Böbrek vericisi artık ameliyattan korkmuyor
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu / Organ Nakli ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı
Tüm dünyada gösterilen bütün çabalara rağmen beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yapılan kadavral nakiller belli bir sayıya ulaşmıştır ve bu sayıyı yıllar içerisinde artırmak pek mümkün olmuyor. Organ yetersizliğine bir çözüm olarak canlı vericilerden yapılan nakillerin artırılması akla gelmiştir. Ama sevdikleri kişiye organ vermek isteyen kişiler böyle büyük bir ameliyattan çekiniyor. Böbrek yetmezliği hastaları da sevdikleri bir insanın kendileri için böyle ciddi bir ameliyat riskini almalarını istemiyor. Bu yüzden verici ameliyatının hastalar ve vericileri için “Laparoskopik donör nefrektomi” yani kapalı yöntemle böbrek alma operasyonu uygulanmaya başlandı. Laparoskopik cerrahi ameliyatın hastanın vücuduna yapılan açık bir kesi yerine, hastanın karnına açılan küçük deliklerden yapılmasıdır.
‘Tek- port cerrahisi’ iz bırakmıyor
Şimdi bu da geliştirildi, yeni bir yöntemle tek bir delikten ameliyat yapılıyor. Bu ameliyat için; göbek deliğinin içine dışarıdan görünmeyen, 2 cm’lik bir kesi yapılıyor ve tüm laparoskopik aletlerin içinden geçirilebildiği tek bir port göbek deliğine yerleştiriliyor. Daha sonra kamera ve özel cerrahi aletler, bu tek porttan geçirilerek ameliyat gerçekleştiriliyor. Bu ameliyatlar için standart laparoskopik ameliyatlarda kullanılan cerrahi aletlerden daha farklı olan ve uç kısmı her yöne hareket edebilen özel laparoskopik aletlerin kullanılması gerekiyor. Aynı zamanda son yıllarda üretilen ve uç kısmı bükülerek değişik açılardan görüntü veren özel kamera sistemleri, bu ameliyat tekniğini kolaylaştırılıyor.
Böbrek ameliyatlarının büyük bir kısmı “Göbek Deliğinden Tek-port Cerrahisi” denilen bu teknikle yapılabiliyor. Örneğin, çalışmayan ve içi iltihapla dolu böbrekler bu ameliyatla çıkarılabiliyor. Böbrek kanserlerinin bir kısmı ve böbreğin toplayıcı sistemine yerleşmiş büyük taşlar da bu metodla tedavi edilebiliyor. Aynı zamanda böbreküstü bezinde yerleşmiş kitleler de bu ameliyat tekniğiyle iyileştirilebiliyor. Böbrekten mesaneye uzanan ve “üreter” denilen idrar kanalında oluşacak hastalıklar da bu ameliyat tekniğiyle tedavi edilebiliyor.Kaynak aksam.com.tr ulaşmak için tıklayınız.Etiketler : BÖBREK NAKLİ ve HEMODİYALİZ KONUSUNDA BİLİNEN ve BİLİNMEYEN NE VARSA HER KONUYU PAYLASMAK Akdeniz Üniversitesi Böbrek Nakli Şanli Diyaliz Merkezi'de Hemodiyaliz merkezi Florence Nightingale Hastaneleri'de Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Böbrek Bağışı Diyaliz Hastaları