*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Birçok Engelli Ailesi Devletin Verdiği Yasal Hakları Bilmiyor  (Okunma sayısı 655 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Birçok Engelli Ailesi Devletin Verdiği Yasal Hakları Bilmiyor



Gölcük Özel Donanma Çağlar Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Faruk Demirtaşlar, birçok engelli ailelerinin devletin kendilerine verdiği yasal hakları konusunda bilgi sahibi olmadığını, engelli ailelerinin kendi haklarını iyi bilmeleri gerektiğini ifade etti.

Son yıllarda engellilerimize önemli haklar tanınmıştır

Demirtaşlar, önemli konu hakkında şunları söyledi: “Engelli ailelerimiz hakları konusunda çok fazla bilgi sahibi değiller. Özellikle çalışan anne ve babaların doğumdan sonraki 12 ay boyunca ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Yarı zamanlı çalışıp, tam maaş alabilme haklarına sahiptirler’ dedi. Demirtaşlar, ‘Son yıllarda engellilerimize tanınan haklar, artmıştır. Özellikle 2006 sonrası tüm vatandaşlara özel eğitim imkanı tanınması, engelli aylığı, ailelerine engelli bakım maaşı gibi bir çok hak tanınmıştır. Engelliye ve engelli ailelerine birçok devlet kuruluşunda hakları bulunmaktadır. Örneğin Türk Hava Yollarında yüzde 25’lik indirim var. Yine TCDD’de indirimleri var. Özel şirketlerde de indirim hakları var. Mesela mobil operatörlerde yüksek indirim var. Özel Hastaneler güzel indirimler uyguluyor. Bir de en önemli uyarım ailelerin tıkandığı konuda Sosyal Hizmetlerinde Alo 183’ü arayıp, bu konuda 7/24 bilgi alabilirler.”

Engelli çocuğu olan annelerin izin detayları

“Engelli çocuğu olan anneleri ilgilendiren müjde niteliğinde yenilik torba yasada kanunlaşarak yürürlüğe girdi. 10 Şubat 2016 tarihli ve 6663 sayılı kanunla resmiyet kazandı.”

“Herkesin anlaması adına sadeleştirerek yazıyorum. Engelli çocuğu bir anne tam 12 ay boyunca yarı zamanlı izin kullanacak ama maaşını tam alacak. Ayrıca bu 12 ay boyunca özlük haklarının tamamı saklı kalıp herhangi bir kırpılma olmayacak.”

12 Ay izine tam maaş

“Ayrıca çocuğun ilköğretim çağına dek yarı zamanlı çalışma (maaş ve özlük hakların yarısı karşılığında) talep edilmektedir. Özetle engelli çocuğu olan anne 12 ay boyunca tam maaş alarak yarı zamanlı (süt izni hakkını kullanmadan), çalışabilecek. 12 ayın devamında ise ilköğretim yaşına dek yarı maaşla yarı zamanlı çalışabilecek.”

“Ayırım Yok”

“Bu hükümler, hem memurlar için 657’ye (104. maddeye ilave), hem de işçiler için 4857′ ye (74. maddeye ilave) işlendi.

Engelli çocuğun engel oranı, ağır/ hafif engelli olup olmadığı ve gelir düzeyi dikkate alınmadan bu haklardan her anne yararlanabilecek. Özetle çalışan engelli çocuk sahibi anneler “Çocuğum ne olacak” stresinden kurtulmuş oldu.”

20.02.2018 - golcukhaber.com.tr



Etiketler : ERTUĞRUL GAZİ CAMİİ YAPTIRMA VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ ESKİÖMERLER KÖYÜ EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ KAYSERİ ERKİLET SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ KAYSERİ