*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: EGZERSİZ VE SAĞLIK  (Okunma sayısı 1238 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
EGZERSİZ VE SAĞLIK
« : Aralık 23, 2017, 01:25:42 ÖS »
EGZERSİZ VE SAĞLIK

· Güç kazanmak için Pasif Egzersizden uzak durun...
· Egzersiz hem beden hem de ruh sağlığı demektir.
· Aerobik Egzersiz; Sağlıklı Egzersiz..
· Düzenli egzersiz meme kanserini önlüyor...
Sağlıklı ve formda olmak sadece günlük yaşantıya dikkat ederek olmaz. Biraz gayret göstermek, aktif olarak kendi sağlığınızı oluşturmak zorundasınız. Bunun yolu düzenli, bilinçli ve sabırlı bir şekilde egzersiz yapmaktan geçer. Egzersizin Yararları.. 

Egzersiz birçok hastalıklardan koruyucu güç sağlar. Özellikle kalp hastalıkları, kas ve eklem ağrıları egzersiz yapanlarda yapmıyanlara göre çok daha azdır. Yorgunluk, nefes darlığı, fazla kilo, mide barsak bozuklukları, yüksek tansiyon, damar yağlanması gibi birçok hastalık egzersiz yapmıyanlarda daha fazla görülür.

Egzersiz ruhsal açıdan da rahatlık sağlar.

Güç kazanmak için Pasif Egzersizden uzak durun...
Bunların ilki güç kazanmaktır. Güçten anladığımız belli bir direncin üstesinden gelebilmek için harcadığımız kuvvettir. Bu gücün bir kısmı günlük normal işleyişimiz sırasında kazanılır. Diğer kısmı ise düzenli çalışma gerektirir. Daha çok ağırlık çalışması şeklinde bir çalışma ile güç kazanılır. Burada pasif egzersiz olarak bilinen egzersizlere değinmek gerekir. Pasif egzersiz siz hiç güç harcamadan aletler ile yaptırılan egzersizdir. Bu tip egzersizlerin güç kazanmadaki etkileri son derece sınırlıdır. Hareket alanı sınırlıdır. Gereksiz yere tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayrıca adalelere giden kan akımına engel olur.  Bunun karşısında ise aktif egzersiz vardır. Aktif egzersiz çaba ve enerji harcayarak eklem ve adalelerin çalıştırılmasıdır. Bu nedenle aktif egzersiz yeğlenmeli ve eklem ve adeleler en geniş hareket alanları içinde çalıştırılmalıdır. 

Esneklik kazanmak... 

İkinci önemli egzersiz öğesi esneklik kazanmadır. Bir eklemde tam bir hareket sağlamak üzere kemik, kas ve kirişlerin kalitesinin arttırılması amaçlanır. Aynı kişide değişik eklemlerdeki esneklik çok farklı olabilir. Hatta aynı eklemin sağı ile solu arasında bile büyük farklılıklar olabilir. Eklemlere esneklik kazandırmanın yolu gerdirme ve bükme şeklinde eklemin maksimum şekilde çalıştırılması ile elde edilir. Bir eklemin hareketsiz olması yada sınırlı hareket etmesi eklem ağrıları ve ortopedik sorunların nedenidir. 

Dayanıklılık Kazanmak... 

Egzersiz ile sağlık kazanmanın üçüncü bölümü dayanıklılık kazanmaktır. Dayanıklılık aynı hareketi enerji harcayarak belli bir sürenin üzerinde sürdürebilme olayıdır. Dayanıklılık daha çok tüm vücudu çalıştıran hareketlerle elde edilir. Bunlar arasında koşu, bisiklet ve yüzme sayılabilir. 


Egzersiz hem beden hem de ruh sağlığı demektir.
Eğer sağlığınız yerindeyse her şeyi yapacak gücünüz vardır. Ama sağlığınız biraz düşükse, moraliniz biraz bozuksa kendiniz de en ufak bir işi başaracak gücü bulamazsınız. Kaçımız sabah yarım saat erken kalkıp biraz egzersiz yapmayı düşünüyor?  İdman yaparak sağlık kazanmak orta yaş döneminin ayrılmaz bir parçasıdır. İdmansız kişiler erken yaşlanırken, düzenli idman fizyolojik yaşlanmayı geciktirir. 

Form Tutmak Gerekmez... 

Egzersiz konusunda bilgilerimizin yanlış olması da bizi egzersiz yapmaktan alıkoyan etken. Çoğumuz ben egzersiz yapamam hemen kesilirim, vücudum kaldırmaz diye düşünmektedir. Form tutamam diye düşünmektedir. 

ªunu iyi bilmek gerekir. Sağlıklı olmak ile formda olmak farklı şeylerdir. 

Aşırı Egzersiz Sağlıksız...

Çoğu kişi formda olmak ile sağlıklı olmak arasındaki farkı bilmemektedir. İbadet yapar gibi egzersiz yapmasına rağmen göbeklerindeki 3-5 kiloyu eritemez. Bu durumda egzersiz yapmaktan vazgeçer. Yada egzersizin dozunu arttırırlar. Vücudu zorlayan aşırı egzersiz de egzersiz yapmamak kadar sağlıksız bir olaydır. 

Formda olmak bir atletik faaliyeti yapabilme konusunda fiziksel yetenektir. Sağlıklı olmak ise vücuttaki bütün sistemlerin, yani sinir sistemi, kas sistemi, iskelet sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, lenfatik sistemi, hormonal sistemin en iyi biçimde çalışıyor olması demektir. Sağlıkla formda olmak arasındaki fark aerobik ile anaerobik egzersiz arasındaki farkı bilmekle anlaşılır. 


Aerobik Egzersiz; Sağlıklı Egzersiz..
Aerobik demek oksijenli demektir. Uzun süre yapılan ya da sürdürülebilen ılımlı egzersiz demektir. Bu terimin spor salonların da yaptırılan aerobik ya da step egzersizlerle hiçbir alakası yoktur. Aerobik sisteminiz dayanıklılık sisteminizdir. Kalbinizi, ciğerlerinizi, kan damarlarınızı ve aerobik kaslarınızı kapsar. Aerobik sisteminizi uygun perhiz ve egzersizlerle harekete geçirirseniz yakıt olarak yağları yakarsınız.  Oksijensiz Egzersiz: Anaerobik Egzersiz...

Öte yandan anaerobik sözü oksijensiz demektir. Kısa süreli güç patlamaları sağlayan egzersizleri anlatmaktadır. Anaerobik egzersiz ilk yakıt olarak glikojeni( yani depo şekeri) yakar. Bu arada vücutta yağ depolanmasına yol açar. 

Yürüyüş, hafif koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi sporlar hem aerobik hem de anaerobik olabilirler. Düşük kalp hızları bu sporları aerobik, hızlı ve yüksek kalp hızları anaerobik yapar. 

Anaerobik yaşam vücutta şekeri harcar. Halbuki bu şeker vücudumuzdaki önemli işler için gereklidir. Kan şekerinin 3 de 2 sini sinir sistemi kullanır. Azalan şeker sinir sistemimizi bozar, baş ağrıları, dalgınlık yapar. 

Anaerobik Yaşam Tarzı Hastalıkları Davet Eder... 

Dermansızlık, adele ağrıları, depresyon, selülit, sivilce, adet öncesi gerginlikler, eklem tutulmaları, bel boyun tutulmaları gibi hastalıkların altında anaerobik yaşam tarzı söz konusudur. 

Yani hastalıkların temeli yaşam tarzımızla ilgili. Bu nedenle önce yaşam tarzını ve alışkanlıkları değiştirerek işe başlayın. 

Bol bol açık havada yürüyüş yapın. Sabahları erken kalkın,yürüyün. Akşam yemeklerinden sonra yürüyün. Ama sigara içmeden ve çekirdek yemeden ve de hızlı hızlı,asansöre binmeyin. 

Yakın mesafelerde arabaya binmeyin. Buzdolabının kapağına kilit takın ve anahtarı yok edin. 
 
 


EGZERSİZ YAPMALISINIZ

Sağlığınızı koruyarak kilo vermek için egzersiz'de yapmalısınız.
Düzenli ve bilinçli yapılan egzersizler sağlığınızı koruduğu gibi zihinsel faaliyetlerinizi de arttıracaktır.
Spor ve bilinçli egzersiz kalbi güçlendirir, solunumu düzenler ve kan dolaşımını düzene sokar.
Egzersiz'lerde önemli olan şunlardır; 

Egzersiz sayısı : bir egzersiz programının bir hafta içerisindeki tekrar sayısıdır. 
Tekrar sayısı : bir egzersiz programındaki aynı hareketin tekrar sayısıdır. 
Egzersiz süresi : egzersiz programındaki bir hareketin süresidir. 
Vücut yağlarınızın enerji olarak kullanılıp harcanabilmesi için gerekli sayıda hareketi gerekli sürede yapmalısınız. DÜZENLİ EGZERSİZ MEME KANSERİNİ ÖNLÜYOR...

Egzersizin önlediği hastalıklar listesine meme kanserinide ekleyebilirsiniz artık. Norveç'te 26 bin kadında yapılan bir araştırma, her hangi bir sporu haftada en az dört saat yapan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin %40 oranında azalığı belirlenmiş. Boş zamanlarını sürekli TV seyrederek ya da hareketsiz kalarak geçiren kadınların bu kansere yakalanma şansı ise artıyor. 

Ne kadar çok egzersiz yaparsanız koruyucu etki o kadar artıyor. Ama orta düzeyde hareketlilik dahi kanseri önleme de etken. Bu etki nasıl oluyor? Fiziksel aktivite estrojen hormonunun düzeyini azaltır. Bu biliniyor. Maraton koşucuları, balerinler gibi sürekli spor yapan kadınlarda adetlerde kanama miktarı çok azalır. Fazla estrojenin meme kanseri gelişmesini uyardığı yönünde düşünceler devam etmektedir. Özellikle zayıf ve 45 yaşın altında olan kadınlarda egzersizin koruyucu etkisi daha belirgin olmakta. 

Bu arada ağır beden işi olan kadınlarda daha hareketsiz işi olan kadınlara göre meme kanseri gelişme şansının daha az olduğunu söyleyelim. Düzenli egzersizin kalp hastalığı, şeker, felç ve kemik erimesine karşı olan koruyucu etkisi uzun zamandır biliniyor. Meme kanserini engelleyici etkisi ise bu kadar kesin değil. Başka geniş ölçekli çalışmalarla desteklenmesi gerekiyor. 

Ama kadınları harekete geçirmek için önemli bir neden daha ortaya çıktığı inkar edilemez. 

Kaynak: The New England Journal of Medicine (1997;336:1269-1275)