*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İnsan Kaynakları Zirvesi 2014’ün Müthiş Konuklarından Biri de Mehmet Kızıltaş’tı  (Okunma sayısı 1061 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İnsan Kaynakları Zirvesi 2014’ün Müthiş Konuklarından Biri de Mehmet Kızıltaş’tı



Türkiye’nin ve Kıta Avrupa’sının en büyük insan kaynakları organizasyonu olan İnsan Kaynakları Zirvesi, 19’uncu yılında “ProvokatİK: İnsan Kaynaklarında Ezber Bozan Bakış Açıları” teması altında dünyaca ünlü konukları ağırladı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda MCT Danışmanlık tarafından düzenlenen ve iki gün süren zirvenin açılış konuşmasını MCT Group Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku ve MCT Danışmanlık Yönetici Ortak ve Genel Müdürü Didem Gürcüoğlu Tekay yaptı.  Zirveye, “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” kitabının yazarı John Perkins, "Occupy Wall Street/ Wall Streetİ İşgal et" hareketinin fikir babalarından Charles Eisenstein ve Ekvador Cumhuriyeti Mutluluk Ekonomisi’nden Sorumlu Devlet Bakanı Freddy Ehlers Zurita gibi isimler konuk oldu. Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, 13 yıldır ultra maratonlara kendi imkanlarıyla katılarak Türkiye’yi temsil eden Bakiye Duran, engelli iş gücü kaynağı engellilerle insan kaynakları ve kariyer portalı Engelsizkariyer.com kurucusu Mehmet Kızıltaş ve İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (SHRM) Başkan Yardımcısı Howard Wallack gibi isimler de beslenmeden engelsiz iş hayatına, eğitimden sosyal medyaya kadar farklı alanlarda ezber bozan bakış açılarını paylaştılar.

Sosyal Girişimci, Engellilerle İletişim Uzmanı, Engellilerle 360 Derece İletişim kitabı yazarı ve Engelsizkariyer.com’un Kurucusu Mehmet Kızıltaş, 12-13 Şubat tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Türkiye ve Kıta Avrupa’sının en büyük İnsan Kaynakları Zirvesi’nde Ana Oturum Konuşmacısı  olarak yer aldı.

“İnsan Kaynaklarında Engellilerle Doğru İletişim Metotları” konusunda bir sunum gerçekleştiren Kızıltaş, engellilerle iletişimin başlayabilmesi için öncelikle birey olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Aramızdaki en büyük bariyer yetersiz ve yanlış bilgilerden kaynaklanan önyargı ve ayrımcılık. Bu bariyeri kaldırmadığımız sürece iletişimin eşitlik ölçeğinde olması imkansız. Hep güzel örneklerle batıyı anlatırlar. Oysa bizim tarihimizde Osmanlı’da engellilere gösterilen ilginin dünyaya ilham veren ve önyargının nasıl kalktığına şahitlik etmenizi sağlayacağım. Fatih sultan Mehmet döneminden başlayıp Tanzimat dönemine kadar engellilere gösterilen ilgi ve önem büyüktü. İşitme engelliler sarayda görevlendirilirdi. İşitme engelliler işaret dili kullandıkları için Farsça’dan gelen tanımla Bizeban denirdi. İşitme engelliler sarayda hünkarın en önemli toplantılarına katılır, şahitlik yapar ve zeki oldukları için gördükleri olayları çok iyi aktarabilme kabiliyetleri nedeniyle de görevlerini titizlikle yaparlardı. Sarayda sessizlik çok önemli olduğu için işaret dili kullanmak modaydı ve herkes işaret dili öğrenmeye çalışırdı. Kısa boylular dünyada padişahları eğlendiren soytarı olarak sarayda yer alırken Osmanlı’da kütüphanede çalışan ve hastane defterine bakan muhasebe görevlisi olarak yer alırdı. Sarayda gösterilen ilgiden dolayı halk arasında da engelliler yüksek bir mertebedeydi. Tüm bunların düşünecek olursak şimdi neden engellilere fırsat eşitliği içinde yaklaşmıyoruz?” dedi.

Kızıltaş’ın salonu büyüleyen ve etkili sunumu ile engellilerle iletişim hakkında kısa notları ve daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için Engellilerle 360 Derece İletişim kitabının mutlaka okunması ve herkese okutulması gerektiğini  vurguladı. Kızıltaş, “Sinemanın en çok etki yaratan film kahramlanları olan Superman, Batman, IronMan’a eğer olağan üstü güçlere sahip olmaları için araçlar verilmeseydi başarılı olabilirler miydi? Yada kötülerle savaşıp halk kahramanı olabilirler miydi? Eğer Superman’in pelerini, Batman’in maskesi, hızlı giden motoru ve uçan aracı, Ironman’in özel kıyafeti olmasaydı bunları yapabilirler miydi? Hayır, hiç birini yapamazlardı. Bu kahramanlara verilen yardımcı araçlar gibi biz engellilere de fırsat verirseniz başaramayacağımız hiçbir şeyin olmadığını ve ne kadar başarılı olduğumuzu görebilirsiniz. Şimdi hepinizi SUPERMAN ETKİSİ yaratmaya davet ediyorum” dedi.

Sahnede şapkasını ve gömleğini çıkartarak Superman tişörtü ile ve koltuk değneğini hava kaldırarak Kızıltaş, herkesi etki altında bıraktı. Salonda herkes ayağa kalkarak alkışlarken kimsi de Superman Etkisi’nde kalarak ellerini havaya kaldırdı.

Kızıltaş, kendilerine her zaman kucak açan ve fırsat veren MCT Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku ve Genel Müdür Yiğit Albaraz'a teşekkür etti.

Kızıltaş’ın kısa ama bir o kadarda etkili sunumu katılımcıların hafızasında artık engellilere iş ve sosyal yaşamda bakışın değişmesi adına farkındalık yarattı.

16.02.2014 - Yaşadıkça


Anahtar Kelimeler : Ve sen kendi yaptıklarının ve hayatının sorumluluğunu ellerine almazsan her zaman kendini savunacak ve dışarıda bir kurban arayıp bulduğunu sanacaksın