*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Evde Bakım Maaşı Alan Sigortalı Mı Olacak?  (Okunma sayısı 2402 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Evde Bakım Maaşı Alan Sigortalı Mı Olacak?
« : Eylül 10, 2013, 03:29:50 ÖÖ »
Evde Bakım Maaşı Alan Sigortalı Mı Olacak?



Başbakanlık’ın 2011-2013 bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planında evde bakım sigortasından, evde bakım maaşı alanların sosyal güvence şemsiyesi altına girmesi gerektiğinden bahsediliyor; fakat uygulama için adım atılmış değil.

Son aylarda medyada oldukça fazla yer bulan konulardan birisi de evde bakım maaşı alanların sigortalı yapılarak sosyal güvence şemsiyesine altına alınacağıydı. Bu konu öncelikle Sabah Gazetesi’nde haber olarak yayınlandı, daha sonra tüm ulusal gazete ve tv haberlerine kadar bir çok yerde bu konudan bahsedildi. Evde bakım sigortası adı altında lanse edilen bu çalışma aslında Başbakanlık’ın 2011-2013 bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planına dayanıyor.

O zaman bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planı Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Devlet Planlama Teşkilatının Yüksek Planlama Kurulu tarafından hazırlanmıştı. Şimdi ise DPT başbakanlık bünyesinden çıkarılarak aktif ve pasif tüm varlığıyla Kalkınma Bakanlığı’na devredildi. Bu plan 2011 ile 2013 yılları arasını kapsamakla birlikte evde bakım hizmeti verenlerin sigortalanması gibi maddi ve manevi büyük çalışmalar gerektiren bir konunun 2 yıl kadar kısa bir süre içerisinde bitirilemeyeceğini düşünüyoruz; fakat ilk adımlar atılabilir elbette.

Bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planında ülkemizde bakım hizmetlerinin temel problemleri değerlendirilirken evde bakım sigortası için şunlar denilmiştir:

Tüm nüfusu kapsayan bir bakım güvence sisteminin bulunmaması: Mevcut durumda bakım hizmetlerinin önemli bir kısmını oluşturan evde bakım hizmetinden sadece ekonomik yoksunluk içindeki ağır özürlüler, karşılıksız olarak yararlanabilmektedir. Ancak, bakıma muhtaçlık durumu ekonomik yoksunluk içinde bulunan ya da bulunmayan her bireyin karşılaşabileceği bir risktir. Söz konusu riske karşı her bireyin güvence altına alınması ve bakıma muhtaçlığın sosyal sigorta sistemi içinde değerlendirilerek, bireylere bakıma muhtaçlık durumunda güvence sağlama karşılığında,  prim toplama esasına dayandırılması ihtiyacı bulunmaktadır. Bu şekilde oluşturulacak bir bakım güvence modeli ile tüm nüfusun bakıma muhtaçlık konusunda kapsama alınması sağlanmış olacak ve toplanacak primlerle bakım hizmetlerinin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

Aynı eylem planının yapılması planlanan uygulamaların önceliğini belirleyen Stratejik Öncelikler bölümünde evde bakım maaşı alanların sigortalılığı ve emekliliği ve evde bakım sigortasının finansmanı 5. ve son öncelik olarak ifade edilmiştir. Yani evde bakım hizmeti alanlar için sosyal güvence sistemi önceki 4 maddeye göre daha önemsizdir dolayısıyla ilk 4 maddenin 5. maddeye göre uygulamaya konulması daha elzem olarak düşünülmüştür.

Evde bakım güvence sistemi ile bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte medyada yer alan haberlere göre evde bakım maaşı alanların sigortalı yapılıp emekli olmaları için 2 farklı modelden bahsediliyor:

Evde bakım maaşı alan ve evde yakının bakan kişilerin 15 gün prim ödeyerek primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması ile sosyal güvenceye sahip olmaları ve zamanı gelince emekli olabilmeleri, ödenecek bu primlerin evde bakım maaşlarından kesilip kesilmeyeceğinin ise belirsiz olduğu bu konuda çalışmaların sürdürüldüğü söyleniyor.
Evde ağır özürlü yakınına bakan kişilerin sertifika alarak bakım görevlisi adı altında nitelendirileceği ve primlerinin devlet tarafından yatırılacağı, sertifikaya sahip olabilmek için ise bakım hizmetleri ile ilgili derslerin görülmesi ve yapılacak sınavdan geçer not alınmasının gerektiği söyleniyor.
Sonuç olarak bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planında evde bakım maaşı alanların için sigortalılık ve dolayısıyla emeklilik konularında çalışmaların yapılması planlanmış; fakat bu çalışmalar düşük öncelikli olarak kayıt altına alınmıştır. Tüm bunların yanında evde bakım sigortası ile ilgili medyada çıkan haberlerin resmi kaynaklara dayanmaması ve haberlerde sadece neler olacağından bahsedilmes; uygulamanın nasıl, ne zaman, ne şekilde, kim tarafından gerçekleştirileceğinin bildirilmemesi çalışmanın gerçekçiliğine gölge düşürmektedir. Okurlarımızdan evde bakım sigortası ve evde bakım maaşı alanların erken emekli olması ile ilgili daha net bilgi kaynaklarına sahip olanların bizimle iletişime geçmesini temenni ediyoruz.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Evde Bakım, Evde Bakım Maaşı, Evde Bakım Sigortası, Evde Bakım Ücreti
Evde Bakım Maaşı Eksik Mi Veriliyor 2013'ün İkinci Yarısı İçin Evde Bakım Maaşı Muhtaçlık Sınırı
2022 Maaşı Alanlar Üniversite Hastaneleri'nde Bakılabilir Mi? Bakım Parası Alan Ayda 156 TL'ye Emekli Olacak