*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Başbakan Erdoğan'ın Dünya Engelliler Gününe İlişkin Konuşması  (Okunma sayısı 1467 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Başbakan Erdoğan'ın Dünya Engelliler Gününe İlişkin Konuşması



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 Aralık 'Dünya Engelliler Gününe' ilişkin, "Her alanda ihmalleri ortadan kaldırırken, Türkiye'yi her alanda normalleştirirken engelli kardeşlerimiz için de daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir şehirler, sokaklar, binalar inşa etmenin mücadelesi içinde olduk" dedi.
 
TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü hayırlara vesile olmasını diledi. "Normal ya da anormal insan yoktur. İnsan vardır can vardır" diyen Başbakan Erdoğan, "İnsanlar arasında hiçbir ayrımı bu güne kadar kabul etmedik. Partimizi kurduğumuz andan itibaren bu değişmez ilkemizi Yunus Emre'nin şu muhteşem sözleriyle ifade ettik. "Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü" bir başka öğüdünde Yunus şunu söylüyor: "Cümle yaratılmışa bir göz ile bakmayan. Halka müderris ise, hakikatte asidir" işti bu anlayış bizim insan nazarımızı, insana bakış çerçevemizi çizen anlayıştır. Her alanda ihmalleri ortadan kaldırırken, Türkiye'yi her alanda normalleştirirken engelli kardeşlerimiz için de daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir şehirler, sokaklar, binalar inşa etmenin mücadelesi içinde olduk" şeklinde konuştu.
 
Engelli vatandaşlar için çıkarılan kanunların ilk kez kendi iktidarı zamanında çıkarıldığını değinen Başbakan Erdoğan, "2005 yılında ilk 'Engelli Kanununu' biz çıkardık. 2010 yılında yaptığımız değişiklikle engelliler için yapılacak düzenlemelerin eşitlik ilkesini bozmayacağını anayasa hükmüne biz bağladık. 2013 yılında yaptığımız bir düzenleme ile yasa ile mevzuattaki engelli kardeşlerimiz rahatsız eden ifadeleri çıkardık" ifadesini kullandı.
 
Başbakan Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:
 
"Engelli kardeşlerimizin eğitimine özel önem verdik. Özel eğitim kurumlarında, özel eğitim ve kaynaştırma sınıflarında engelli öğrenci sayısı, bunları özellikle söylüyor çünkü birilerinin bu işlerde nasıl istismar yaptığını ortaya koymamız lazım. Bugüne kadar gelen iktidarların engelliler konusundaki istismarları ortadadır. Bunu ülkemdeki tüm engellileri kardeşlerime, engelli ailelerine özellikle tekraren duyurmak istiyorum, özel eğitim kurumlarında, özel eğitim ve kaynaştırma sınıflarında engelli öğrenci sayısı 2002 yılında 53 bin kişiydi. Şuna da bu sayı 231 bin kişiye ulaştı. Engelli kardeşlerimizi okullara ücretsiz taşımaya başladı. Şuan da 46 bin ücretsiz olarak okullara taşıyoruz. İstihdam noktasında önemli adımlar attık. 2002 yılında kamu da engelli çalışan sayısı 5 bin 777 kişidir. Şuanda 32 bin kişiye çıktı. 2002 yılında kamu da ve özel sektör de işçi kadrosunda 10 bin kardeşimiz istihdam edilirken bu rakam 2013 yılında 35 bin kişiyi geçmiş durumda. Ne diyorlardı biliyor musunuz?"Engelliden öğretmen olunmaz" biz bu yanlışı ortadan kaldırdık. Engelli kardeşlerimizden de artık öğretmen ataması yapmaya başladık. Şuan da bin 312 engelli kardeşimiz öğretmen olarak atandı ve son derece mutlu, hayat dolu şekilde görev yerlerine gittiler ve görevlerine başladılar."
 
Maaşlar konusunda çok önemli artışlar yaptıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "2002' de bir engelli kardeşimiz ayda 24 lira maaş alıyordu. Şuan da engellilik durumuna göre 564 ile 725 lira arasında ödeme yapıyoruz. Bakınız 24'den nereye. Engelli kardeşlerimizden bazılarının bakımında aileleri rahatlatma mücadelesi içinde olduk. 2007 yılında evde bakım aylığı uygulaması başlattık. Engelli kardeşlerimizin ailelerine aylık 403 lira ödemeye başladık. Şuan da ise aylık 703 lirayı kardeşlerimize ödüyoruz. Geldiğimiz nokta bu.11 yıl önce 30 engelliye bir bakım elemanı düşüyordu. Şuan da 6 engelliye 1 bakım elemanı hizmet veriyor. Vergiden, emekliliğe kadar birçok alanda hem engelli kardeşlerimize hem annelerine kolaylıklar sağladık. Bunlar engelli kardeşlerimiz için yaptıklarımızın sadece bir kısmı. İnşallah daha da fazlasını yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Her türlü ayrımcılığı, özellikle de engeli ortadan kaldıracaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Bakınız şuan da Ak Parti genel merkez binası, engelli kardeşlerimiz için baştan sona yeniden düzenlendi ve engelsiz bina halini aldı. Kamu da bu düzenlemeleri daha yoğun yapacağız. Özellikle belediye başkanlarımızın idare ettikleri şehirleri engelsiz hale getirmeleri en büyük arzumuz bunun için de projeler oluşturmaya, vizyon oluşturmaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılığı inşallah bu şekilde kaldırmış olacağız. Yeter ki gönüller engelli olmasın. Her engel aşılır ve hep birlikte bunları aşacağız. Bir kez daha 3 Aralık Dünya Engelliler Günün hayırlara vesile olmasını diliyorum."
 
03.12.2013 - İHA


Anahtar Kelimeler : MERZİFON BEDENSEL VE ZİHİNSEL ENGELLİLERLE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ CUMHURİYET CAD. YENİ BELEDİYE PASAJI KAT:1 MERZİFON AMASYA NEONATOLOJİ DERNEĞİ H.Ü. İHSAN DOĞRAMACI ÇOCUK HAST. BÖLÜM 39 YDB ÜNİTESİ 06100 ALTINDAĞ ANKARA SAĞIRLAR OKULU ÇOCUKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇAĞDAŞ SOK. 113/A AYDINLIKEVLER ALTINDAĞ ANKARA