*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Vali Turhan: Engellilere Karşı Görevimiz Acımak Değil Yardımcı Olmak  (Okunma sayısı 1760 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Vali Turhan: Engellilere Karşı Görevimiz Acımak Değil Yardımcı Olmak



Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, son dönemde devletin, hükümetin engellilerle ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek, "10 yıl önce engellilerimizin önemli bir kısmı evde hapis kalmak zorundaydı. Eğitimde, iş hayatında, sosyal hayatında önünde ciddi engeller vardı. Bizlerin yapacağı en önemli şey empati yapmak. Her birimiz engelli adayıyız. Temel görevimiz acımak değil, yardımcı olmak." dedi.
 
Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi ile İstanbul Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği ve Milliyet Gazetesi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 20'si akülü olmak üzere toplam 50 adet tekerlekli sandalye ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara dağıtıldı.
 
Valilik bahçesinde düzenlenen törene Vali Turhan'ın yanısıra daire müdürleri ve engelli vatandaşların aileleri katıldı. Törende konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Zeki Uslu, ülkemizde nüfusun yüzde 12'sinin engelli vatandaşlardan oluştuğunu kaydetti. Balıkesir'de 138 bin engelli vatandaşın bulunduğu bilgisini veren Uslu, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje kapsamında engelli vatandaşlarımızın il genelindeki haritasını çıkarıyoruz. Bu çalışmamız sonuca ulaştığında devletle ilişkisi olmayan, devletin şefkatli kollarına ulaşmayan hiç bir engelli kalmayacak. Düne kadar horlanmış, dışlanmış, yok sayılmış bir azınlık gibi görülüyorduk. Oysa 9 milyon engelli bu toplumun önemli bir varlığı durumunda." dedi.
 
İstanbul Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Demirel ise 13 yıldır Türkiye'yi karış karış gezdiğini belirterek, "10 yaşında yanlış ameliyatla felç kaldım. 10 yaşında yattığım hastaneden 20 yaşında çıktım. Bu törenler sadece bir farkındalık oluşturmak için yapılıyor. Engelli arkadaşlar ne olur kendinizi bırakmayın. Kimseden bir beklentiye girmeyelim. Çağ bizden artık proje istiyor. Eğitimde, sağlıkta her alanda kendimizi ifade etmemizi istiyor. Türkiye'de 6 milyon engelli 24 milyon aile var. Bizler bile yorulduk." diye konuştu.
 
Törende duygularını ifade eden bedensel engelli Fatih Korkmaz, emeği geçen herkese çok teşekkür etti. Milliyet Gazetesi köşe yazarı Kemal Önderoğlu engellilere yönelik projelerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Vali Turhan ise hediye edilen akülü ve tekerlekli sandalyele 50 vatandaşın önündeki bir engelin daha kaldırıldığına işaret etti. "Allah'a şükür son dönemde devletimiz, hükümetimiz engellilerle ilgili çok çalışma yapılar." diyen Vali Turhan, "Ülkemizde 10 yıl önceye gittiğimizde ne kadar büyük sıkıntılar vardı. Ne kadar büyük engeller vardı. Engellilerimizin önemli bir kısmı evde hapis kalmak zorundaydı. Eğitimde, iş hayatında, sosyal hayatında önünde ciddi engeller vardı. Bugün itibariyle mevzuatımızda çok ciddi değişimler ve pozitif ayrımcılıklar var. Ancak her şey bitmiş değil. Hala bazı gönüllerde, vicdanlarda ve zihinlerde ciddi engeller var. İnşallah bu engelleri de sivil toplum kuruluşlarımız ve duyarlı basınımızla ortadan kaldıracağız." dedi.
 
Kendilerinin yapacağı en önemli şey empati yapmak olduğunu vurgulayan Vali Ahmet Turhan, şöyle devam etti: "Her birimiz engelli adayıyız. Temel görevimiz acımak değil, yardımcı olmak. Valiliğimizin projesiyle acaba unuttuğumuz, ulaşamadığımız, dokunamadığız bir engelli var mı? diye çalışıyoruz. Bu projeden sonra eğitim, meslek edindirme ve sağlıkta bir sıkıntı varsa bu engelli vatandaşlarımıza yardımcı olacağız. Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata ve sokağa biraz daha fazla çıkmaları gerekiyor. Asıl önemlisi eğitimde yer almaları. Çocuklarımızı eğitimle buluşturmamız lazım. Eğitimliyseniz güçlüsünüz. İmkanımız varsa çocuğumuzu okutmak, yoksa bir meslek sahibi yapmak lazım. Sosyal faaliyetlerde yer etmek."
 
Sandalyelerin engelli vatandaşları biraz daha rahatlatacağını belirten Vali Turhan, "Sizleri biraz daha sokağa çıkartacak. Valiliklerimiz ve belediyemiz kaldırımları biraz daha indirmesi gerekiyor. Merdivenleri biraz daha uygun hale getirip, asansörlerimizle desteklemeli. İnşallah sizlerin ulaşamayacağımız yer bırakmamamız gerekiyor. Bu bizim vazifemiz. Biz maddi ve manevi olarak her zaman yanınızdayız." dedi.
 
Konuşmaların ardından projeye katkı veren kurulşaların temsilcilerine plaket verildi. Ardından vatandaşlara akülü ve tekerlekli sandalyeleri hediye edildi.
 
 
07.09.2013 - Cihan