*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşlıların Tek Tuşla Yardım Alacağını 'Yaşam Butonu' Kapatıldı  (Okunma sayısı 801 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yaşlıların Tek Tuşla Yardım Alacağını 'Yaşam Butonu' Kapatıldı



Ankara Valiliği’nin, ihtiyaç anında yaşlıların tek tuşla yardıma ulaşabilmesi amacıyla 2011 yılında başlattığı ‘Yaşam Destek Merkezi’ projesindeki buton 6 yıl sonra sustu. Valilik projenin tamamlandığı için bitirildiğini açıklarken SABEV Başkanı İlhan Tomanbay da, “Yaşlılar ‘kapatmayın’ diyerek ağladı” dedi.

Ankara Valiliği’nin yalnız yaşayan, hasta, yaşlı ve engelliler için evlerine yerleştirilen özel cihazlar aracılığıyla 7 gün 24 saat kontrol imkânı sunduğu Yaşam Destek Merkezi projesi sona erdi. 1 Şubat 2011 yılında başlatılan ve Ankara Valiliği ile Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı (SABEV) işbirliğiyle yürütülen sistem, ambulanstan ev temizliğine, hastane randevusundan ilaç alım saatine kadar geniş hizmet imkânı sunuyordu. Sosyo ekonomik durumu olmayan, yalnız yaşayan bin yaşlı vatandaşın faydalandığı sistem, yaşlı, hasta, engelli ve yatalak hastaların evlerinde bir yere kurulan özel çağrı cihazı ve boyunlarına astıkları veya bileklik olarak taktıkları bir düğme yoluyla en kısa sürede merkeze ulaşmalarını sağlıyordu.

YAŞLILAR ARAYIP AĞLADI

Valilik tarafından her yıl yenilenen sözleşmenin bu yıl tek taraflı feshedildiğini belirten SABEV Başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay, mayıs ayında sistemin durdurulduğunu söyledi. Uygulamadan yararlanan yaşlıların çok üzüldüğünü belirten Tomanbay şöyle konuştu:

“Projeye 1 Şubat 2011’de başlamıştık. Sözleşmemiz her yıl yenileniyordu 31 Mayıs 2017 tarihinde Valilik tek taraflı feshetme kararı aldı. Sistemde çalışan personelimizi kıdem tazminatlarını vererek işten çıkarmak zorunda kaldık. Sistemden yararlanan yaşlılar bizi arayarak, ‘Kapatmayın’ deyip hüngür hüngür ağladı. En çok onlar üzüldüler.

BAKANLIK RAPOR HAZIRLADI

Kullananlar BİMER’e CİMER’e yazı yazmışlar. Bizzat İçişleri Bakanı’nın talimatıyla bakanlık bir rapor hazırlamış. Ama şu ana kadar bir gelişme olmadı. Valilik’ten bize gelen resmi yazıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 15 Temmuz’dan sonra sivil toplum kuruluşlarına ödenek ayırmadığı Valiliğin de kendi imkanlarıyla bunu yürütemeyeceği bildirildi. Sistem sona ermiş oldu.”

VALİLİK: PROJENİN SÜRESİ DOLDU

Ankara Valiliği ise projenin süresi bittiği için faaliyetin durdurulduğunu bildirdi. Valilik yetkilileri, Hürriyet Ankara’ya “Bu bir hizmet değil, Bakanlık destekli sosyal projeydi. Projenin süresi dolduğu için faaliyet durdu. Proje tamamlanmış oldu” açıklamasını yaptı.

26.11.2017 - Hürriyet



Etiketler : KAYSERİ KÜLTÜRÜNÜ TANITMA VE YAŞATMA DERNEĞİ KAYSERİ KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ KAYSERİ KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ KAYSERİ KULAK BURUN BOĞAZ DERNEĞİ