Son İki Yılda Engellilere Hizmet Veren ATM Sayısında Büyük Artış
Türkiye’de 25 milyon vatandaş henüz bankalarla tanışmadı. Bu nedenle, önemli kısmını engellilerin oluşturduğu bu gruba bankalar el attı. Engelliye hizmet veren ATM sayısı son iki yılda 25 kat, POS sayısı 13 kat arttı.
Müşteri sayısını artırmak için harekete geçen bankalar, engelli vatandaşlara yönelik şube ve ATM’lerle bu konuda önemli bir açılım içinde. Bu alandaki yatırımlar son iki yılda yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi.
Son 2 iki yılda engelliye hizmet veren ATM sayısı 25 kat, POS sayısı 13 kat ve şube sayısı 5 kat arttı. 2011’de ortopedik ve görme engellilere yönelik hizmet veren şube sayısı 1444 iken bu rakam Haziran 2013 itibariyle 6 bin 985’e çıktı. Aynı dönemde POS sayısı 227 binden 2,9 milyona, ATM sayısı da 482’den 12 bine ulaştı.
Yatırımlar İşe Yaradı
Bankacılık hizmetlerinden yararlanan engelli sayısı ise yüzde 378 artarak 1037 kişiye çıktı. Kamu kurumlarına bir sebepten dolayı başvurmuş engelli sayısı 1,6 milyon kişi olarak görünüyor. Bankacılık uzmanları kayıtlara geçmemiş engelli sayısının daha da yüksek olduğunu söylüyor. Türkiye’de 25 milyon kişinin hiç bankacılık işlem yapmadığını ifade eden uzmanlar, bunların önemli bir kısmının engelli vatandaşlar olduğunu aktarıyor.
Şubeler Yenileniyor
Bankaların bu konuda yaptıkları yatırımlar şube içlerinde de hızlandı. Birçok banka şubelerinde görme engelliler için yürüme şeriti döşemeye başladı. Ortopedik engelliler için de kolay hareket edebilecekleri tutacaklar yerleştirildi.
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, hizmetlerinden tüm kesimlerin aynı oranda faydalanabilmesini önemsediklerini belirtti. Banka tüm ‘Bank24’leri engelli kullanımına uygun hale getirecek.
Sektörde Yarış Hızlandı
Bu alandaki boşluğu fark eden bankalar birbirleriyle de yarışa girdi. Örneğin Halkbank ATM’lerle engelli müşterileri bankaya çekerken, Yapı Kredi ortopedik engelliler için engelsiz ATM’lerle Türkiye genelinde 14 ilde 17 farklı noktada hizmet vermeye başladı. Halkbank tüm ‘Bank24’leri de engelli kullanımına uygun hale getirecek.
29.09.2013 - BugünEtiketler :İLKÖĞRETİM OKULU GENÇLİK VE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ kayseri ENGELLİ ÇOCUKLAR DERNEĞİ BEDENSEL ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ KAYSERİ ŞUBESİ KAYSERİ SPASTİK VE ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ ŞİRİN KAYSERİ BEDENSEL ENGELLİLER YARDIMLAŞMA DERNEĞİ KAYSERİ BEDENSEL ENGELLİLERLE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ KAYSERİ ÖZÜRLÜLER