*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Emre Akkuş, Engelli Raporu Alamadığı MS Hastalığı Yüzünden İş Bulamıyor!  (Okunma sayısı 208 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Emre Akkuş, Engelli Raporu Alamadığı MS Hastalığı Yüzünden İş Bulamıyor!



Kocaeli İzmit Yenişehir Mahallesi’nde ikamet eden 26 yaşındaki Emre Akkuş, MS hastalığı yüzünden iş bulamıyor. Girdiği işlerde artık hastalığını saklamak zorunda kaldığını belirten Akkuş, “Devlet bana ne engelli raporu veriyor ne de sağlam raporu adeta arafta kaldım. En verimli yaşımda hayal kuramaz oldum. Lütfen sesimi duyun” dedi.

2014 yılından bu yana Multipl Skleroz (MS) hastası olan 26 yaşındaki Emre Akkuş, hastalığı nedeniyle bir türlü iş bulamıyor. Hastalığı nedeniyle askerlikten muaf tutulan Akkuş, engelli raporu da alamıyor. Başvurduğu tüm işlerde askerlikten muaf gözükmesinin nedeni olarak kendisinden engelli raporu isteniliyor. Fakat Akkuş, engelli raporunu veremediği için tüm iş başvurularından ret alıyor.

“Sigortası Olmadığı İçin İlaçlarını Alamıyor”

2010 yılında babasının vefatı sonrası babasının sigortasından yararlanan Akkuş, yaşından dolayı düşen sigortası nedeniyle de kullandığı ilaçları alamadığını belirtti. Akkuş, 7 yıldır iş aradığını ama işverenlerin MS hastası olduğunu öğrendiklerinden sonra kendisine önyargılı davranıp iş vermediklerini belirtti.

“İşveren Vebalı Gibi Görüyor”

Akkuş, “Bu hastalık 2014’ten beri benimle ve bu süreç içinde hayatımın her yerinde engel olarak karşıma çıkıyor. Ne sağlam raporu alabiliyorum ve ne engelli raporu. Resmen arafta bir yerde yaşıyorum. Herhangi bir iş görüşmesine gittiğimde riskli bir hastalık olduğundan dolayı kabul edilmiyorum. Bana vebalıymışım gibi bakıyorlar. Sesimi duyurmak içim elimden gelen her şeyi yaptım. Tüm yetkili makamlara gittim, CİMER’e sorunumu yazdım ama hiçbir sonuç alamıyorum.

“Hayatımın Her Alanına Etki Ediyor”

MS hastaları maalesef her ortamda çalışamıyor. Sıcak ve nemli ortamlar ataklarımızı tetikliyor. Sağlık sistemimiz, MS hastalarına ‘sağlıklıdır’ raporu veremiyor. Hastalık görünürde bir şey olmadığı için engelli sayılmıyor. Ama bu hastalık var ve hayatımın her alanında önüme çıkıyor.

“Ne Engelliyim Ne de Sağlam”

Doktorum bana, “Ağır işte, sıcak ortamda ve vardiyalı işte çalışamaz” raporu veriyor. Bu rapor da ne beni engelli kadrosuna sokuyor ne de sağlamlığa. Bu rapor nedeniyle hiçbir zaman çalışıp hayatıma devam edemem. Annem ve kardeşim var. Kardeşim üniversite okuyor. Ama ben çalışamayınca ne anneme ne kardeşime bakabiliyorum. Ben bir Türk genci olarak nasıl hayatıma devam edebilirim? Bana engel olarak konulmayan bu durum maalesef hayatımın her noktasında bana büyük engel.

“Sonu Olmayan Döngü”

Bu sonu olmayan döngüde 7 senedir sürükleniyorum. Sesimi duyan kimse yok. Engelli raporu talep ettiğimde ise hastalıktan dolayı felç kalmam gerektiği yanıtını alıyorum. Bu hastalık benim hayatımda her şeye engel olup, engelli raporu verilmediği için kimse beni insan yerine koymuyor. Kendi ülkemde 2.sınıf insan muamelesi görüyorum.

“Geleceğimi Göremiyorum, Hayal Kuramıyorum”

7 yıldır gitmediğim yer, çalmadığım kapı, görüşmediğim insan kalmadı. Annemden harçlık almaya utanıyorum. Hayatımın en verimli dönemlerini bu engelle geçirdim. Bu hastalığı ben istemedim, Allah’tan geldi. Hiçbir zaman isyan etmedim. Benim isyanım hastalığımdan dolayı insan haklarımdan mahrum olmam. Kendi geleceğimi göremiyorum. Yaşıtlarım evlenip yuva kurarken ben tek bir hayal bile kuramıyorum. Ben kimseden para pul istemiyorum, sadece çalışmak istiyorum” dedi.

Çağdaş Kocaeli


 KATEGORİLER Haberler
 ETİKETLER CİMEREngelli İstihdamıEngelli RaporuFelçİzmitKocaeliMS HastasıÖnyargı Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri