*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: NORMAL DOĞUM SEZERYANLA DOĞUM  (Okunma sayısı 736 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
NORMAL DOĞUM SEZERYANLA DOĞUM
« : Aralık 30, 2017, 05:09:45 ÖS »
SORU ARŞİVİ NORMAL DOĞUM SEZERYANLA DOĞUM

Soru   

Öncelikle böyle bir site oluşturmanızdan ötürü size teşekkür ediyorum. Sorum ise şöyle: yaklaşık 32 haftalık gebeyim (son adet başlangıç,13.06.99). Doğum sırasında uygulanan epizyotomi sonrasında vajen deformasyonu olup olmayacağından endişe ediyorum,ilk defa doğum yapacak olmam bu endişelerimi daha da artırıyor, bunun için estetik bir müdahale olup olmadığını merak ediyorum. Sezeryan bu endişem için bir alternatif olabilirmi?

Cevap

Epizyotomi adlı kesi normal doğum esnasında bebek başı çıkarken vajinada yırtık oluşmaması için uygulanan bir müdahaledir. Yani amacı vajina yırtıklarını ve daha sonra oluşacak "vajina deformasyonunu" önlemektir. Usulüne uygun ve tam zamanında yapıldığında (bebeğin başının çıkmasına yakın bir zamanda) oldukça etkilidir. 
Sezeryan elbette ki bu ePizyotomiyi gereksiz kılacaktır, ancak sırf bu yüzden sezeryan ile doğum yapmak doğru değil. Sezeryan daha farklı nedenler için uygulanan komple bir ameliyattır. Normal doğum ise tümüyle fizyolojik bir olaydır. Vajinada doğumlara bağlı "sarkmalar" daha çok doğum sayısı ile ilgilidir. Üç veya daha fazla doğum yapanlarda kaçınılmaz bir şekilde bu "sarkmalar" olabilmekte, ancak bu durum daha sonra yapılan bazı estetik operasyonlarla düzeltilebilmektedir. 

--------------------------------------------------------------------------------

Soru   

Böyle bir site hazırlayarak bizlere yardımcı olmanız büyük bir hizmet. Bunun için öncelikle teşekkürler.  Sorunum ise şöyle; Gebeliğimin son haftalarını yaşamaktayım,eşimle birlikte sezeryana karar verdik.. Fakat beni sezeryan sırasında alacağım narkoz oldukça rahatsız ediyor. Düşüncem anestezik maddelerin bana ya da bebeğe zarar verme olasılığı. Bu konuda bizi aydınlatırsanız size müteşekkir kalacağız.

Cevap

Sezeryan için uygulanan genel anestezide uyulan bazı kurallar vardır. Bu kurallar bebeğin mümkün olan en düşük miktarda anestezik maddeye maruz kalmasını sağlamak içindir. Bu amaçla sezeryan öncesi anne adayının karnının antiseptik maddeyle silinmesi ("boyama") işlemi anne adayı uyumadan önce yapılır. Anne adayı tümüyle ameliyata hazır olduktan sonra anestezi doktoru uyutma işlemine başlar. Daha sonra bebeğin anesteziden mümkün olduğunca kısa süre etkilenmesi için bebek mümkün olan en kısa zamanda çıkarılır. Bebek çıktıktan sonra ameliyatın geri kalan kısmı daha rahatlamış bir şekilde tamamlanır.

Elbetteki normal doğum ile karşılaştırıldığında sezeryanın riskleri daha fazladır. Hem anne adayı hem de bebek için anestezinin kendisine bağlı bazı riskler ve cerrahi işlemin kendisine bağlı bazı riskler sözkonusudur.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru   

Normal doğum sonrasında vajina eski halini alıyor mu yoksa eskisinden daha geniş bir halde mi kalıyor? Eski halini almasını kolaylaştıran  etkenler varsa nelerdir?

Cevap

Normal doğum sonrasında vajina girişinin eski halini alması ön planda doğum esnasında uygulanan doktor manevralarının etkinliğine bağlıdır. Usulüne uygun bir şekilde açılan ve tamir edilen bir epizyotomi iyileştiğinde genellikle az iz bırakır ve vajina girişinde minimal bir genişleme olur. Ancak özellikle zor doğumlar sonrasında vajinanın ön ve arka duvarlarında genişleme olduğunda sistosel (mesane sarkması) ve rektosel (rektum sarkması) adı verilen durumlar meydana gelebilir. Ayrıca bu durumlarda uterusun da az miktarda sarkması söz konusu olabilir.

Epizyotomi tüm bunların meydana gelmesini engellemede etkilidir. Ancak doğum sayısı arttıkça vajina girişinin ve vajinanın hiç doğum yapmamış bir kadına göre farklılıkları daha belirgin hale gelir. Bu durumu normal kabul etmek gerekir. Önemli olan vajina girişinin aşırı genişlemesi şeklinde dıştan görülen estetik bir problem, ya da ameliyat gerektirecek kadar ileri derecede bir "sarkma" oluşmaması.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Ben 4 aylık hamile bir bayanım. Sizden öğrenmek istediğim sezeryan ile normal doğum neye göre karar veriliyor? Sezeryanın bebek için riskleri nelerdir?

Günde 3 tane sigara içmenin bebek üzerinde çok zararları var mıdır.?

Cevap


Gebelikte sigara içme konusunda yapılan çalışmalar özellikle günde 10 ya da daha fazla sayıda sigara içen anne adaylarında düşük, bebekte gelişme geriliği, erken doğum gibi normaldışı durumların oluşma riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak günde tek bir sigaranın bile genel sağlık için zararlı olduğunu artık biliyoruz. Solunum yollarınız ve kalbinizin sağlıklı olması doğum eyleminde ya da sezeryan ile doğumda sizin için çok önemli. Bu yüzden mümkün olduğunca hiç sigara içmeyiniz.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Merhabalar; Ben Radyoloji uzmanı doktorum. İlk doğumumda kendi isteğimle sezaryan oldum. Mayısta ikinci doğumum olacak ve normal doğumdan aşırı derecede korkuyorum. Üstelik doğumum İngiltere'de olacak. Orada bu konuda nasıl bir uygulama yaptıkları konusunda bilginiz var mı?

Bir problem olmadığı için beni normal doğuma zorlarlar mı acaba? Bu konuda sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum. İlk doğumumdaki doktorum normal doğumun fizyolojik bir olay olduğuna inanmıyordu. Şu anki doktorum normal doğum için ısrar ediyor... Şimdiden teşekkürler...

Cevap

Dünyada (özellikle de gelişmiş ülkelerde ) anne adayları ve doktorlar arasında VBAC (vaginal birth after caesarean-sezeryan sonrası vajinal doğum) sıklıkla duyulan bir olgu haline geldi, ancak ülkemizde nedense tam tersi bir eğilim var. Yani anne adayları "benim ilk doğumum çok ağrılı oldu, ikincisini kesinlikle normal doğurmam!" diyorlar. Bu, A.B.D.'nin literatürden okuduğumuz kadarıyla 20 yıl önceki durumu... En büyük neden de ülkemizde doğumda epidural gibi analjezi/anestezi yöntemlerinin yaygın kullanılmaması. Bu yüzden de anne adayları ağrı çekmek istemiyorlar ve sezeryan istiyorlar.

İngiltere'deki doktorunuz elbette sizi zorlamayacaktır, ancak VBAC nispeten düşük riskli bir uygulamadır. İlk sezeryan altsegment transvers uterus insizyonuyla yapılmış ise doğum esnasında uterus rüptürü riski binde 2'dir.

Benim görüşüm normal doğumu denemeniz yönünde. Doktorunuza kliniğin ve kendisinin VBAC konusundaki tecrübelerini (kaç yıldır yapıldı, kaç doğum oldu, kaçında ve ne tür komplikasyonlar gelişti gibi) anlatmasını istemenizi gayet doğal karşılayacaktır.