*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kamu Alan Erişilebilirliği Tespiti Araştırması  (Okunma sayısı 1210 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kamu Alan Erişilebilirliği Tespiti Araştırması
« : Ocak 16, 2014, 07:50:09 ÖÖ »
Kamu Alan Erişilebilirliği Tespiti Araştırması



Engelli vatandaşların ''kamu alan erişilebilirliğini'' tespiti için yapılan araştırma, ''Türkiye genelindeki 59 valiliğe ait 97 binanın 69'unda engelli rampası, 43'ünde asansör; 265 kaymakamlık binansının 257'sinde ise görme engelli bireyler için hissedilebilir zemin uygulaması bulunmadığını'' ortaya çıkardı.
 
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut, Sabancı Vakfı Toplumsal Hibe Geliştirme Hibe Programı tarafından desteklenen ve İstanbul Bilgi Üniversitesince ortaklaşa yürüttükleri Engelli Hakları İzleme Grubu Projesi hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye'de engellilere yönelik hakların geliştirilmesi için son 10 yılda önemli yasalar çıkarıldığını belirten proje koordinatörü Akbulut, tüm bu düzenlemelere rağmen engellilerin erişim alanındaki sorunların devam ettiğini söyledi.
 
Akbulut, proje kapsamında engellilerin güvenli ve bağımsız olarak ulaşabileceği ortamların olup olmadığını tespit etmek için valilik, kaymakamlık, belediye, üniversite binaları ile toplu taşıma araçları, sokaklar ve caddelerin erişilebilirliğini araştırdıklarını belirtti.
 
Bunun için Türkiye genelinde kapsamlı bir veri toplama çalışması yürüttüklerini anlatan Akbulut, bilgilerin valilik, belediye, kaymakamlık, üniversitelerden bilgi edinme yoluyla edinilen verilerle derlendiğini ifade etti.
 
-Valilik, kaymakamlık ve belediyelerin erişilebilirliği
 
Araştırmaya göre, Türkiye genelindeki 59 valiliğe ait 97 binanın 69'unda engelli rampasının, 43'ünde de asansörün bulunmadığını belirten Akbulut, valilik binalarının çoğunluğunun görme engelliler için uygun olmadığını tespit ettiklerini ileri sürdü.
 
Asansör bulunan binaların ise sadece 7'sinde hangi kata gelindiğini bildirir sesli uyarı sistemi olduğunu ifade eden Akbulut, araştırma yapılan valiliklerin sadece 10'unun internet sayfasının görme engelli bireyler bakımından uygun alt yapı ve sisteme sahip olduğu bilgisini paylaştı.
 
Belediye binalarının durumunu da tespit etmeye çalıştıklarını anlatan Akbulut, ''Engelli erişimini sorgulamak amacıyla başvuru yapılan 81 il belediyesinden 35 belediye, araştırma kapsamındaki bilgi edinme başvurularına cevap verdi. Söz konusu 35 belediyeye ait 368 binanın 180'inde engelli rampası, 142'sinde asansör, 329'unda görme engelli bireyler için hissedilebilir zemin uygulaması bulunmuyor'' diye konuştu.
 
Türkiye'deki kaymakamlıkların tamamına yakınına da bilgi edinme başvurusu yapıldığını aktaran Akbulut, araştırmaya cevap veren toplamda 265 kaymakamlık binasından 124 tanesinde rampa, 156'sında da asansörün bulunmadığını söyledi.
 
Akbulut, kaymakamlık binalarında görme engelliler için neredeyse hiçbir düzenleme yapılmamış olduğunun da tespitleri arasında olduğunu savunarak, 265 kaymakamlık binasının 257'sinde görme engelli bireyler için hissedilebilir zemin uygulamasının bulunmadığını bildirdi.
 
-''Yarısından fazlasında rampa bulunmuyor''
 
Türkiye genelindeki 174 üniversiteden de bilgi istediklerini söyleyen Akbulut, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
''Üniversitelerden 89'unun araştırmaya verdiği cevaplar, engelliler bakımından üniversitelerde ciddi sorunlar bulunduğunu gösteriyor. 89 üniversite bünyesindeki 2 bin 566 binadan bin 462'sinde engelli öğrenciler için rampa bulunmuyor. Bu binaların çok katlı olan 2 bin 206'sından bin 216'sında asansör yok. Bulunan asansörden 990'da ise görme engelliler için sesli uyarı sistemi bulunmuyor. İşitme engelli bireyler bakımından sadece 1 binada işitme döngüsü sistemi, yani iyi duyma sistemi, kurulu bulunuyor.''
 
-İşitme engellilerin kamu hizmetine erişimi
 
Araştırma sonuçlarının, işitme engellilerin kamu hizmetlerine erişimde zorluk yaşadığını da ortaya koyduğunu anlatan Akbulut, 11 bakanlık, 35 belediyede 5'er işaret dili bilen personelin bulunduğunu kaydetti.
 
Araştırmaya cevap veren 265 kaymakamlık ile 89 diğer kamu kruluşunun hiçbirinde işaret dili bilen bir personelin olmadığını ifade eden Akbulut, 89 üniversitenin ise 15'inde işaret dili bilen personel bulunduğunu belirtti.
 
-''Otobüslerin 718'inde sesli anons sistemi var''
 
Toplu taşıma araçlarının engellilere uygunluğunu da incelediklerini aktaran Akbulut, özel ve kamu otobüslerinin durumu hakkında belediyelerden istenen bilgilere, 47 ilin belediyesinden cevap geldiğini, çalışma verilerine göre 47 ilden 5'inde toplu taşıma aracı olarak otobüsün kullanılmadığını, 42 ildeki 11 bin 365 otobüsten sadece 3 bin 726'sında engelli rampası olduğunu dile getirdi.
 
Akbulut, ''Ancak görme engelli ve işitme engelli bireyler içinse durum olumsuz. Zira bu 11 bin 385 otobüsten sadece 718'inde görme engellilerin otobüsleri kullanımı kolaylaştıran sesli anons sitemi, otobüslerin sadece 633'ünde işitme engelliler için durağa gelindiğini bildirir monitör sistemi bulunuyor'' bilgisini paylaştı.
 
Raylı sistemlerde ise durumun çok daha iyi olduğunu ifade eden Akbulut, 14 ildeki raylı sistemin 13'ünün, ortopedik, görme ve işitme engelli bireylerin ihtiyacına cevap verir nitelikte olduğunu aktardı.
 
-Cadde ve sokakların durumu
 
Akbulut, çalışma kapsamında belediyelere, sorumluluk sahalarında bulunan ana arter, ana cadde ve sokakların kaç tanesinde engelliler için rampa yapıldığı sorusunun da sorulduğunu kaydetti.
 
Bu soruya 44 belediyeden cevap alabildiklerini belirten Akbulut, toplanan verilere göre, 97 bin 128 cadde ve sokaktan sadece 2 bin 711'inde görme engelli bireyler için hissedilebilir zemin uygulaması yapıldığının tespit edildiğine dikkat çekti.
 
15.01.2014 - AA


Anahtar Kelimeler : ANADOLU RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILARI DERNEĞİ: CAMİKEBİR, melikgazi , Kayseri