*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşlılar Da Evde Bakım Ücreti Alabilir Mi?  (Okunma sayısı 1865 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yaşlılar Da Evde Bakım Ücreti Alabilir Mi?
« : Eylül 11, 2013, 12:09:32 ÖS »
Yaşlılar Da Evde Bakım Ücreti Alabilir Mi?



Yaşlı olan ve bakımını tek başına kendi üstlenemeyen kişiler için de evde bakım ücreti alınabilir mi?

Evde bakım ücretleri 2007 yılından beri devletin engellilerin bakımını gerçekleştirme politikası olarak evde engelli yakınına bakanlara verilen sosyal maddi bir haktır. Devlet engellilerin bakımını çeşitli yatılı ve yatısız kurumlar aracılığıyla yapmak yerine bu kişilerin yakınlarına belirli bir miktarda aylık vererek engellilerin yakınları tarafından evde bakılmasına ve bakımlarının aile ortamı içinde yapılmasına salık vermektedir.

Eğer bakımı gerçekleştirilen kişi yaşlı ise bu kişiye bakan bakıcıya (ilgilinin yakını) sadece yaşlıya baktığı herhangi bir evde bakım ücreti ödemesi yapılmaz. Evde bakım maaşı engellilerin bakımının gerçekleştirilmesi şartıyla verilen bir aylık olduğu için bakımı yapılan kişinin sadece yaşlı olması, engelli olmaması, bakım maaşının en temel şartı sağlanmadığından ilgilinin evde bakım maaşı almasına engeldir; fakat yaşlı olan kişi ayrıca engelli ise ve bu engelini alacağı bir özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlarsa -diğer şartları da uyuyorsa- evde bakım ücretinden yararlanabilir. Bakım ücretinin temel şartları engelli sağlık kurulu raporunda “Ağır Özürlü” ibaresinin bulunması ve engellinin %50 ve üzeri oranda engele sahip olmasıdır. Bu şartlarla birlikte diğer tüm özel şartları yerine getiren kişilere yaşlarına bakılmaksızın evde bakım ücreti bağlanır.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse, yaşlılara, yatalak olsalar dahi, sadece yaşlı olduklarından dolayı evde bakım maaşı bağlanmaz. Evde bakım ücretlerinin engellilere verilen bir hak olduğu düşünüldüğünde bu haktan yararlanabilmek için engelli olmak temel şarttır. Yaşlılar yaşına bakılmaksızın engelli olduklarını kanıtlayan bir sağlık kurulu raporuna sahipseler eğer, bu kişiler de engelli statüsünde değerlendirilerek evde bakım maaşına başvuru yapabilirler.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Evde Bakım, Evde Bakım Maaşı, Evde Bakım Ücreti Bireysel Emeklilik Yaşı 5 Yıldızlı kayseri Otel melikgazi büyükşehir kocasinan Kredi Almanın Pratik Yolu