruluşlarınca eylem planı hazırlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “2013 yılında bakanlığımızca ‘Otizm Eylem Planı Taslağı’ hazırlandı. Bu taslağın amacı, ülkemizdeki otizmli bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını karşılamak. Otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırmak, ailelere destek vermek, sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için uygun politikaları geliştirmek. Otizm, farklı boyutları olan bir engellilik alanıdır bu çeşitlilik ve çok boyutluluk sebebiyle tüm kurumlarımıza birtakım sorumluluklar düşüyor. Sonuç olarak biz engellerimizi hayatın her alanında görmek istiyoruz. Bakanlık olarak tüm engellilerin bir bütün olarak yaşam standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmaya imkan vermeye çalışıyoruz. Engellilerimiz okullarda, iş hayatında, sokaklarda, parklarda hayatın yaşandığı her alanda var olsunlar, ülkemize hizmet etme yarışında bizlere omuz versinler, destek olsunlar istiyoruz.”
“Eylem Planı’nda Çok Önemli Bir Aşamaya Gelindi”
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, geçen yıl hazırladıkları eylem planı çerçevesinde çok önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti. Çiftçi, otizm konusuna çok önem verdiklerine dikkati çekerek, Türkiye’de bu konuda daha çok kat edecek yolları olduğu için bu alana girdiklerini kaydetti.
Bakanlık olarak hazırlanan eylem planında belli başlıklar altında konular olduğunu belirten Çiftçi, bunların tanımlanan erken tanı merkezlerinin ve izleme programlarının, tanılama ve tarama ölçeklerinin, 0-3 yaş erken müdahale modelinin ve aileler için erken tanı ve tarama ölçeklerinin geliştirilmesi gibi konuların üzerinde durduklarını ifade etti.
Çiftçi, yeterli uzman personelin yetiştirilmesi ve uzman personel açığının giderilmesi için YÖK Başkanlığının da uygulaması olduğuna dikkati çekti.
Bakanlık olarak Anadolu Üniversitesi ile bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Çiftçi, TRT Okul kanalında bakım saati programı yapılacağını bildirdi.
Programda İzmir’den Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezinden gelen otizmli öğrenciler, mehter marşı gösterisi yaptıktan sonra Bakan İslam’a hediye verdi.
“Türkiye’de Otizm İçin Neler Oluyor?” adlı programda, Eylem Planı kapsamında yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK Başkanlığı, Belediyeler başta olmak üzere kurum ve kuruluşlar ve STK’larca tamamlanan ve sorunu çözmek üzere model olarak belirlenen çalışmalar ilgili kurum temsilcileri tarafından sunuldu.
03.04.2014 - eyh.gov.tr
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Türkiye’de Otizm İçin neler Oluyor? Paylaşım Toplantısı