*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin Verimliliği Araştırması Sonuçlandı  (Okunma sayısı 1316 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin Verimliliği Araştırması Sonuçlandı



Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin mevcut durumlarının ve sorunlarının tespit edilerek, kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımının sağlanması için yeni politika ve örnek model önerisi geliştirmek amacıyla Bakanlığımızca Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırma sonuçları ve geliştirilen örnek özel eğitim ve rehabilitasyon merkez model önerileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sayın Doç.Dr.Aşkın Asan'ın katılımıyla kamuoyu ile paylaşıldı.
 
28 Kasım 2013 tarihinde Rixos Grand Ankara Otelinde gerçekleştirilen “DESÖP Kamuoyu Paylaşım Toplantısı”’na  Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.
 
Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sayın Doç Dr. Aşkın Asan, projenin sonuçlarının önemli olduğunu belirterek, projede yüze yakın akademisyenin yer aldığını vurguladı. Asan, "Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi, özel rehabilitasyon merkezlerine yönelik yapacağımız çalışmalar için bilimsel verileri içeren bir yol haritası niteliğinde" dedi.
 
"Erken eğitimin gerekliliği vurgulandı"
 
Proje sonucunda bu kurumların çocuklara sosyal alanlarda beceriler kazandırma noktasında yetersiz kaldığının görüldüğünü ifade eden Asan, şunları kaydetti:
 
"Tıbbi ve eğitsel değerlendirme birimleriyle ilgili ne tür problemlerle karşılaşıyorlar bunu gördük. Hocalarımız tanı değerlendirme ve destek merkezlerinin mutlaka oluşturulmasıyla ilgili yeni bir model sundular bize. Kamuoyunun bilgilendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Erken eğitimin gerekliliği vurgulandı. Erişilebilirlikle ilgili standartlara öncelikli olarak binaların uyması gerektiği ortaya çıktı. Ortak veri tabanıyla ilgili çalışmamız var ama işin başındayız. Ailenin eğitim ekibinin içinde mutlaka yer alması gerektiğini gördük. Denetim konusunda acil eylem planları olması gerekliliği, rehabilitasyon türlerinin farklı engelli türlerine uygulanması gerekliliği ortaya çıktı."
 
"Proje verimliliği ortaya koydu"
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin engellilerin eğitimi için önemli bir basamak olduğunu belirterek, projenin bu merkezlerin verimliliğini artırmak için yol haritası niteliği taşıdığını söyledi. Projenin, verimliliği ortaya koyduğunu ve öneriler getirdiğini ifade eden Çiftçi, araştırmanın bittiğini ancak çalışmalara yeni başlanacağını kaydetti. Toplantının ardından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, projede emeği geçenlere katılım belgesi vererek teşekkür etti.
 
Proje
 
“Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” (DESÖP) ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin işleyişlerinin ve işlevlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, ailelere, yöneticilere, kurucu ve kurucu temsilcilerine, eğitimcilere, yardımcı personele ve farklı meslek uzmanlarına yönelik nitel ve/veya nicel veri toplama araçları geliştirilmiş ve uygulanmıştır.
 
Araştırma kapsamında; Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin:
 
- Eğitim programlarına;
 
- Fiziksel durumu ve yönetsel yapısına;
 
- Tanılama, yönlendirme ve yerleştirme işlevlerine;
 
- Destek özel hizmetlerine ve tıbbi rehabilitasyon işlevine;
 
- Aile memnuniyetine yönelik değerlendirmeler yapılmıştır.
 
Yapılan bu değerlendirmeler ile bir yandan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinin mevcut durumlarının ortaya konması, diğer yandan ise veriler ışığında Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine yönelik bir model geliştirilmesi amaçlanmaktadır.-eyh.gov.tr


Anahtar Kelimeler : yapılan klinik araştırmalar ACE inhibitörleri /ARB lerin kullanılması ile RAS ın bloke edilmesinin KVH, diabet, tansiyon yüksekliği ve KBH na bağlı hastalık yükünü anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. Bu ilaçların maliyetleri ise nispeten düşüktür.