*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Vücut Yağları  (Okunma sayısı 1095 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Vücut Yağları
« : Aralık 23, 2017, 01:27:28 ÖS »
Vücut Yağları          YASAKLAR

Diyet döneminde aşağıdakilerden uzak durmalısınız !

<LO>Kızartmalar,  Kuruyemişler,  Patates cipsi , Çikolata- şekerlemeler,

Hazır meyve suları - meşrubatlar,  Kremalar Dondurma,  Yağlı kekler,  Hazır soslar

Çay , kahve gibi içecekler şekersiz ve kremasız tüketilmelidir. Günde iki bardaktan daha fazla soda-limon içilmemelidir.
</LO>

YAĞLARIN YERİ FAZLALIĞINDAN DAHA ÖNEMLİ...

Son araştırmalar şişmanlığın tanımına farklı yaklaşıyorlar. Artık boya göre ağırlık standartları pek kabul görmüyor. Önemli olan bedeninizin hangi bölgesinde yağları taşıdığınız. Bu nedenle bel-kalça çevrelerinin birbirine oranları önemli. Belin kalınlığı ve kalçanın çevresi bir mezura ile ölçüldükten sonra bel kalçaya orantılanır. Bu rakam kadınlarda 0.8 ve üzerinde ise fazla kiloya bağlı olarak sağlığın bozulma tehlikesi var demektir. Aynı oran erkeklerde 0.95 ve üzeridir.

Birçok çalışma kalça ve bacaklardaki yağların karında toplanmış yağlardan daha fazla yaşamı tehdit ettiğini ortaya koyuyor.Kaslarımız fazla çalışıp enerjiye gereksinim duyduğu zaman işte bu yağ hücreleri yedek enerji deposu olarak harekete geçer. Yağ asitleri çalışan kaslara doğru yakıt sağlamak için yola çıkar. Ancak karın bölgesindeki yağlar kana karışınca önce karaciğere uğramak zorunda kalır. Halbuki diğer bölgelerdeki yağ asitleri hiçbir yere uğramadan doğrudan kaslara ulaşırlar. Karaciğere gelen yağ asitleri karaciğerin kandan insülin'i temizlemesini engeller. Bu durumda kandaki insülün yüksek kalır. Kas ve diğer hücrelerde insüline karşı direnç oluşur. Bu direnç sonucu kandaki şeker yükselir. Kandaki yüksek şekeri düşürmek için pankreas bezi daha çok insülin üretmek ve salgılamak zorunda kalır. Bu işlem otonomik sinir sistemi dediğimiz kan basıncı , kalp ve diğer hayati işlevleri kontrol eden sistemi uyarır. Sonuçta kana fazla miktarda adrenalin salgılanır. Bu olaylar zinciri şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp sorunlarını ortaya çıkarır. Karaciğere şöyle bir uğramak nelere sebep oluyor, gördünüz mü? Göbekli erkekler ne kadar risk altında. Aynı şekilde menopozdan sonra hormon kullanmayan kadınlarda da göbekte yağlanma artar ve kalp krizi riski yükselir.

İdeal kiloyu belirleyen tabloların zayıf bir noktası daha vardır. Yaşlanma ile mecburi olarak vücutta birikmeye başlayan kiloları gözönüne almaz . 20 yaşındaki bir kadınla, 50 yaşındakini aynı kefeye koyarlar. Halbuki yaşlandıkça yağ hücreleri daha tembel olur, kolay kolay harekete geçmez. Yani bir kişi yaşlandıkça belli oranda kilo alsa da sağlığından önemli birşey kaybetmeyebilir.

Özet olarak sağlığımız tehdit eden şişmanlık kriterlerini üç ayrı bölümde toplayabiliriz.

1  Her yaşın ideal kilosu ayrı değerlendirilmeli,

2  Boy yerine bel kalça oranı gözönüne alınmalıdır.

3  Beraberinde yüksek tansiyon gibi risk etkenlerinin bulunması şişmanlığa daha ciddi olarak yaklaşılmasını gerektirir.
  alıntı