*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2023 ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?  (Okunma sayısı 317 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
2023 ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?
« : Ocak 17, 2023, 03:23:37 ÖS »
2023 ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?



ÖTV muafiyetli otomobiller engelli vatandaşların faydalanabileceği bir haktır. Bu hakka ek olarak şehit yakınları da bir defa muafiyetli araç satın alabilecekler. Fakat engelli vatandaşlar gibi MTV muafiyetleri bulunmayacak. İşte 2023 yılı ÖTV muafiyetli araç limiti ile ilgili detaylar! Muafiyetli araç alım limiti, her yıl artan otomobil fiyatları ve enflasyon gibi farklı nedenler ötürü yükseltiliyor. Bu yükselişe bağlı olarak 2022 yılında engelli araç alım limiti 450 bin 500 TL olarak belirledi. Fakat kasım ayında yapılan zam ile birlikte 2023 yılı ÖTV muafiyetli otomobiller için sınır 1 milyon 4 bin TL oldu.

Bu haktan faydalanmak isteyen muafiyetli kişilerin belirlenen tutarın altında bulunan bir aracı tercih etmesi gerekiyor. Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde ise %40 ila %89 arası bir engel oranı bulunan kişiler %26.3’lük bir ÖTV ile birlikte %15.24’lük KDV indiriminden yararlanabilir. Ayrıca %90 ve üstü engele sahip kişiler ve bakımından sorumlu 1. derece yakınları, ÖTV’den muaf şekilde araç satın alabilir. Burada muafiyetli araçlar hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta ise satın alınan araçlardaki zaman sınırı. Çünkü ÖTV muafiyetli araç ne zaman satılabilir sorusu sıkça merak ediliyor. Bu şekilde araç sahibi olmak isteyen engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda, bu 5 yıllık süre içerisinde muafiyeti ile 2. bir araç sahibi olamaz. Fakat araç olası bir kaza veya doğal afet sebebiyle perte çıkartılır veya bundan dolayı trafikten men edilebilir. Böyle bir durumda 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan faydalanılabilir.

Engel Durumuna Göre Araç Alım Şartları ÖTV muafiyetli araç nasıl alınır diye merak ediyorsanız aşağıdaki şartlara göz atabilirsiniz.  Yüzde 40 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları: 18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. %40 – %89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olması. Raporda “Otomatik vitesli araç kullanılabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanılamaz” ibaresi olması. Yüzde 90 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları: %90 ve üzeri engelli raporu. Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı. %90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur. Aracı kendisi almak zorunda değil. Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilecek.


kayseri de Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri